Afbeelding
Foto: Hanneke Stoof

O.P.A. vijftig jaar!

Algemeen

Hanneke Stoof

‘Een beter milieu begint bij jezelf en Stichting Oud Papier Aktie Linschoten helpt je daar graag bij’, staat geschreven op de website van O.P.A. Dat doen ze dus al vijftig jaar.

De Hervormde kerk had vijftig jaar geleden liquide middelen nodig om het restauratiefonds aan te vullen. Tijdens een vergadering van kerkvoogden en notabelen werd bedacht dat dit zou kunnen door oud papier in te zamelen. Teus Verweij die sinds twee jaar in Linschoten woonde wilde dit wel op zich nemen. Zijn zwager Piet Vroege had een tractor ter beschikking en een aanhanger werd ook snel gevonden.

Er vormde zich een groep van jong en oud die zich hiervoor wilden inzetten en elke veertien dagen gingen ze de straten door. Er werd aan de deuren gebeld en er werd goed ingezameld. Men had de smaak te pakken. Na verloop van tijd ging men over op het maandelijks ophalen en diende men de kranten en karton aan de weg te zetten.

Honderden tonnen kunststof

Naast O.P.A. werd ook O.M.A. geboren. Oma stond voor ‘Oud Metaal Aktie’. Klaas Bergshoef ging zich inzetten voor het ophalen van het oude ijzer. Onder het mom van ‘het geld ligt langs de straat maar je moet het wel oprapen’, gingen zij verder met kunststofafval wat bij IKU uit Montfoort vandaan kwam. Hier is Henk van Kempen druk mee geweest en honderden tonnen kunststof is er door zijn handen gegaan. In 1982 is O.P.A. officieel een stichting geworden omdat er geprocedeerd moest worden tegen een wanbetaler van de verkoop van kunststof.

Het bleek een goede handel want na tien jaar was er al een bedrag van 100.000 gulden verdiend. Maar de papierhandel zakte ook ooit in zodat er betaald moest worden om papier in te leveren. Het papier werd geperst bij De Bruin Recycling VOF en vervolgens weer in bundels naar Linschoten vervoerd om opgeslagen te worden totdat de markt weer zou aantrekken.

Vier cent de kilo

Op enig moment is er met de Gemeente Montfoort afgesproken dat de gemeente, omdat ze niet zelf hoefden te zorgen voor de afvoer van oud papier, O.P.A. tot vier cent de kilo zouden aanvullen. Dus als het papier maar twee cent de kilo opbracht zuiverde de gemeente het aan tot vier cent. In al die jaren is het nog steeds ‘aanzuiveren tot vier cent’.

Een aantal mensen in deze stichting vormen wel de harde kern. Maarten Hilgeman, de huidige penningmeester, is in 1976 ingestapt. Henk van Kempen, die nog steeds op de tractor rondrijdt, al sinds 1978.

Patatje of kroketje

“Vroeger mocht de jeugd na het ophalen van het oude papier, een patatje of kroketje halen bij Cafetaria de Inham. Die rekening liep op een gegeven moment zo hoog op omdat er ook vriendjes en vriendinnetjes mee snoepten en toen zijn we daarmee gestopt,” vertelde Maarten. “Vroeger begonnen wij om een uur of zeven en waren om half tien pas klaar. Wij zijn nu in een uurtje klaar, wij halen vier dagen per maand op in de vier wijken waar we Linschoten in opgedeeld hebben.

Tegenwoordig halen ze zo’n 190 ton aan papier en karton op. Beduidend minder dan vroeger. Toen was dat wel 330 ton. In die tijd waren er nog telefoonboeken en speelgoedgidsen die gewicht in de schaal drukten en alles was nog op papier. “Tegenwoordig hebben we veel karton,” legt Herman Vlug uit. Herman heeft zich in 1996 aangesloten bij de club en is sinds 2006 voorzitter. Hij beheert de website, www.oudpapierlinschoten.nl.

Doos met piepschuim

Het vijfkoppige bestuur heeft om de beurt een week dienst. In die week gaan ze dagelijks naar de papiercontainer die op de van Rietlaan staat op de parking van SCL, een terrein waar vrachtwagens geparkeerd staan. Door de dozen lijkt hij snel vol te zitten. “Met gevaar voor de enkels maken we de dozen die in de container gegooid worden plat, zodat er nog meer bij kan. Wij vinden ook regelmatig glas, piepschuim en ander afval in de container en dat is niet de bedoeling.”

O.P.A. heeft zo’n 35 tot 40 vrijwilligers. De gemiddelde leeftijd is een jaar of 30/40 ofschoon er ook een paar jonkies rondlopen. “Het is een trouwe club, we hebben weinig verloop. De meesten lopen al tien jaar mee, “ zegt Maarten. ‘Een keer in de vijf jaar gaan wij wat leuks doen en voor de zomervakantie en rond de kerst delen wij een presentje uit.”

De opbrengst van het oude papier, want het metaal en de kunststof zijn verleden tijd, gaat deels naar de Hervormde Kerk maar er worden ook goede doelen gesteund. De doelen worden aangedragen door de vrijwilligers en daar wordt dan over gepraat. De Alpe d’Huez was eens een van de doelen, Linschoten Natuurlijk, een onderdeel van Libel, Stichting Hulphond en nu gaat er ook een deel naar de verbouwing van verenigingsgebouw De Wingerd. Het geld gaat dus terug de gemeenschap in.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger dan kun je inlichtingen inwinnen door een e-mail te sturen aan info@oudpapierlinschoten.nl.

Bedenk dat papier en karton recyclen een goede zaak is en dat je het dagelijks ook zelf kunt wegbrengen.
Afbeelding