Gelieny is geslaagd voor haar bevelvoerders opleiding. Ze mag zich de eerste vrouwelijke bevelvoerder van brandweer Montfoort noemen.
Gelieny is geslaagd voor haar bevelvoerders opleiding. Ze mag zich de eerste vrouwelijke bevelvoerder van brandweer Montfoort noemen.

Eerste vrouwelijke bevelvoerder van brandweer Montfoort geslaagd!

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Het is een mannenwereldje, maar Gelieny van der Paauw staat haar mannetje wel bij de brandweer. In Alpen aan de Rijn zit de Montfoortse nu sinds een jaar bij de beroepsbrandweer. Daarvoor werkte ze bij de politie als hoofdagent. Ze kent het klappen van de zweep, en weet hoe er te staan tijdens een incident.

Eigenlijk zou ze al in maart haar examen hebben, maar corona gooide roet in het eten. De opleiding werd eventjes gepauzeerd tot woensdag 17 juni. Toen mocht Gelieny nog een keer op trainingsdag om te checken of haar kennis nog op peil was. "Het viel me alles mee. Het ging goed en ik had er een goed gevoel over. Ik was met vlag en wimpel geslaagd." Vorig jaar januari begon ze met de dagopleiding (een dag per week). Gelieny was eerst gevraagd of ze deze rol op zich wilde nemen. Toen ze aangaf dat ze dat wel wilde, moest ze een assessment doen, waarna een positief advies volgde. Het was volgens de kersverse bevelvoerder wel even aanpoten, maar na één jaar en vier maanden zat het erop. "Door de coronacrisis uiteindelijk met zo'n drie maanden vertraging."

Tijdens de opleiding heeft ze veel kunnen leren. Met name over leidinggeven, communicatietechnieken en hoe ‘je mannetje te staan’. "Je moet commando's kunnen geven en de procedures kennen, wat je moet doen bij grote of middelbranden, en met wie je moet samenwerken. Ze zit al vanaf 2010 bij de Brandweer in Montfoort. De opleiding bracht haar vooral veel diepgang in de stof, geeft ze aan. In december is het straks dubbelfeest voor Gelieny. Dan krijgt ze naar verwachting haar tien jaar eer en bevelvoerdersdiploma in één keer. Ze hoopt in de splinternieuwe kazerne. "Daar wachten we hard op. De planning is dat de kazerne in oktober af is, maar we weten niet precies welke datum. Het zou al voor de zomer klaar zijn, maar het is uitgesteld." Ze is dankbaar met de huidige locatie, waar ze de brandweer nu een tijdelijk onderkomen heeft naast Shell. "Daar zitten we nu bij een fruitteler in een loods. Dat is echt netjes voor ons gemaakt. Je moet toch ruimte hebben voor de wagens, om ze het terrein op en af te kunnen rijden."

Brandweervrouwen gezocht!

Het brandweervak kan Gelieny aan iedereen aanraden, hoewel het niet voor iedereen geschikt is. Dat er zo weinig vrouwen in het brandweervak zitten en ze zelfs in Montfoort de enige vrouw is bij de brandweer, weet ze wel te verklaren. "Het is fysiek zwaar. Je moet veel lopen en met slangen slepen. Je moet trappen op en af rennen, auto's open knippen en je werkt met zware apparatuur. Bovendien is het een mannencultuur." Gelieny is van mening dat de brandweer een stuk beter af zou zijn als er meer vrouwen bij zouden komen. "We zijn nog op zoek naar geschikte, stoere vrouwen", zegt ze. "Tuurlijk moet je fit zijn. Je moet ook wel in een mannenwereldje kunnen werken. Ofwel je mond open durven trekken als je het ergens niet mee eens bent." Ze is ervan overtuigd dat er veel meer stoere vrouwen zijn, zoals zijzelf die dat best aan kunnen. "Het wordt echt beter met vrouwen erbij, want er wordt in het algemeen meer rekening gehouden met vrouwen", aldus Gelieny. "Als mensen interesse hebben om bij de brandweer te komen, mogen ze zich altijd aanmelden", zo roept zij alle Montfoortse brandweervrouwen in spé op.

Balans

Ze zegt wel: "Met kinderen is het lastiger als je brandweervrouw wilt worden. Ik zelf heb geen kinderen en kan de boel de boel laten om naar de kazerne te rijden. Als je kinderen hebt, kun je over het algemeen niet zomaar weg rennen, tenzij je flexibele opvang regelt." Liefst zoekt de brandweer dan ook nog naar echte Montfoortenaren, die in Montfoort wonen en werken. Mensen die dan met toestemming van de baas er tussenuit kunnen als ze een oproep krijgen. Momenteel is het korps in Montfoort met 22 man aardig op sterkte volgens Gelieny, maar zo benadrukt zij: "Voor de balans zou het mooi zijn: leuke, vlotte vrouwen erbij."

Gelieny vindt het geweldig dat ze van haar hobby ook haar werk kon maken, want zo ziet ze haar werk bij de vrijwillige brandweer. Dat ze dan nu ook bij de beroepsbrandweer in Alphen aan de Rijn werkt, daarmee voelt ze zich de koning(in) te rijk. "Nu draai ik een 24-uursdienst, waarna ik weer twee dagen vrij ben. Zaterdag ben ik weer vrijwillig beschikbaar voor de post in Montfoort."

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00