Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor. Foto: Aad Kuiper

Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk

Algemeen

Aad Kuiper

Onlangs heeft de afronding plaatsgevonden van de restauratie van het zogenaamde priesterkoor van de Franciscuskerk in Oudewater. Daar is maanden aan gewerkt. Het priesterkoor, ook wel genoemd koor of hoogkoor, is de ruimte in de kerk waar zich het hoogaltaar bevindt. Vanuit de kerkbanken in de kerk heeft een kerkbezoeker goed zicht op het priesterkoor. Wie met eigen ogen wil aanschouwen hoe fraai het koor geworden is moet beslist weer eens plaatsnemen in de kerkbanken.

De St. Franciscuskerk in Oudewater is een driebeukige neogotische kruiskerk, in 1881 ontworpen door architect Everhardus Johannes Margry, een leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Toen in 1992 houtrot in de toren werd geconstateerd, moest op korte termijn een flink bedrag op tafel komen om de schade te herstellen. Uitstel van de reparatie zou onherroepelijk tot grote problemen hebben geleid. Daarom is in 1992 Stichting Reddingsplan Franciscuskerk opgericht met als doel geld in te zamelen voor restauraties en onderhoud van de kerk. De kosten tot behoud van dit rijksmonument zijn hoog en de parochiegemeenschap/locatie kan dat niet alleen opbrengen, temeer omdat de overheid zich wat betreft restauratiesubsidies steeds verder terugtrekt en een grotere lokale bijdrage verlangt.

Restaureren is een passie

Katholiekleven.nl meldt: “Het restaureren van een kerk is een zaak van lange adem. Zonder grote toeleg en vele jaren betrokkenheid kom je er niet. Dat laat het verhaal van de Sint Franciscuskerk in Oudewater zien. Minutieus wordt er gevoegd, schoongemaakt en geschilderd. Niet zomaar, maar uit passie voor het vak en uit liefde voor de kerk.” Overigens is er een bijzonder fraai filmpje over de restauratie van de Franciscuskerk op de betreffende website te vinden. Het is even doortypen, maar dan vind je ook iets: https://www.katholiekleven.nl/videos/actuele-videos/wij-zijn-de-geluksvogels-die-deze-kerk-restaureren

Restauratie priesterkoor

De restauratie van het priesterkoor in de Franciscuskerk betrof met name een handmatig herstel van de fraaie zeer gedetailleerde ‘gordijnbeschilderingen’ rondom welke door de tijd ernstig waren aangetast. Tegelijkertijd zijn ook de geschreven gebeden boven de zijdeuren, het Onzevader en het Weesgegroet, weer in ere hersteld. De werkzaamheden zijn vakkundig uitgevoerd door het daartoe gespecialiseerde bedrijf Bremer Restauratie dat daar ruim 2 maanden voor heeft moeten uittrekken.

Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater

Het herstel vergde voor de Parochie Pax Christi een uitgave van ruim 25.000 euro, hetgeen geheel werd gefinancierd door Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater. Deze stichting is al meer dan dertig jaar nauw betrokken bij het onderhoud en de restauratie van de Franciscuskerk. Op dit moment worden vanuit de Parochie Pax Christi in samenspraak met het Bisdom en de stichting voorbereidingen getroffen voor werkzaamheden uit hoofde van groot onderhoud aan de kerk en aan de toren. Dit onderhoud, dat naar verwachting dit jaar gaat plaatsvinden, wordt gesubsidieerd door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater.

Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 5 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 7 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 12 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00