Afbeelding
Foto: Hanneke Stoof

Onder de Scheve Toren

Algemeen

Hanneke Stoof

Na vijf jaar eindelijk weer een kunstroute in Linschoten. Vernieuwd, vernieuwend, nieuw bestuur. Andrea, Anke, Bettine, Ellen, Pauline en Toni hebben in september 2022 de koppen bij elkaar gestoken. Samen hebben zij een nieuw bestuur gevormd. Gebruik makende van het concept draaiboek van 2020 dat door covid op de plank is blijven liggen hebben zij een begin gemaakt van wat in 2023 de kunstroute is geworden.

Elke maand kwamen zij bijeen. Brainstormen, nieuwe vormen van kunst onderzoeken, kinderkunst, muziek; het dorp heeft veel kunstenaars op allerlei gebied. Door het groot enthousiasme van het bestuur wisten zij 63 deelnemers aan de kunstroute te binden. Het thema van de kunstroute was ‘Onder de scheve toren’ wat slaat op de Grote Sint-Janskerk die een meter uit het lood staat.

Dorpscollage

Op vrijdagavond 2 juni was de officiële opening voor genodigden in het theater ‘De Wilde Weg’. Een schilderij van Marian de Jong genaamd ‘Onder de scheve toren’ werd onthuld. Daarnaast de geschreven portretten van Pauline Mol en de dorpsgezichten van Gijs Possel. Met recht dorpsgezichten want dit betrof foto’s van Linschotenaren. Er werd een begin gemaakt aan de dorpscollage. De bedoeling hiervan was dat gedurende de kunstroute een collage gemaakt zou worden door bezoekers. Vervolgens was er feest op het Kerkplein voor alle belangstellenden. Een a capella groep ‘Full House’ opende de avond en tot in de late uurtjes was het swingen met DJ Scrts.

Verschillende disciplines

De volgende morgen, klokslag tien, begon ‘Onder de scheve toren’ de kunstroute. Schilder-, textiel-, abstracte- en beeldhouwkunst, quilten, poëzie, inkttekeningen, film en fotografie, een greep uit de verschillende disciplines. De kunstenaars waren verspreid over diverse locaties rond de toren. In tuinen en huiskamers van dorpsgenoten die hun huis opengesteld hadden en in ‘t Kruispunt werd de kunst getoond.

Oekraïne ontmoet Holland

Dit jaar deden er ook kunstenaars uit Montfoort mee. Bij een van de gastlocaties exposeerde de Oekraïense Svitlana Yanchyshyna. Het thema ‘Oekraïne petrikov kunst ontmoet Hollandse landschappen’. Een combinatie die niet vrijwillig is ontstaan maar verrassend mooi samengaat. Svitlana is een jaar geleden gevlucht en woont in Montfoort. In de Oekraïne was zij docente kunst voor kinderen. Ze geeft hier workshops en lessen in schilderen.

Kees van Zwieten, negentig jaar, schildert nog steeds. De oudste deelnemer aan de kunstroute. “Het is zijn uitlaatklep, als hij mij zat is;” zegt zijn vrouw Rieka lachend.

Tussen de middag was er een lunchconcert met een tweetal koren uit Linschoten en Woerden en akoestische pop met een Linschotense zangeres, een gitarist en een percussionist. Ondertussen kon er op het kerkplein een hapje en een drankje genuttigd worden.

Kinderkunst

Aan de andere kant van de toren vond de kinderkunst plaats. Armbandjes vilten, tassen en vliegers beschilderen, schminken, knutselen met klei, de kinderen vermaakten zich opperbest. Natuurlijk kon op een dag als deze het treintje van Frank de Ruijter de Wildt niet ontbreken. Er werden weer heel wat rondjes gereden.

Na afloop was er nog een etentje met kunstenaars en iedereen die zijn huis beschikbaar gesteld had. Het nieuwe bestuur kan terugkijken op een goed georganiseerd evenement waar het aan niets ontbroken heeft. Zelfs de weergoden waren gunstig gestemd. Een van de fotografen heeft door middel van foto’s die de bezoeker mocht meenemen tegen een kleine vergoeding, 72,50 opgehaald voor de ‘Stichting Ambulance Wens Nederland.’ “Hier doe ik het voor” vertelde ze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding