Afbeelding
Alex de Kuijper

'Voldoende AED's in Oudewater? Zeker niet!'

Algemeen

Aad Kuiper

Terwijl het AD kortgeleden meldde dat er na de plaatsing van een tiende AED in Oudewater (op 13 juni bij de Dijketelg in Papekop) genoeg dekking zou zijn, vertelde een tweetal bestuursleden van stichting Hartslag Oudewater dat dit nog niet echt het geval was. Zij lieten een kaartje zien waarop die dekking werd aangegeven en waarop te zien was dat er nog wel een en ander aan schort.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen ze defibrilleren. "Met zo'n AED kun je levens redden", weet Lisette. "En sinds we eind 2018 met toen nog de Werkgroep Hartslag Oudewater begonnen zijn met het aan elkaar koppelen van de ambulancedienst, burgerhulpverleners en al geplaatste AED's heeft er al zo'n zes, zeven keer een hulpverlenende actie plaatsgevonden."

AED's in Oudewater

Lisette Schaap en Erik van Luipen, twee bestuursleden van die stichting, lieten weten dat met veel hulp van de gemeente er nu inderdaad een vijftal AED's hangen die 24/7 beschikbaar zijn: bij de Klepper, de Eiber, het Cultuurhuis, de Boezem in Hekendorp en nu dan ook bij de Dijketelg in Papekop. Ook bij bakker Treur, De Wulverhorst, bij Installatie Techniek Louwers in Willeskop (zij plaatsten de AED's vaak en vonden dat zo'n goed idee dat zij er zelf ook een hebben aangeschaft), bij Vitap in Tappersheul en in Snelrewaard zijn permanent beschikbare AED's te vinden. "Op het kaartje lijkt het alsof er net genoeg zijn", vertelt Lisette, "maar je wilt enige overlap hebben. En, heel soms, doet zo'n apparaat het niet goed, dus wil je er ook een ander bij hebben." Ze legt het uit: "als er iemand een hartstilstand krijgt, wordt vanuit de Ambulancedienst een sein gegeven aan Hartslag Nederland. Zij roepen beschikbare Burgerhulpverleners op naar de twee (!) dichtstbijzijnde AED's te gaan en vaan daar naar het slachtoffer. Andere Burgerhulpverleners worden rechtstreeks naar het slachtoffer gestuurd." "We hebben dus altijd twee 'dichtstbijzijnde locaties' met een AED nodig", vult Erik aan, "daarom moeten er nog wel een paar komen. Bij Pinkeltje bijvoorbeeld en op de Molenwal. Stel je voor dat de brug voor verkeer op de weg gelsoten is; dan kan er iets behoorlijk misgaan." "En zo willen we", vult Lisette aan' "er ook nog wel een in Hekendorp en Papekop bij hebben. We blijven ervoor gaan!"

Burgerhulpverleners in Oudewater

"In september 20128 zjn we begonnen met de Werkgroep en kort daarop hadden we een infoavond in De Wulverhorst. In december gingen we officieel van start. We hebben een prima samenwerking met de gemeente en met de brandweer, die ook altijd een oproep krijgen. Zij gaven bij de eerste oproep de burgerhulpverleners, en dus indirect ook de Werkgroep, een compliment over wat zij deden. Tot nu toe is er al heel wat gebeurd. En nu zijn we dan een officiële stichting geworden, omdat we ons dan aan kunnen sluiten bij HartslagNu, het reanimatie oproepsysteem van Nederland, maar ook bijvoorbeeld fondsen kunnen werven, want we hebben nog wel wat nodig. Gelukkig heeft de gemeente ons ook bij het oprichten van die stichting geholpen." 'Elke dag', staat er bij HartslagNu te lezen, 'krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Ook jij kunt helpen!' En dan gaat het over burgerhulpverleners. "Eigenlijk zouden ook hier in Oudewater zo'n 2% van de inwoners burgerhulpverlener moeten zijn. Dat halen we niet. We zijn wel van een honderdtal naar 140 bhv'ers gegaan, maar zouden er graag nog wat meer bij hebben. De AED's wel maar niet iedere bhv'er is 24/7 beschikbaar. Maar om nu actief op te roepen lijkt ons niet zo handig. In verband met het coronavirus hebben we op dit moment onze protocollen natuurlijk ook aangepast. EHBO Oudewater is daar altijd toe bereid, maar is nu ook even niet zo actief." Uiteraard is het bestuur van de jonge Stichting Hartslag Oudewater, dat naast Lisette (al zo'n zes jaar actief als burgerhulpverlener) en Erik (die nog veel langer anderen belangeloos wil helpen) bestaande uit Jolanda, Marcel en Wija, heel blij met het in gebruik nemen van de AED in Papekop, maar ze hebben ook nog wel een en ander op hun verlanglijstje staan.

Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 10 uur geleden
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 11 uur geleden
Kransleggers.
Dodenherdenking in Linschoten 11 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking 12 uur geleden
Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen.
Dodenherdenking in Montfoort naar binnen 13 uur geleden
Sebastiaan Evers (li) en Kick van Zuijlen (re) klaar om hun kopkracht te benutten. Ja. ja. die handjes.
Hard werken loont dit keer niet 17 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 18 uur geleden
Elvira Schenk poseert met twee schilderijen die veel voor haar betekenen.
Linschotense Elvira exposeert in Galerie Montfoort 6 mei, 19:00