Er was gelegenheid om kaarsjes te brandenvoor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.
Er was gelegenheid om kaarsjes te brandenvoor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Foto: Sjoukje Dijkstra

Herdenking vóór en dóór Oekraïeners in De Rank

Algemeen

Afgelopen vrijdag werd herdacht in De Rank dat de oorlog in Oekraïne een jaar geleden begon. De avond werd georganiseerd voor en door de Oekraïense mensen in Montfoort. Er was ruimte om elkaar te ontmoeten, elkaar te steunen en ervaringen uit te wisselen.

24 februari begon de oorlog. Niet veel later kwam Montfoort in actie en werd Montfoort Hulp Oekraïne opgericht. Een platform, waarin veel vrijwilligers en ondernemers uit Montfoort en Linschoten de handen in elkaar sloegen om toegestroomde vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Vluchtelingen werden gehuisvest, eerst op tijdelijke locaties (bij mensen thuis), later ook op locaties, zoals het IJsselveld en de Van Rietlaan in Linschoten. Veel vrijwilligers stonden klaar om te helpen, benodigdheden in te zamelen (zoals kleding), maar ook om taalles te geven. Zoals Hans Dronkert die ook bij de herdenking aanwezig was. Hij gaf aan het ook te zien als zijn christelijke taak om naar het voorbeeld van Jezus zijn medemens te helpen. Hij vond het goed dat deze avond georganiseerd was: “Dan hebben ze ook het gevoel dat ze er niet alleen voor staan”, aldus Hans. “Het is wel confronterend betrokken te worden bij de oorlog. We moeten beseffen dat het hier ook kan gebeuren”, zei hij. MHO-voorzitter Jacco van Lint beaamde dat. Hij was blij met de opkomst. Op de vraag of er geleerde lessen waren van de afgelopen periode, antwoordde hij dat het allemaal best vlekkeloos verlopen was. Hij prees daarbij de inzet en de hulp van vrijwilligers en ondernemers en de manier waarop gemeente Montfoort het had opgepakt.

Sinds 2014 is Oekraïne verwikkeld in een gewapend conflict met Rusland, dat begon met de annexatie van de Krim door Rusland. Sindsdien zijn er duizenden mensen omgekomen en zijn er miljoenen mensen ontheemd geraakt. In de kerkzaal in de Rank brachten beelden van het thuisland, hoe het was en nu in verwoeste staat, mensen tot tranen. Uit de tranen sprak ook heimwee naar wat eens was. Het volkslied dat uit volle borst werd meegezongen, emotioneerde. Bij menigeen liepen er tranen over de wangen. Vanuit het college B&W was wethouder Rob Jonkers aanwezig als vertegenwoordiging van de gemeente Montfoort. Tijdens de dienst was er muzikale omlijsting en werden er gedichten voorgelezen. Einde van de dienst was er de gelegenheid om een kaarsje te branden in hartjesvorm. Channa en Ellis van Montfoort Hulp Oekraïne werden geprezen door de voorzitter van MHO als drijvende krachten. Voor hen voelde het als alleen maar logisch dat ze dit nu organiseerden. Na het gedenkmoment was er nog gelegenheid om eventjes met elkaar te praten. Er werd geknuffeld, nog een bakkie gedaan, en toen was het weer tijd om op huis aan te gaan. “Precies goed zo. Mooi dat zoveel mensen zijn gekomen”, vond Hans, die ook een kaarsje brandde. “Dan hopen we dat het voor hen ook een steun is geweest.”

Sjoukje Dijkstra

Ademloos luisterden de mensen naar haar muziek.
Er was muziek en er werden gedichten voor gelezen.
Hans Dronkert steekt een kaarsje aan.
Afbeelding
Boek een arrangement bij De Ballensnoeperij 3 uur geleden
Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 20 uur geleden
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 22 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 23 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00