Afbeelding
Foto: Aad Kuiper

Leerlingen Klavertje 4 exposeren

Algemeen

Aad Kuiper

Schoolgenootjes, ouders, opa’s, oma’s en ongetwijfeld nog meer mensen die afgekomen waren op de tijdelijke expositie in het schoolgebouw van Klavertje 4 moeten zonder meer verrast zijn door wat de leerlingen daar konden laten zien aan kunstwerken, die ze zelf gemaakt hadden. Bijna moeten we kunstvoorwerpen met een hoofdletter schrijven, want er zaten enorm veel juweeltjes bij en daarnaast hebben de kinderen die ze maakten daar veel plezier aan beleefd.

Jaimy Boetekees vertelde dat de kinderen zes weken ondergedompeld waren in kunst met de projectnaam ‘Atelier kunst’. “Omdat de wereld niet bestaat uit losse vakken, bestaat ook het onderwijs op Klavertje 4 niet uit losse vakken. Gedurende het schooljaar bieden we kinderen verschillende projecten aan, op het gebied van aardrijkskunde, cultuur, geschiedenis, techniek en natuur. Binnen deze projecten komen alle vakken op een logische, samenhangende wijze aan bod. Ook biedt projectmatig werken veel ruimte om met kinderen te werken aan andere vaardigheden die belangrijk zijn voor een succesvol leven, zoals samenwerken, creëren, verantwoordelijkheid nemen en … presenteren.”

Veelal Oudewaterse kunstenaars

“De afgelopen zes weken stond het project Kunst centraal. In de hele school is druk gewerkt aan dit thema. We hebben de kinderen kennis laten maken met verschillende kunstdisciplines. De kinderen hebben op een aantal momenten aan dit project gewerkt met hun gastdocenten en/of échte ‘Oudewaterse’ kunstenaars!”

Een flink aantal, veelal Oudewaterse, kunstenaars waren uitgenodigd om de leerlingen een paar kleine, maar fijne kneepjes van het kunstenaarschap bij te brengen. Sanne Smit kwam samen met een aantal kinderen aquarelleren, Trudi Vink en Clarie Muis pentekenen en schilderen, Els Verseveld boetseren, Elvira Schenk tekenen en schilderen, Marlous Harreveld schilderen, Nikki de Jong fotograferen, Paul Haccau liet ze kennismaken met graffiti en tenslotte ging Sandra van Heemskerk met een clubje mozaïeken. Stuk voor stuk duidelijk bevlogen kunstenaars die de ongeveer 200 leerlingen tot prachtige prestaties wisten te stimuleren. Jaimy: “Het project is afgesloten met een museum door heel de school. Hier leiden de leerlingen hun ouders rond door hun eigen museum.”

Leerlingen aan het woord

Rox (7/8, boomkikkers) vertelde: “We hebben foto’s gemaakt met een telefoon en een camera, van klasgenootjes, waarbij we op de schaduw moesten letten en van auto’s bijvoorbeeld. De hele auto en een detail; het was echt heel leuk en ik heb er veel van geleerd.” Nikki (7/8, vuursalamanders): “Graffiti maken is echt leuk; eerst een thema verzinnen; wij bedachten fashion, kleding, zonnebrillen, zomer, … Daar tekenden we over, knipten dat uit en moesten daar - na geoefend te hebben - een graffitimuur van maken, met een resultaat waar we erg blij mee waren.” Lotte (3/4, korenbloem) schilderde op echt linnen een prachtige eenhoorn, terwijl Pepijn (2, dwergkonijntjes) een kronkelidonkeli maakte (maar die bleek niet voor dit project), maar wél voor het project een prachtig landschap was gaan aquarelleren.

En, inderdaad, de resultaten spraken voor zich. De bezoekers vielen van de ene verbazing in de andere; wat een creativiteit zit er onder de kinderen en wat is die op een tevoorschijn gehaald en gedeeld.

Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 19 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00