Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute. Foto: Paul Pennarts

Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Afgelopen vrijdag legden 134 leerlingen van groep zeven van zes scholen uit de gemeente Montfoort hun fietsexamen af. Ondanks de uitdagende weersomstandigheden slaagden ze erin om het examen met succes af te leggen. De kinderen van De Hobbitstee, Het Kompas, De Heeswijk, Timotheus, Howiblo en Graaf Jan trotseerden de kou, regen en wind en reden gekleed in opvallende oranje hesjes met hun eigen rugnummers op een gloednieuwe route door Montfoort.

Het fietsexamen werd voorafgegaan door de feestelijke opening van een vernieuwde fietsroute, mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de gemeente Montfoort en de Lions Club Het Stigt. Na bijna twee decennia van gebruik was de oude fietsroute verouderd. Bovendien was het vertrekpunt veranderd vanwege de nieuwe school aan de Parklaan. Dankzij deze samenwerking is er nu een vernieuwde route gerealiseerd, compleet met nieuwe borden om de weg te wijzen.

Wethouder Jonkers had de eer om de vernieuwde fietsroute officieel te openen. Met een grote glimlach op zijn gezicht nam hij het gereedschap ter hand om het laatste bord te monteren, waarna de kinderen vol enthousiasme aan hun rit door Montfoort begonnen. Langs de route stonden vrijwilligers, voornamelijk ouders en soms zelfs opa’s en oma’s, om de kinderen te begeleiden en te beoordelen in het verkeer.

Parasol

Edith Hondema en Ruud Berkouwer waren twee van die vrijwilligers. Ze stonden in de Hofstraat ter hoogte van de Commanderij. Ze deelden een paar opvallende punten: “Hier bij het zijstraatje kijkt niemand ernaar. Je ziet niet meer dat hier een zijstraatje is. Voorheen had je een stoep. Nu is het onopvallend”, zegt Edith. Ze heeft het over de Peperstraat, waar de verkeerssituatie veranderde nadat de straten werden verbreed. “Voorheen was het één richting en hing er een bord. Nu rijden mensen erin en eruit”, aldus Ruud Berkouwer.

Het is zijn eerste keer dat hij hier staat als opa. “Ik werd gevraagd door mijn dochter. Ach, waarom niet he?”

Over de jonge fietsers die voorbij komen, zegt hij: “Soms raken ze even afgeleid, maar niet door de regen. Eerder door elkaar. Ze mogen ook naast elkaar fietsen.” Voor Edith is het de tweede keer dat ze meedoet. “Vorig jaar was het weer een stuk beter. Toen waren er ook veel meer kinderen, want er werd gereden door groep 7 en 8. Dat komt doordat het jaar ervoor geen verkeersexamen was in verband met corona”, legt ze uit. Ze zijn blij dat het dit jaar niet te lang meer duurt voordat de kinderen zijn gepasseerd.

Beiden staan verscholen onder een grote parasol. “Die had Ruud gelukkig geregeld”, zegt Edith. Als de laatste kinderen voorbij zijn, zit het er weer op en pakken ze hun boeltje om thuis lekker te gaan opwarmen. Het resultaat was positief: alle kinderen hebben met succes hun fietsexamen afgelegd, zo liet Lions Club Het Stigt weten.

Edith Hondema en Ruud Berkouwer staan verscholen onder een grote parasol, terwijl de kinderen voorbij fietsen.
Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 5 uur geleden
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 7 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 8 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00