Afbeelding
Foto: Hanneke Stoof

Jeu de boules in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Al jarenlang vormt jeu de boules een geliefde bezigheid voor een groepje enthousiaste spelers in Linschoten. Zo ongeveer twintig spelers maken regelmatig gebruik van de twee ‘jeu de boules banen’ op het De Geusplein, voor dorpshuis De Vaart.

Afgelopen zaterdagmiddag twee maart stond een groepje van zeven, onder wie twee vrouwen, Marga en Hennie, bij de jeu de boules banen in Linschoten. Zij speelden tegen elkaar, een groepje van vier spelers met twee ballen per persoon en een groepje van drie spelers met drie ballen per persoon. Er was al één potje gespeeld dus tijd voor een nieuwe pot. “We gaan tot zeven punten hoor! “riep Jacques, “ik heb dorst”. Normaal wordt er tot dertien punten gespeeld maar dat vond Jacques te lang gaan duren.

Precisie en concentratie

De ballen werden opgepoetst en er werd fanatiek gespeeld maar ook veel gelachen. Het is toch ook een spel waar precisie en concentratie centraal staan. Het is een gezellige groep bij elkaar. Als alle ballen gespeeld zijn moet er gemeten worden en na een aantal potjes bleek dat het gelijkspel was geworden.

De ballen werden van de grond geraapt met een magneet. Dit vergemakkelijkt het oprapen want je hoeft dan niet te bukken. Vervolgens verplaatste de groep zich naar het dorpshuis waar een drankje genuttigd werd. Ook in het dorpshuis kwamen er ballen aan te pas, bitterballen. Er werd gezellig na gekeuveld.

Iedereen mag meedoen

De oprichting van deze groep ligt bij Irene van Deventer, die vijftien jaar geleden het initiatief nam om deze activiteit te starten vanuit de SWOM. Er werd gespeeld bij de voetbalvelden op een stukje gravel. “Na afloop konden wij dan terecht in de voetbalkantine voor een drankje maar op een gegeven moment kon dat niet meer,” aldus Hennie van Beek. Hennie is een van de spelers van het eerste uur. “Wij zijn verhuisd naar de banen die aangelegd zijn door de stichting Libel op het De Geusplein. Ik vraag vaak in de WhatsAppgroep, wie komt er boulen? Als het een beetje aardig weer is dan melden de mensen zich aan via deze app. Het is geheel vrijblijvend, wij zijn geen vereniging en iedereen mag meedoen. Er komen zelfs mensen uit Woerden, Oudewater en Montfoort meespelen. Je hoeft zelfs geen eigen ballen te hebben. Als het dorpshuis open is kun je ze daar lenen”.

Per jaar houdt deze groep twee keer een toernooi op zondag. Daar komen dan vaak wat meer mensen op af. Uiteraard wordt er dan ook afgesloten met een hapje en drankje in het dorpshuis.

Geen contributie, geen gedoe met het bezitten van je eigen ballen - iedereen is welkom om mee te spelen, ongeacht ervaring of achtergrond. Heb je zin om mee te doen, er wordt doorgaans gespeeld bij droog en niet al te koud weer op dinsdag- en zaterdagmiddag om 13.30 uur.

Hennie aan zet. Jacques, Ruud, Pieter, Henk, Marga en Co kijken toe.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Herdenken? 53 minuten geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 3 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 17 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 18 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 19 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 22 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen gisteren
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00