De opmerking om koele hoofden en warme harten te houden was burgemeester Petra van Hartskamp uit het hart gegrepen.
De opmerking om koele hoofden en warme harten te houden was burgemeester Petra van Hartskamp uit het hart gegrepen. Sjoukje Dijkstra

Gemeenschap Montfoort slaat handen in één voor Oekraïne

Algemeen

Ruim honderd mensen kwamen afgelopen zaterdagochtend vroeg af op een bijeenkomst, georganiseerd voor Oekraïne in hetSt. Joseph. Initiatiefnemer Jacco van Lint, voorzitter van het Ondernemersfonds Montfoort/ Linschoten is tevreden over de opkomst. Vertegenwoordigers van diverse organisaties, kerken, scholen, politiek, andere initiatieven voor Oekraïne, ondernemers en inwoners waren aanwezig. “Als je ziet wat we binnen 48 uur tijd bij elkaar hebben gekregen”, zegt Jacco. “Alleen kan je wel iets, maar samen kunnen we nog veel meer.”

Donderdagmiddag kreeg Jacco de ingeving om iets te doen. “Iedereen zit met gekromde tenen. Ik voelde me zo machteloos. En we kunnen ook niet wachten tot de gemeente dat doet. Die zitten met de gemeenteraadsverkiezingen en allerlei procedures, terwijl nu het momentum is om mensen uit de samenleving te betrekken, zodat we veel meer kunnen doen.” De bereidwilligheid onder aanwezigen om iets te doen is groot. Van alle kanten werd hulp geboden. Van drukverbanden, transport tot hulpgoederen en coördinatie of meewerken in een van de teams. Tijdens deze eerste bijeenkomst werd snel duidelijk dat er behoefte bleek aan inventarisatie en overzicht: wie doet wat en wie kan wat bieden? Adriaan Oskam van de SGP vroeg of er vanuit de gemeente Montfoort al concreet locaties waren aangewezen voor de opvang van vluchtelingen. Dat was nog niet het geval, aldus wethouder Ivo ten Hagen, die aangaf dat dit besproken zou worden tijdens de raadsvergadering op maandag.

Zolderkamer

Volgens Jacco zijn er inmiddels al 25 locaties bekend van mensen die hebben aangegeven ruimte te hebben voor de opvang van Oekraïners. Dat varieert van mensen die een zolder over hebben tot mensen met een woonunit of een bed & breakfast. Hij gaf daarbij aan dat het natuurlijk wenselijk is om onderscheid te maken tussen oplossingen op de korte en lange termijn. “Een zolderkamer of slaapkamer kan misschien voor een paar weken, maar is in sommige gevallen geen langetermijnoplossing.”

Ingrid Kautz merkte op dat het belangrijk is om praktisch te blijven, en vooral koele hoofden en warme harten te houden. Dat werd beaamd door Jacco en later ook burgemeester Petra van Hartskamp. Jacco gaf aan: “We moeten het goed uitdenken, en niet halsoverkop mensen opvangen. Als het mis zou gaan, en de klik is er niet bijvoorbeeld, dan kan dat het enthousiasme van mensen die een potentiële opvanglocatie bieden, temperen. Dat zou jammer zijn. Daarom is het ook niet verstandig als we meteen 100% van de opvangcapaciteit benutten. Het is beter als we daarin kunnen selecteren, zodat we nog uitwijkmogelijkheden hebben. Stel dat de klik er op een adres niet is, dat je kunt uitwijken naar elders.” Gevraagd werd ook naar de Bloesemhof als geschikte locatie, omdat hier al sinds twee jaar acht kamers leeg staan. Jacco reageerde daarop dat ook hier al geïnventariseerd was en dat hier waarschijnlijk slechts een studio beschikbaar kan komen. Bouwkundig zouden de acht kamers niet meer geschikt zijn, zo is hem verteld. Daarmee is de Bloesemhof afgevallen als potentiële locatie. “Het is ook goed om deze duidelijkheid te hebben. Wat er niet kan, en wat wel”, meent Jacco.

Vertaling

Ook de sportverenigingen komen bij elkaar om te kijken hoe ze kunnen bijdragen. Een geëmotioneerde Rob Jonkers van Lokaal Montfoort opperde dat het misschien goed zou zijn om bij Jan Snel 100 mensen voor de lange termijn op te vangen in woonunits. Marja Hanko, die al geruime tijd Hapsnap maaltijden voor vluchtelingen verzorgt, gaf aan dat het goed zou zijn dat vluchtelingen in de eerste instantie sowieso in een huiselijke omgeving worden opgevangen. “De eerste behoefte is rust. Dat krijgen ze niet in een sporthal.” Marja gaf aan dat het goed zou zijn om ook lokaal Russische mensen te betrekken voor de vertaling. Een goed idee, vond Jacco. “In de meeste gevallen vinden zij het ook verschrikkelijk wat er nu gebeurd.”

Inzameling

Tijdens de bijeenkomst werden drie voorbeelden van initiatieven uitgelicht, die al eerder waren ontstaan. Een van die voorbeelden is Janine van Dijke die al 90 ontheemden heeft opgehaald (waarvan 50 personen in Waddinxveen en Tholen zijn ondergebracht). En er is een bus onderweg met 30 personen, voor wie nog geen opvang is. Voor hen wordt gekeken naar het oude Rabobank-gebouw dat nu eigendom is van de Hersteld Hervormde Kerk. Met Metadidomi geeft zij aan dat onder andere via de Jumbo een inzamelingsactie is gestart. Sabrina van Leur zorgt met Stichting Breathe for Children voor de inzameling van eerste basisbehoeften. En Hans Hoogbergen heeft aangegeven dat hij op 26 maart een benefietconcert zal organiseren in het Stadspark van Montfoort. “Hoe het allemaal loopt, kan ik niet voorspellen”, aldus Jacco. “Maar voor nu ben ik tevreden met wat we op zo’n korte termijn voor elkaar kregen. “

Burgemeester Petra van Hartskamp sprak in een afsluitend woord haar dankbaarheid uit voor de manier waarop politiek en gemeenschap de handen ineen hebben geslagen. “Wat mooi om te zien dat er zoveel mensen meedenken om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Zo zie je dat gemeente Montfoort een hechte gemeenschap is. Samen kunnen we veel meer bereiken dan alleen.”

Wilt u ook een bijdrage leveren? Dan kunt u contact opnemen met info@montfoorthulpoekraine.nl of via de website www.montfoorthulpoekraine.nl.

Via de website en andere media zullen er binnenkort updates volgen. De ontwikkelingen gaan snel en er reageren al veel mensen enthousiast. Inmiddels zijn al zo’n 25 opvanglocaties bij particulieren aangeboden.

Sjoukje Dijkstra

Initiatiefnemer Jacco van Lint, voorzitter van de Ondernemersvereniging.
Vertegenwoordigers van diverse organisaties, kerken, scholen, politiek, andere initiatieven voor Oekraïne, ondernemers en inwoners waren aanwezig.
Ruim honderd mensen waren aanwezig bij de bijeenkomst georganiseerd voor Oekraïne.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 2 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 3 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 21 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00