Team Puzzelpoezen.
Team Puzzelpoezen. Foto: Hanneke Stoof

Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart

Algemeen

Hanneke Stoof

Het was een volle bak in Dorpshuis de Vaart. Zeventien teams bestaande uit vier personen, een puzzel van duizend stukjes met een Linschotens tafereel en drie uur de tijd. Precies om half acht werd het startsein gegeven en mochten ze beginnen. De prijs, een wisseltrofee.

De zakken met de puzzelstukjes werden geopend, aan sommige tafels werden de kleuren gesorteerd en in bakjes gestopt, mobieltjes werden er gebruikt waar het plaatje van de puzzel op stond, er lag een mooi groen puzzelkleed op een tafel en men was uiterst geconcentreerd bezig. De jongste puzzelaar was tien jaar, een jongen uit Woerden, terwijl de oudste puzzelaar 87 jaar was.

Alle teams hadden namen. Team ´Op het lijntje´ speelde mee onder leiding van de ervaren Mirjam. Zij had laatst nog een puzzel gemaakt van 5000 stukjes, maar daar had ze wel een paar maanden over gedaan.

NK Legpuzzelen

Zo was er ook een team ´De Puzzelpoezen´. Ze hadden een ‘Kater’ meegebracht omdat er een ‘poes’ niet kon. Normaal spelen zij altijd met vier vrouwen. Zij vertelden dat ze uit Haarlem en Utrecht kwamen en al eens het NK legpuzzelen gewonnen hadden. “Dit is een moeilijke gedetailleerde puzzel,” aldus een van de puzzelpoezen, “de moeilijkheid zit hem vooral in de lucht”. Deze wedstrijd was een goede oefening voor ze.

Ik bak er niets van

“Wij waren hier al om zes uur, wij wilden de beste tafel,” vertelde Pia. Anderen meenden dat ze, doordat ze op het biljart konden puzzelen, het best af waren. De meeste ploegen bestonden uit vier personen maar de ‘dames Jongeneel’ waren met zijn drieën. “Ik doe niet mee hoor, ik bak er niets van. Ik leg alleen de stukjes met de goede kant naar boven,” vertelde moeder Jongeneel “zij kunnen het veel beter.” Doelende op haar dochters. Uiteindelijk hadden de professionele puzzelaars binnen twee uur de puzzel af. Omdat deze wedstrijd voor hen slechts een oefening was voor het NK legpuzzelen dat over drie weken plaats vindt, was er op de voorhand afgesproken dat zij niet zouden gaan voor de trofee.

Het verst van allemaal

De Linschotenaren konden nog lekker door puzzelen. Toen na drie uur de tijd om was, werd het al snel duidelijk dat de “dames Jongeneel’ er met de wisselbeker vandoor zouden gaan. Klaar waren zij nog niet maar zij waren wel veruit het verst van allemaal.

“Dit gaan we zeker nog een keer herhalen,” aldus Erik Jan Hagoort, een van de bedenkers van deze avond.

Afbeelding
Overzicht tafels.
Het team met het puzzellaken.
Team op het lijntje.
De trofee.
De winnaars De Puzzelpoezen proosten op de overwinning.
De Dames Jongeneel met de puzzel die bijna af is.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 17 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 19 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 22 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting gisteren
Afbeelding
Magenta exposeert 26 apr, 10:00
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00