Afbeelding
Foto: Miranda van der Vlist

Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht vierde haar 110-jarige bestaan

Algemeen

Hester van der Vlist

Oorsprong Koningsdag

Een ‘speciaal’ jaar vieren, geeft te denken wat de oorsprong geweest is van deze feestelijke dag. Koningsdag, hoe en waarom is dit ontstaan? Het initiatief van deze dag komt van de liberalen. Zij wilden met dit feest de nationale eenheid benadrukken. Op 31 augustus 1885 werd de eerste Prinsessedag georganiseerd, op de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Terugrekenend, in Haastrecht was de eerste Koninginnedag in 1914. Sinds 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april.

Haastrecht heeft het nog steeds!

Het spel Jachtseizoen op vrijdagavond 25 april ontving veel positieve reacties. Verspreid in de Agterpoort liepen zes ‘bekende’ Haastrechtenaren in een oranje overall. Via de app: snapchat, een app die bij de jeugd zeer bekend is, bij veel ouders iets minder, werden hints gegeven aan de hand van foto’s die de schuilplaats weergaven. Dat de Agterpoort meer vierkante meters bestrijkt dan vooraf was gedacht, bleek uit het feit dat binnen één uur niet alle personen ontdekt werden. Het Koningsnachtfeest bracht daarna de overige leden in een feestelijke stemming. Vele leden vierden dit feestje mee en waardeerden het jubileumcadeautje een Oranje T-shirt met daarop ‘Haastrecht heeft het nog steeds!’. Er werden deze dag nog meer personen gesignaleerd met ‘oude, verwassen en vale’ T-shirts van voorheen, maar dat even terzijde.

Koningsdag startte zoals altijd met een kleedjesmarkt in de ochtend. Toen de weergoden roet in het eten dreigden te gooien, werd het Concordiagebouw geopend en konden de kinderen droog hun spullen verkopen. In de middag werd gestart met de aubade en was burgermeester Beenakker aanwezig. Hij had eerder in Stolwijk de aubade gezongen en kon daarom uit volle borst meezingen. Muziekvereniging Concordia sloot het miniconcert af met de Nederlandse songfestival inzending: Europapa. De hele dag was het gezellig druk op het plein en de spelactiviteiten: Super tube Slide, mega klimmuur en de springkussens werden enthousiast gebruikt. Aan het eind van de middag waren het de Partybeukers die de sfeer erin hielden.

De kers op de taart was de muziekbingo op zondagmiddag in de Thuishaven. Ook dit evenement werd druk bezocht en menig lid ging met een leuke prijs naar huis. Het Oranjebestuur kan terugkijken op een geslaagd weekend, de ‘regionale’ saamhorigheid was goed te voelen dit weekend!

Aubade
Aubade
Jachtseizoen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 1 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 3 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 5 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 6 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 20 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 21 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 22 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 23 uur geleden