Van links naar rechts Erik van Kooten, Marja van den Pol en Ans van Vulpen.
Van links naar rechts Erik van Kooten, Marja van den Pol en Ans van Vulpen. Sjoukje Dijkstra

Tijdens een open dag kan Montfoort kennis maken met de familiekamer in de Rank

Algemeen

Zaterdag 20 november organiseert de Protestantse Gemeente De Rank in Montfoort een open dag van de familiekamer. Het idee voor de familiekamer ontstond, toen de kerk in 2019/2020 een verbouwing moest ondergaan. De familiekamer die nu 1,5 jaar in gebruik is, is nog niet heel bekend binnen gemeente Montfoort. Daar moet nu verandering in komen, vinden kerkrentmeesters Erik van Kooten en Marja van den Pol. Ans van Vulpen, die de agenda van de familiekamer beheert: “Het zou mooi zijn als iedereen weet dat hier zo’n familiekamer is.”

Met de verbouwing van de kerk heeft De Rank een multifunctionele make-over ondergaan. Er zijn nu twee zalen, de kerkzaal en een zaal voor niet-religieuze aangelegenheden, onder andere met beamer faciliteiten. Die zaal kan ingezet worden voor exposities, condoleances, verjaardagsfeesten, vergaderingen en niet-kerkelijke afscheidsbijeenkomsten. De familiekamer wordt gebruikt voor nabestaanden om afscheid te nemen van hun geliefde overledene. De kamer die veel weg heeft van een gewone huiskamer, is voorzien van een kistkoeling, keukentje, en toilet. “Het is een mooie, rustige ruimte voor het opbaren van een overledene. Nabestaanden ontvangen dan de sleutel van de familiekamer, waarmee zij 24 uur bij hun dierbare kunnen zijn”, aldus Marja van den Pol.

Erik van Kooten vertelt: “Het idee van de open dag is dat je hier komt en via de aparte zij-ingang de familiekamer ingaat. Daar krijgen bezoekers de gelegenheid tot rondkijken, waarna ze natuurlijk de rest van het gebouw kunnen bekijken. Als je doorloopt heb je aan de rechterhand de kerkzaal en aan de linkerkant de nieuwe zaal voor niet-religieuze bijeenkomsten.” Volgens Van Kooten weten veel mensen niet dat ze - ook als ze niets met religie hebben - hier terecht kunnen.

Er is wel veel behoefte aan, meent Ans van Vulpen. Voorheen was er ook een dergelijke ruimte in het Antoniushof. Die bestaat al een geruime tijd niet meer en er is duidelijk behoefte aan een opbaargelegenheid in Montfoort. Vermeij Uitvaartzorg beschikt over een familiekamer, en verder zijn er volgens Ans in Woerden twee familiekamers. Om de familiekamer in De Rank in te richten vertelt zij dat de bouwcommissie ook op bezoek is gegaan bij andere familiekamers. “Dat was vooral om te kijken hoe dat eruitziet en wat je nodig hebt.”

Volgens Ans is het voordeel van de kamer bij De Rank dat nabestaanden zelf een sleutel krijgen. “Als uitvaartondernemer adviseer ik altijd eerst een opbaring thuis. Als dat niet mogelijk of wenselijk is, dan is de familiekamer het betere alternatief. Net als thuis hoef je hier niet op afspraak te komen. Bij de meeste uitvaartcentra zal voor een rouwbezoek altijd eerst een afspraak gemaakt moeten worden. Dit is meestal voor een uur. Je gunt mensen de tijd om afscheid te nemen, zoals zij dat willen. In deze woonkamer setting is dat mogelijk.” Erik vult aan: “Mensen mogen het ook aankleden zoals zij zelf willen. Bijvoorbeeld met een schilderij of kaarsen. Het is belangrijk dat iedereen weet dat het niet per sé kerkelijk hoeft te zijn. Ze kunnen in de nieuwe zaal de condoleances doen, en hier dan afscheid nemen van hun dierbare.”

Het feit dat het zo laagdrempelig is, zal voor veel mensen prettig zijn, denkt Marja van den Pol. “Dat ze via een aparte ingang in de kamer kunnen komen, die ze vervolgens ook zelf mogen inrichten, is natuurlijk heel fijn. Het is goed als daar wat bekendheid aan wordt gegeven.” Ans herinnert zich een overledene, waarbij de familie niet alleen foto’s maar ook de klompen van meneer in de kamer had gezet. “Je hebt onbeperkte ruimte. Je kunt je eigen muziek draaien. De Rank beschikt nu over een moderne grote keuken. De catering kunnen mensen zelf regelen met bijvoorbeeld de plaatselijke restaurants. Kortom. Het is goed geregeld hier. Het zou mooi zijn als iedereen weet dat hier zo’n familiekamer is. Op het moment dat iemand overleden is, moet je stante pede beslissingen nemen. Dan is het heel fijn dat je weet dat hier in Montfoort een familiekamer is. Waarom uitwijken naar een uitvaartcentrum in omliggende plaatsen, waar je alleen op afspraak terecht kunt, als je hier in Montfoort kunt blijven om goed afscheid te nemen?”

Informatie

De open dag van de familiekamer in De Rank Montfoort is op zaterdag 20 november van 10.00 tot 15.00 uur. Natuurlijk worden bezoekers ontvangen met een kopje koffie of thee. Website: www.pgmontfoort.nl/familiekamer

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 16 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 23 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00