Koor tijdens repetitie.
Koor tijdens repetitie. Foto: Hanneke Stoof

Vijftien jaar Sterk Spul Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Het verenigingsleven van Linschoten staat bol van de lustra. Zangvereniging Zingt Gode Lof bestaat dit jaar honderd jaar, Korfbalvereniging Luno vijfenzestig jaar, Linfano zestig jaar, Voetbalvereniging VVL vijftig jaar, Stichting OPA Linschoten vijftig jaar, Toneelvereniging Jan Claussen vijfentwintig jaar en als hekkensluiter zangkoor Sterk Spul met vijftien jaar.

Op 24 maart 2009 togen Yvonne Vermeulen-Hinfelaar en Jim Schutz naar de notaris om daar het zangkoor ‘Sterk Spul’ officieel te maken. Yvonne, de bedenker van dit koor, is het koor gestart omdat ze op zoek was naar een sociaal koor waar het niet uit zou maken of je noten kon lezen of zelfs heel goed zingen. Het ging haar voornamelijk om het plezier in zingen.

Mond tot mondreclame

Yvonne werkte in die tijd als tandartsassistente en preventieassistentie bij de toenmalige Linschotense tandartsenpraktijk van Hank Kautz. Aan de tandartsstoel grapte ze “of je komt zingen, of ik ga je pijn doen.” Dit heeft ze geweten want de mond tot mondreclame en deze tactiek resulteerde in een inloopavond met ruim honderd potentiële leden. Er was berekend dat zo’n veertig mensen zouden leiden tot een break even point, dus dat ze de huur van het trefpunt en het inhuren van een dirigent konden bekostigen. “Ik heb een hoop van geleerd van deze oprichting”, zegt Yvonne, “ik moest ineens honderdtien man toespreken.”

Het bestuur van het eerste uur bestond uit voorzitter Yvonne, secretaris Jim Schultz, penningmeester Rita de Bree en drie bestuursleden Ria Sluijs, Jeannette Janmaat en Jacoba Herben. Tezamen hebben zij de basis gelegd voor het koor. Hank en Ingrid Kautz waren ook erg betrokken in het begin. Zij sleepten bij iedere repetitie een koelkast met inhoud mee.

Wij zijn op zoek naar verjonging

Het koor bestaat nu uit zo’n zestig leden waarvan vijf accordeonisten, een bassist en een percussionist/slagwerker. Voor het koor staat dirigente Helga Huisjes uit Harmelen. “Het is een fijn koor”, zegt Gijsbert-Jan Vermeulen, de huidige voorzitter. “Het sociale aspect is hoog, wij zijn er voor elkaar. Er is verbondenheid binnen het koor wat heel fijn is. Wij zijn wel op zoek naar verjonging maar in principe is iedereen welkom.”

Midwinter Muziek Koren Festival

In dit feestjaar staan er wat grote optredens op stapel. Op 22 maart treedt het koor op in het atrium van Zorgcentrum Antoniushof in Montfoort. Het begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Voor de koffie met cupcake wordt twee euro gevraagd. Op zaterdag 14 december gaat het Groots Linschotens Midwinter Muziek Koren Festival plaatsvinden. Een evenement met vier Linschotense koren, Sterk Spul, Zingt Gode Lof, Zang lust en Ludiek samen met muziekvereniging Linfano. Daarnaast vinden de gebruikelijke optredens plaats zoals op Koningsdag, Burendag en wellicht op Monumentendag. Het wordt een mooi en druk jaar voor dit koor.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Herdenken? 2 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 5 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 19 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 20 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 21 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen gisteren
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 8 mei, 12:00
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00