Afbeelding

Musea in de IJsselstreek - Montfoort/Linschoten

Algemeen

Naast internationaal befaamde musea, zoals de rijksmusea, en provinciale/regionale en gemeentelijke musea bestaan er ook een aantal kleine lokale musea met een beperkte opzet en collectie. Maar wat zijn dat leuke musea; wat hebben ze binnen die schijnbare eenvoud de bezoeker veel te bieden. En er is ook nog eens een grote verscheidenheid aan musea. Je raakt niet uitgekeken en uitgeluisterd, want in al die musea zijn enthousiaste vrijwilligers die de bezoekers van alles kunnen vertellen over ‘hun’ museum.

Een museum is een instelling ten dienste van de gemeenschap die getuigenissen van de mens en zijn omgeving verzamelt, bewaart, onderzoekt en tentoonstelt en hierover informatie verstrekt. En dat doen ze, zeker ook in de kleine musea die in de IJsselstreek te vinden zijn. Hier volgen er enkele; we zijn vast niet compleet, maar het merendeel staat genoemd. Wat betreft de openingstijden en de prijzen verwijzen we naar de desbetreffende websites.

Stadsmuseum De Knoperij - Montfoort

Stadsmuseum ‘De Knoperij’ van de Stichting Oud Montfoort (SOM) herbergt veel schatten uit het verleden van Montfoort. Het museum bevindt zich aan de Keizerstraat 25.

U vindt er een historische wandschildering van ‘De Stad Montfoort’, een permanente expositie over de geschiedenis van Montfoort, een tijdlijn, een audio hoek, een ontmoetingstafel en wisselende exposities van Montfoortse kunstenaars (nu van Marcel Wammes) en exposities rond bijzondere thema’s. Zo is er op dit moment een expositie over ‘De Hollandsche IJssel’ die al eeuwenlang de levensader van de stad geweest is.

In ‘De Knoperij’ bevindt zich tevens het Toeristisch Informatie Punt (TIP) van Montfoort. Op aanvraag regelt de SOM een persoonlijke rondleiding door het museum of een stadswandeling met gids. In de museumwinkel vindt u verder: boeken over historisch Montfoort, Montfoortse souvenirs, ansichtkaarten van de wandschildering en streekproducten.

De Knoperij is geopend op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op afspraak (06-22427484). De SOM nodigt iedereen uit te komen kijken. Meer informatie is te vinden op de site:

w         www.oudmontfoort.nl

De Ballensnoeperij - Linschoten

Recent opende de Vereniging Oud Linschoten ‘De Ballensnoeperij’ in de Dorpstraat van Linschoten. De naamgeving is gelinkt aan de zoete ‘ballen’ die vroeger in Linschoten bij een kopje koffie/thee gebruikt werden in plaats van (dure) suiker om de drank te zoeten.

In ‘De Ballensnoeperij’ kunt u terecht voor historische- en toeristische informatie over Linschoten en omgeving. Er vinden permanente exposities plaats over de historie van Linschoten en er worden historische objecten tentoongesteld.

Daarnaast is het plaatselijk Historisch- en Toeristisch Informatie Punt (TIP) in de Ballensnoeperij gevestigd.. Op deze locatie wordt informatie verstrekt voor diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld een dorpswandeling met gids en een vaartocht. Ook worden er de kleurrijke door Petra van de Ven speciaal voor de VOL- samengestelde dorpswandelingen verkocht en Linschoter lectuur en -curiosa. Tenslotte kunt u er terecht voor kleine exposities. De allereerste bestaat uit werk van huis- en kunstschilder Wim Baars (1943), de jongste zoon van het kasteleinsechtpaar van het toenmalig Wapen van Linschoten & Snelrewaard.

Het mailadres van De Ballensnoeperij is deballensnoeperij@oud-linschoten.nl

Voor rondleidingen kunt u ook contact opnemen met de secretaris Pim van ‘t Woud via info@oud-linschoten.nl

Afbeelding
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 1 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 2 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 23 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00