Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Lopers komen aan bij 't Kruispunt. Foto: Hanneke Stoof

Bevrijdingsvuur in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Op 5 mei vertrokken twintig enthousiaste lopers van de ‘Loopgroep Linschoten’ om 00.45 uur vanuit Wageningen met het bevrijdingsvuur, een symbolische vlam die zich over een afstand van zeventig kilometer verspreidde richting Linschoten.

De estafetteloop werd gekenmerkt door een samenspel van lopers die elkaar aflosten bij elke kilometer. Voor nieuwkomer Wilma Toebes was het een bijzondere ervaring, terwijl haar partner Arie Fleerkate de hele tocht als begeleider meefietste. “Dat je de vrijheid hebt om dit te doen. De bindende factor is dat dit een heel sociaal gebeuren is. Ook heel indrukwekkend was, hoe wij als lopers in Wageningen langs het bevrijdingsvuur renden, “ deelde Wilma vol enthousiasme.

Klein lantaarntje

Initiator van dit bijzondere evenement is Hildo Jansma, trainer, oprichter en bestuurslid van de loopgroep. Hij zette niet alleen de route uit, maar zorgde er ook voor dat het vuur veilig werd gehouden met behulp van een klein lantaarntje. Bij aankomst in Linschoten werd de fakkel ontstoken, waarna de laatste kilometer met brandende fakkel werd afgelegd.

Warm ontvangen

Het laatste stukje in Linschoten renden er een paar kinderen mee. Bij aankomst, om 09.30 uur, bij ‘t Kruispunt werden de lopers warm ontvangen door een enthousiaste menigte. Roos Schreurs, een van de leden van ‘Loopgroep Linschoten’ deelde zonnebloemen uit aan de lopers en begeleiders. “Ik weet wat dit is want ik heb zelf ook eens meegedaan. Ze hebben een bloemetje verdiend.”

Vrijheid en vrede, blijf het vieren

De viering werd verder opgeluisterd door het leerlingenorkest van Linfano onder leiding van dirigent Vincent Verhage. Nadat Jennefien van Keulen de deelnemers en belangstellenden toegesproken had werd met de fakkel van het bevrijdingsvuur de grote vuurschaal ontstoken. Maartje van den Bosch, een lokale dichteres droeg daarna haar gedicht voor. Zij haalde aan dat ook in ons vrije land vrijheid kwetsbaar blijft. Zij sloot haar gedicht af met “Vrijheid en vrede, blijf het vieren, juist nu de wereld zo verandert”.

De kinderen van de Linschoter scholen hadden massaal gehoor gegeven aan het maken van een tekening ‘dit betekent vrede voor mij’. Het ene kind had de bibliotheek getekend, de vrijheid om boekjes te kunnen halen, een ander vond naar het strand gaan, of voetballen zijn of haar gevoel van vrede.

Er werd nog een dansje gedaan onder leiding van Jennefien van Keulen en zij sloot af met de mededeling dat iedereen van harte welkom was in ‘t Kruispunt om de kerkdienst bij te wonen die geleid zou worden door een gastspreker.

Door de Loopgroep Linschoten en ‘t Kruispunt is het bevrijdingsfeest op de kaart gezet. Het is belangrijker dan ooit dat wij de vrijheid vieren met elkaar.

Lopers worden binnengehaald.
Dichteres Maartje van den Bosch.
Dansje o.l.v. Jennefien van Keulen.
Jennefien van Keulen ladyspeaker.
Lopers worden binnengehaald.
Hildo Jansma met het lampje met he Wageningse vuur.
Wilma Toebes, Hildo Jansma en Arie Fleerkate.
Richard bracht het vuur binnen.
Bevrijdingsvuur wordt overgebracht op vuurschaal.
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 2 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 21 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 23 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00