De burgemeester zette kinderen die geld hadden opgehaald voor Oekraïne in het zonnetje.
De burgemeester zette kinderen die geld hadden opgehaald voor Oekraïne in het zonnetje. Sjoukje Dijkstra

Kinderen die geld inzamelden voor Oekraïne in het zonnetje gezet

Algemeen

De rode loper lag uit in het Huis van Montfoort voor de kinderen die hun best hadden gedaan om geld in te zamelen voor Oekraïne. Ze werden vorige week maandag in het zonnetje gezet, en ontvingen uit handen van de burgemeester Petra van Hartskamp een oorkonde.

Hierbij was ook een kleine delegatie aanwezig van de Oekraïners uit Montfoort. Van hen ontvingen ontvingen de kinderen een hart of bloem in Oekraïense kleuren en een T-shirt.

“Jullie zijn mijn superhelden”, zei de Oekraïense Luiba Petruk in een bedankwoord. “Wat jullie gedaan hebben, is fantastisch. Misschien denken jullie: ‘Ik ben nog maar klein’, maar nee... jullie zijn echte grote superhelden met een groot hart.”

Van flessen inzamelen tot sponsorlopen, eigengemaakte loombandjes- en cupcakesverkoop en collecteren, deze kinderen deden het allemaal. Ze zetten hun beste beentje voor en haalden flink wat euro’s binnen voor giro 555 en Oekraïne Hulp Montfoort. De burgemeester gaf ze een warm welkom in de raadszaal van het Huis van Montfoort. Ze bedankte de kinderen namens de inwoners van de gemeente Montfoort, en riep de kinderen om beurten naar voren. Ze mochten allemaal vertellen wat ze hadden gedaan, en daarna mochten ze de cheque of het ingezamelde geld in de vaas stoppen voor Giro 555 of voor Oekraïne Hulp Montfoort.

Zo had Rens met zijn broer Bas tien rondjes rond de Timotheüs school in Linschoten gerend, en had Elin cupcakes gebakken en verkocht. Ook Sam had rondjes gelopen, wel achttien. Op de vraag waarom hij dat belangrijk vond, zei hij: “Omdat het heel erg is voor Oekraïne dat de mensen moesten vluchten.”

Ook vanuit de hockeyclub was actie gevoerd. Meer dan 1.000 euro werd daar opgehaald. In totaal hadden de kinderen die in het zonnetje werden gezet met 2.065 euro ingezameld, waarvan 1.587 euro naar Montfoort Hulp Oekraïne ging en 478 naar Giro 555.

Actie voor alle vluchtelingen

Ook de binnengehaalde bedragen vanuit scholen uit Linschoten en Montfoort werden deze maand bekend gemaakt. Zo hadden de Timotheüsschool en de Prins Claus school uit Linschoten samen opgetrokken in een brede actie voor alle vluchtelingen. In totaal haalden zij bijna 12.000 euro op voor Vluchtelingen Nederland en #Bedvoorbed. Vanuit de Montfoortse basisscholen was er voor Stichting Breath Montfoort ruim 25.000 euro opgehaald. Dit overhandigden ze samen aan Stichting Breath Montfoort op het Kompas bij een officieel moment.

Niet alle kinderen die meegedaan hadden aan sponsorlopen en acties waren aanwezig in het Huis van Montfoort vorige week maandag. Dat had ook niet gepast in de raadszaal. “Jullie ouders zijn trots op jullie. Wij zijn ook trots op jullie”, aldus Luiba.

“Ik ook”, vulde de burgemeester aan. Na het fotomoment konden alle aanwezigen genieten van lekkere taartjes, limonade en chips. “Mooi toch dat het zo kon. Bedankt dat jullie allemaal konden komen”, zei de burgemeester.

Sjoukje Dijkstra

Alle kinderen kregen ook een hartje opgehangen met Oekraïense kleuren en een T-shirt als bedankje.
Een van de kleinste actievoerders werd beloond met een Oekraïens hartje.
Afbeelding
Deze week in Concordia 1 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 3 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 4 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 18 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 19 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 20 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 21 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 22 uur geleden