Afbeelding

OMD programma Oudewater

Algemeen

Zaterdag 10 september wordt een bijzonder leuke dag in Oudewater. We vieren dan ‘Open Monumentendag’, liefst samen met u en alle aanwezige kinderen. Het thema van de Open Monumentendag is ‘duurzaamheid’. De werkgroep heeft aandacht besteed aan duurzaam hergebruik van enkele monumentale panden. Uiteraard zijn er weer open monumenten te bezoeken en concerten te beluisteren.

Doeboek

De werkgroep heeft zich dit jaar erg sterk gemaakt om de jeugd te interesseren voor de geschiedenis van Oudewater en zichzelf. Daartoe is een ‘Doeboek’ ontwikkeld voor alle schoolgaande kinderen vanaf groep 4. Inmiddels is dit boek gratis verspreid op de scholen van Oudewater. Verschillende opdrachten uit het boek kunnen tijdens de Open Monumentendag onder begeleiding uitgevoerd worden. De activiteiten in de binnenstad zijn daardoor leuk voor ouderen en kinderen. Het Doeboek is voor 2 euro ook te koop bij de TIP.

We nodigen iedereen graag uit om gezellig te flaneren in de binnenstad van Oudewater en te genieten en natuurlijk ook deel te nemen aan wat u en de kinderen wordt aangeboden.

Musea | 10.00-17.00 uur

• Stadsmuseum & bezichtiging Stadhuis, Visbrug. Entree gratis.

Onderstaande musea enkel gratis op vertoon van uw museumjaarkaart:

• Museum Heksenwaag, Leeuweringerstraat 2

• Touwmuseum ‘de Baanschuur’, Reijersteeg 4

Kerken | 10.00-16.00 uur (alle gratis te bezichtigen)

• St. Franciscuskerk, Kapellestraat 13.
Doorlopende diapresentatie van de restauratie van de glas-in-loodramen.

• H.H. Michael- en Johannes de Doper’ kerk, Leeuweringerstraat 12.

• Grote - of St. Michaëlskerk, Noorder-Kerkstraat 1

Te reserveren bij het TIP-kantoor, Leeuweringerstraat 10

• Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur: Grachtenvaert. Deze is tegen betaling.

• Om 12.00 en 13.30 uur: Torenbeklimming (vanaf 10 jaar). De torenbeklimming is gratis.

• Om 14.00 uur: Stadswandeling. De stadswandeling is gratis.

• Om 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur Demo Ad Stijman.
Graficus en kunsthistoricus Ad Stijnman demonstreert hoe op historische wijze, met behulp van pigmenten inkt werd gemaakt. Duur ongeveer 20 minuten. Audio- en video-opnamen zijn niet toegestaan! (In de onlangs op tv getoonde documentaire ‘de kleuren van Caspers’ vertelt Ad Stijnman over dit onderwerp). Bij elke demonstratie kunnen vier personen deelnemen. Reserveren bij de TIP. Deelname is gratis.

Kunstmarkt | 10.00-17.00 uur

Op de kunstmarkt in de binnenstad kunt u dwalen langs de kramen waar kunstenaars de resultaten van hun creativiteit laten zien. Maar er staan ook kramen tussen waar de kinderen leuke opdrachten kunnen uitvoeren die zij in het Doeboek hebben zien staan. Zo kunnen zij zelf een ‘ex libris’ ontwerpen en een lakzegel maken.

Zij kunnen niet alleen kunst bekijken: ze mogen ook zelf een kunstwerk maken. Met acrylstiften kunnen ze bij Loes van de Ridder aan de slag op echt schilderslinnen. (Gratis en zolang de voorraad strekt).

Bij Roos en Wilma kunnen ze bekijken hoe men van een schapenvacht een wollen draad kunt spinnen. Ze mogen zelf ook proberen een draad te spinnen. (Gratis).

Tussen de bomen langs de Donkere Gaard hangt een héél grote lappendeken. Men noemt dat een quilt. Daarop staan allemaal afbeeldingen van monumenten uit Oudewater.

En ganzenhoeder Jurgen loopt met zijn ganzen in ganzenpas door de binnenstad, dat mag je beslist niet missen! ‘Komt dat zien, komt dat zien’ vanaf 12.00 uur.

Je kleine broertje of zusje kan bij Trudi van de TIP een kleurplaat meenemen en bij Lia een bellenblaas maken (beide gratis). Oh, jij wilt er ook een maken? Dat is goed hoor!

Museum ‘de Heksenwaag’ was eigenlijk vroeger een goederenwaag. Er werd bijvoorbeeld kaas en hennep gewogen. Met twee schalen en vele bronzen of koperen gewichten werden de schalen in evenwicht gebracht, dan kon je aan de gewichten aflezen hoe zwaar de kaas was. Onder de luifel van het museum kun je uitproberen hoe dat werkt. Om het museum te bezoeken moet je een kaartje kopen. Open van 11.00-17.00 uur.

In het Touwmuseum kun je een springtouw draaien. Dat is echter niet gratis: je moet een kaartje kopen om binnen te mogen (en het draaien van het springtouw kost 1,50 extra).

Galeries | 10.00-16.00 uur

Galerie Sille, Goudse straatweg 8.

• Galerie De Drije Coninghen, Havenstraat 3.

• Galerie De Artemist, Korte Havenstraat 7.

Extra’s in het stadhuis | 12.00-17.00 uur

• Vanaf 12.00 uur in het stadhuis op de Visbrug. In de trouwzaal vertelt historica Nettie Stoppelenburg u over de Moord van Oudewater.

• Eveneens in het stadhuis, maar dan in de raadszaal, geeft Loes Vork een inloopworkshop aan volwassenen: ‘Boekselen met Herman de Man’.
Boekselen is creatieve dingen doen met een oud boek. Als u daar meer over wilt weten kunt u kijken op haar kraam op de kunstmarkt (waar u ook haar boek kunt kopen) of op haar site boekselen.nl. (gratis deelname)

Speciaal voor de kinderen:

• In de trouwzaal van het stadhuis kun je de puzzel van ‘de Oudewaterse moord’ uit je Doeboek ook in het echie maken.

• In de raadszaal kun je bij Loes Vork van oude boekpagina’s een slinger maken met je eigen naam erop (gratis). Van 10.00-17.00 uur: activiteiten in de binnenstad.

• Mits de weersomstandigheden het toelaten worden de restanten van de Oudewaterse Monumentenquilt ten toon gesteld op de Donkere Gaard.

Concerten | Gratis toegankelijk

• 11.30 uur in de Oud-Katholieke kerk H.H. Michael- en Johannes de Doper, Leeuweringerstraat 12.
Orgelconcert: Bas Vliegenthart vertolkt Geuzenliederen. Entree gratis.

• 15.00 uur in de Grote- of St. Michaëlskerk, Noorder-Kerkstraat 1
Concert in het teken van de in 1861 in Oudewater geboren componist en organist Marius H. van ‘t Kruijs.
Gerben Mourik op orgel. Marit Vliegenthart viool.

• 16.30 uur in de Grote- of St. Michaëlskerk, Noorder-Kerkstraat 1
Concert door Psallite Deo, o.l.v. Arjen J.A. Uitbeijersen & stadsorganist Gerben Mourik.
Gratis toegankelijk, giften worden op prijs gesteld.

• 13.00 - 17.00 uur op de Markt.
Diverse koren uit Oudewater treden voor u op: Seyl & Treyl, De Kaapstanders, Papekop zingt weer.

• 16.00 - 17.00 uur op de Markt
Klein Bandje

Extra activiteiten in de binnenstad

• Van 10.00 - 17.00 uur presenteert de ‘Stichting Geveltekens Oudewater’ zichzelf op de Markt.
In verband met het honderdjarig bestaan van het Rode Dorp is een nieuw gevelteken gemaakt. Dit is het 21ste nieuwe gevelteken. Er is een nieuwe wandelbrochure gemaakt die deze dag te koop wordt aangeboden.

• In samenwerking met De Woningraat, die eigenaar is van het Rode Dorp is er een wandeling langs een aantal projecten van sociale woningbouw gemaakt, waarin ook het Rode Dorp is opgenomen.

• Van 11.00 - 16.00 uur is een van de woningen aldaar te bezichtigen.
Hier is ook een kleine expositie van foto’s en werktekeningen te zien.
- In het kader van ‘duurzaamheid’ moeten monumenten aangepast worden aan huidige normen en eisen. Dat vergt veel creativiteit en geld. Het Rode Dorp is ingrijpend gerestaureerd; de panden zijn aan de binnenkant volledig gestript en voor de toekomst geschikt gemaakt. Zo zijn er nog een paar projecten present op de Markt die laten zien hoe een monument een nieuwe herbestemming kan krijgen.
- Tom Vermeer presenteert zijn afstudeerproject als architect. Middels maquettes demonstreert hij hoe het klooster/pensionaat had kunnen worden verbouwd tot museum voor immaterieel erfgoed.
- De oude Openbare school aan de Kapellestraat 39, heeft een duurzame herbestemming heeft gekregen als Muziekhuis. (binnen géén bezichtiging)
- Er is inmiddels ook onderzoek gedaan naar de herbestemming van ‘De Klepper’, het oude Patronaat. Wim Geurts laat u aan de hand van werktekeningen zien hoe zo’n herbestemming verwezenlijkt kan worden.

• Vanaf 12.00 uur loopt ganzenhoeder Jurgen Baan met zijn ganzen in ganzenpas door de binnenstad.
Dit brengt extra vertier voor jong en oud.

Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 2 minuten geleden
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 2 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 3 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 gisteren
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00