Boer Gerbrand bij zijn koeien.
Boer Gerbrand bij zijn koeien.

Montfoortse boer plant 500 bomen en struiken

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Boer Gerbrand Vlooswijk uit Montfoort is één van de eerste boeren die deelneemt aan het Re-Nature programma van Arla Foods, BoerenNatuur en Trees for All. Dankzij dit programma krijgen boeren de komende jaren de kans om samen 125.000 bomen en struiken te planten. Gerbrand heeft vijfhonderd streekeigen bomen en struiken op en rond zijn erf geplant om de biodiversiteit te verhogen. “Dit programma past perfect bij ons”, vertelt Gerbrand.

Gerbrand is aangesloten bij Arla Foods, een coöperatie die zich inzet voor de biodiversiteit bij haar 8.000 leden. Hij legt uit: “We zijn mede-eigenaar van de onderneming die onze weidemelk verwerkt en in de supermarktschappen zet.” Toen hij werd benaderd vanuit de coöperatie om deel te nemen aan het ReNature-programma, hoefde Gerbrand niet lang na te denken. “Het is heel passend voor ons. Het fruit hebben we voor eigen gebruik. Mensen die hier logeren in ons gastenverblijf kunnen ervan eten, maar we kunnen het fruit ook op dagbesteding Het Boerenleven verwerken tot mooie producten. Hier komen zeven mensen per dag met beginnende dementie of een andere vorm van hersenletsel voor de dagbesteding. Wist je dat mensen met beginnende dementie een half jaar langer thuis kunnen blijven wonen als ze naar een dergelijke dagbesteding gaan? Zij profiteren er ook van hier te komen en midden in de natuur te zijn. Het is echt een win-win situatie”, glimlacht Gerbrand terwijl hij tevreden uitkijkt over zijn land. “Het duurt nog even voordat we kunnen oogsten, maar ik kijk er nu al naar uit om al dat lekkere fruit te verwerken tot sap, taart en appelmoes!”

De boerderij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1750, toen het eigendom was van een vrijgezelle broer en zus die het nalieten aan de Stichting Fundatie Hillegonda Schoormond. Gerbrand vertelt daar graag over. “Mijn vaders opa is hier in 1903 ingetrouwd, en sindsdien zijn we generatie op generatie aan het boeren. De stichting was trouwens bedoeld om gelden ten goede te laten komen aan de Utrechtse armen, en dat doen ze nog steeds”, voegt Gerbrand toe.” Al van jongs af aan wilde ik boer worden”, zegt hij, terwijl hij de stallen laat zien, waar zijn 200 koeien nu nog warmpjes onderdak staan. Doordat het open stallen zijn profiteren ze tegelijk van de buitenlucht en de zon. “Het voelt als een voorrecht om deze plek te mogen beheren als rentmeesters. Dat klinkt misschien ouderwets”, zegt hij met een knipoog. Hij houdt van zijn beesten en zal alles doen om ze ook goed te verzorgen. “Het is geweldig om steeds meer in harmonie te leven met de natuur op het erf dat al meer dan 120 jaar in onze familie is. Vroeger hadden we ook varkens”, zegt hij. “Uiteindelijk hebben we ons gespecialiseerd in de koeien, omdat de tak met varkens te klein werd.” De boer wijst naar de oudste koe op het erf, die inmiddels al dertien jaar oud is. “Elke koe heeft haar eigen karakter”, merkt hij op. “Dat is het mooie van koeien. Ze zijn ook heel nieuwsgierig.”

Met het planten van de bomen en struiken draagt hij niet alleen bij aan de natuur, maar zorgt hij er ook voor dat de boerderij de authentieke uitstraling behoudt. “Vroeger hadden we ook bomen staan. Nu dus weer. Het is een fantastisch gezicht als alles in bloesem staat. Het past ook prima bij de knotwilgen en hakhoutbosjes die we al hebben staan.” De knotwilgen laat hij knotten door een externe partij. Zij nemen het hout mee en verkopen dit als haardhout. Hij is enthousiast over de ondersteuning die hij krijgt van Boerennatuur en het agrarisch collectief Lopikerwaard. “Samen hebben we op 11 januari de bomen en struiken geplant”, zegt hij trots. De fruitbomen die hij heeft gekozen, zijn minder vatbaar voor ziekten, wat past bij zijn streven naar onbespoten oogst. “Ik wil onbespoten oogst hebben”, benadrukt Gerbrand. “Bij mij gaat het niet om perfecte vruchten, maar om puur natuur. Als er een deukje in zit, verwerken we het wel in de appelmoes.”

Biodiversiteit creëren is zijn passie, zegt de boer. “Hier op de boerderij huizen twee uilen, die de muisjes op eten, die juist leven in hagen en bosjes. Het is mooi dat we dat in stand kunnen houden door deze extra beplanting op ons erf. Dankzij dit programma hebben we als boer echt de mogelijkheid om een impact te maken.”

De geplante boompjes, hier nog in de knop ...
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 3 minuten geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 1 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 4 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 6 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 8 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 9 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 23 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af gisteren