Normaliter gaan ze graag naar de Verhalentafel. Nu dat even niet kan, zijn ze voor het eerst bij een van de koffiemomentjes van SWOM, en dat bevalt goed.
Normaliter gaan ze graag naar de Verhalentafel. Nu dat even niet kan, zijn ze voor het eerst bij een van de koffiemomentjes van SWOM, en dat bevalt goed.

SWOM organiseert extra koffiemomentjes aan het Kasteelplein

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Bij de voormalige tandartsenpraktijk Vink aan Kasteelplein 4 staat sinds kort een uitnodiging op de glazen deuren: 'Het is gezellig om samen gezond te blijven'. Het is de tijdelijke locatie, waar SWOM vanaf nu koffiemomentjes organiseert voor mensen die daar behoefte aan hebben.

Van maandag tot en met vrijdag, kunnen mensen hier vanaf 10.30 uur - mét reservering - terecht voor een bakje leut, een kopje thee en een goed gesprek. De koffie staat klaar, en de koekjes staan op tafel, als we op uitnodiging een kijkje komen nemen. Op de vloer wordt met pijlen aangegeven dat ook hier 1,5 meter afstand wordt gehouden van elkaar. Gelijk in de voormalige wachtruimte zit een klein groepje van 4 mensen aan tafel. Maximaal drie mensen mogen er koffiedrinken, en per groepje is er altijd een gastvrouw (of -heer). Bijna alle voormalige behandelkamers zijn ingericht. Zo kunnen er ook meerdere mensen tegelijk terecht.

Een van de vrouwen die nu aan tafel zit is Sjaan Deijns. Zij is blij dat ze eindelijk weer eens kunnen koffiedrinken samen. Normaal gingen ze altijd samen naar de Verhalentafel, gaf ze aan. "Dan vertelt iedereen zijn verhaal. Meestal gaat het over vroeger", aldus mevrouw Deijns. Ze woont ondanks haar hoge leeftijd nog steeds zelfstandig in een eigen huis. "Al bijna 65 jaar", zegt ze trots. Bijna evenzo lang was ze getrouwd met wijlen haar man, die 1,5 jaar terug overleed. Nu ze alleen woont, vindt ze het prettig om er uit te zijn. Zeker na zo'n lange periode. "Dit is onze eerste keer. We zijn er nog maar net", zeggen de vrouwen.

Laagdrempelig

Een kamertje verderop zitten Gerbiene van den Oever, medewerker van team Welzijn van SWOM en vrijwilliger Truus Hellema, die al 6 jaar vrijwilligerswerk doet voor SWOM. Ze doet dat momenteel in het DoeMeeHuis, maar wilde graag meer doen. De locatie op Kasteelplein 4 spreekt haar erg aan, want zegt ze: "Het is zo laagdrempelig."

Ook het Digicafe en de Formulierenbrigade zijn tijdelijk verhuisd naar dit adres. Op woensdag en donderdag zitten zij hier. Op die manier kunnen er in het DoeMeeHuis meer bezoekers terecht, zo vertelt Gerbiene. Dat ze deze locatie er ook nog bij kregen, vindt ze geweldig. "Zo lang we de 1,5 meter hebben, mogen we dit waarschijnlijk wel gebruiken", denkt ze.

Door de corona kan er niet spontaan ingelopen worden. " Iedereen wordt geïnformeerd over de regels om elkaar veilig te kunnen blijven ontmoeten", aldus Gerbiene. "Als we mensen uitnodigen, vragen we ook gelijk wie het leuk zouden vinden om meer uitgenodigd te worden. We hebben al best wat aanmeldingen. Het zou mooi zijn als we van maandag tot vrijdag elke ochtend vol zitten. Afhankelijk van de animo zouden we ook koffiemomentjes in de middag willen doen. Dan kunnen we er nog wel een of twee vrijwilligers als gastvrouw of -heer bij gebruiken."

Mensen-mens

Truus die nu ook als gastvrouw komt werken, kan niet wachten om te beginnen. Ze zegt: "Ik wil iets doen met mensen. Ik ben een mensen-mens. Ik vind het heel leuk om mensen gezelligheid te geven. Het doel voor mij is om het leuk te hebben met de mensen. Dat ze uit isolement komen en het fijn vinden met elkaar te praten. En om ze een luisterend oor te bieden. Dat is belangrijk. Wat leeft er bij de mensen? Ik ben geïnteresseerd in mensen en wil ook graag weten wat hun doel nog is in het leven."

Van Gerbiene krijgt ze uitgelegd hoe het werkt. "Bij binnenkomst staat een pompje handgel voor de handen. En als mensen vertrekken, is het belangrijk dat je stoelen en tafels schoon maakt. Zo is het altijd schoon." "Dat is wel nodig met deze kwetsbare doelgroep", meent Truus. "Is er eventueel wel een achterwacht als er wat gebeurt?", vraagt ze. "Wij zitten natuurlijk om de hoek", zegt Gerbiene. Dat vindt Truus een fijn idee.

Gerbiene vertelt hoe mensen tijdens de coronaperiode echt vereenzaamden. "Laatst was ik bezig om mensen uit te nodigen. Ik draaide per ongeluk een verkeerd nummer, en kreeg een meneer aan de lijn. Die meneer was zo blij om iemand te spreken. Hij is uiteindelijk ook op het koffiemoment geweest, en nam daarbij ook nog mensen mee. Een mevrouw zei tegen mij dat ze zich net een ophokkip voelde op het moment. Ze zei: 'Van mij hoeft het niet meer zo'. Het is natuurlijk ook wat. We hadden voorheen heel veel activiteiten met de scootmobielclub, de eetclub, enzovoorts. Nu is er even niks. Dat terwijl mensen ernaar snakken."

Er is dus best veel animo voor. Ook voor de boodschappenhulp die SWOM sinds begin van de corona crisis extra promoot. Gerbiene zegt: "Hier kunnen we nog wel extra mensen voor gebruiken, want we hebben niet genoeg om voor iedereen die dat nodig heeft, boodschappen te doen." Zelf is ze ook actief als gastvrouw bij de koffie. "Dus, ik begin aankomende donderdag?", vraagt Truus. "Om 10.00 uur haal je bij ons de sleutel en loopt Connie met je mee om de deur te openen. En je even te laten zien hoe het allemaal werkt." "Ik heb er zin in", zegt Truus. "Tot donderdag!"

Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder 9 uur geleden
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes 12 uur geleden
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop 14 apr, 19:00
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00