Er wordt druk geschilderd bij Magenta.
Er wordt druk geschilderd bij Magenta. Foto: Hanneke Stoof

Schildersvereniging Magenta kan eindelijk weer exposeren

Algemeen

Het geluid van penseelstreken op het doek zou hoorbaar kunnen zijn, maar dat is niet het geval. Een gastdocent loopt een rond en legt uit. De leden kijken eens bij elkaar en geven elkaar tips. Natuurlijk zijn er ook leden ingespannen aan het werk. Er hangt een fijn, relaxed sfeertje.

Ontstaan van magenta

De schildersgroep Magenta is ontstaan uit een groep Linschotense schilders onder leiding van de in 2011 overleden schilder Ton Lempers. Na zijn overlijden heeft deze groep officieel de naam Magenta aangevraagd en de oprichting was een feit.

Hannie Timmerman uit Linschoten is voorzitter. “Al vanaf 2016”, vertelt Hannie. “Henny van de Bosch is al van begin af aan penningmeester. Verder komen er nog acht leden uit Linschoten, de rest komt uit Oudewater, Montfoort en Woerden en omstreken. Het oudste lid is 80 jaar terwijl de jongste een dertiger is.”

Gastdocenten

De schildersgroep schildert van september tot april in het pand van de Kunstkring in Woerden. Zij exposeren twee keer per jaar, waarvan één keer in het voorjaar. In de dertig lessen die zij nu gehad hebben, hebben zij vijf gastdocenten ontvangen. Alle vijf hebben verschillende onderwerpen behandeld. Zo zijn de schilders aan het werk geweest, onder leiding van Tineke Hoepman uit Kamerik met koeien. Een andere gastdocent heeft kleurenleer behandeld, compositieleer en de schilders hebben zelfs een bekend schilderij mogen namaken. Zij hebben zich ook beziggehouden met het beschilderen van tegeltjes, onder leiding van Theo Aarsen.

Na drie jaar kan het eindelijk weer: exposeren

Zaterdag 22 en zondag 23 april a.s. wordt er geëxposeerd in Woerden, aan de Polanerzandweg 11, op het randje van Linschoten. “Na drie jaar kan het eindelijk weer”, verzucht Hannie. “In de coronaperiode hebben wij niet helemaal stilgezeten, op momenten dat het mocht hebben wij geschilderd in kleine groepjes. Er is niet echt heel veel werk gemaakt in die periode.”

Miniatuurschilderijtjes van gebak en fruit

Enige jaren geleden werd er op de voorjaarsexpositie een samengesteld schilderij van 1.50x1.20 geveild, bestaande uit twintig doekjes van 30x30 cm. Samen vormden zij een dorpsgezicht van Linschoten. Elk lid moest een vooraf ingetekend stukje schilderen. Op deze expositie zal dat niet het geval zijn. Naast koeien en stieren zullen er op de expositie ook miniatuurschilderijtjes van gebak en fruit hangen. Uiteraard zullen er ook nog meer actuele werken hangen, waaronder landschappen. Voor een schappelijk prijsje kun je wellicht eigenaar worden van een werk van één van de kunstenaars.

Hanneke Stoof

Afbeelding
Hannie Timmerman uit Linschotenis voorzitter van Magenta.
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 10 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 12 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 17 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00