Afbeelding
Foto: Gerard van Hooff

Dodenherdenking

Algemeen

Omdat er regen dreigde werd op het laatste moment besloten de afsluitende taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus in de kerk, in plaats van zoals gebruikelijk aan de Waardsedijk plaats te laten vinden.

Niet alle geïnteresseerden, die zich gewoontegetrouw naar de Waardsedijk hadden begeven, hadden de boodschap kunnen ontvangen en kregen het van een dienstdoende verkeersregelaar te horen. Sommigen keerden huiswaarts en anderen beleefden de stilte na het signaal op de toren van de Franciscuskerk en wachtten op de komst van de stoet.

Gedicht

Peter Heemskerk heette de aanwezigen welkom namens het comité 4 en 5 mei en riep zijn gehoor op de huidige trend van verslechterende verhoudingen binnen de samenleving ten positieve om te buigen. Basisschoolleerling Madeliene Kuik las het gedicht ‘Nieuwsgierig’:

Nieuwsgierig

Ik wil weten wat is vrede?
ben je boos of blij en ben je vrij?
Is er oorlog of niet?
en mag je zeggen zwarte piet?
en mag je zijn wie je bent of niet?
mag je klein zijn als je groot bent.
maar wat doe je als je dood bent?
begint het leven dan op nieuw.
En word je dan een zwaluw?
Hoop dat ik het word.

Lezing

Richard Grootbod uit Hekendorp verzorgde de lezing tijdens de bijeenkomst. Grootbod heeft zich in het verleden beijverd door een zoektocht te houden naar Ilse Wagner, een jeugdvriendin van Anne Frank. Hij gaf een persoonlijke touch aan zijn verhaal en gaf aan zich zorgen te maken over het opkomende antisemitisme. Steeds vaker krijgt hij berichtjes van Joodse kennissen die worden uitgescholden, bedreigd of zelfs fysiek worden belaagd. De man uit Hekendorp, wiens biologische moeder Joods is, draagt een kettinkje met een davidsster. Steeds vaker ook komt hij situaties tegen waarin hij de neiging heeft dit symbolische teken minder zichtbaar te maken dan voorheen te doen gebruikelijk was. Een gevoel van onveiligheid is daar debet aan. Grootbod verhaalde dat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in 2023 een sterke toename van het aantal antisemitische incidenten geregistreerd heeft, vooral op scholen. Daar werden vijf keer zoveel incidenten gemeld als het jaar ervoor. In totaal kreeg het CIDI 1550 meldingen. Dat was bijna 2,5 keer zoveel als in 2022. Een historisch dieptepunt volgens het CIDI. Omdat Antisemitisme volgens het Nederlands strafrecht niet bestaat, pleitte Grootbod voor wetswijziging om het tij te keren.

Voorlezen van de namen van oorlogsslachtoffers

Twee leerlingen van De Schakels lazen hierna de namen voor van alle op het Oudewaterse monument voorkomende oorlogsslachtoffers. Niet alleen de namen weerklonken door het kerkgebouw, maar ook de leeftijden waarop zij hun leven moesten geven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de drie gedenkplaten aan de Waardsedijk verzamelde Theo Pollemans bijzonderheden over hun leven in het boekwerkje ‘Een Ereschuld’.

Ook Wout van der Spek en Sophie van Driel lazen hun gedicht voor, burgemeester De Vries hield zijn toespraak en het koor De Banier bracht enkele toepasselijke liederen ten gehore. Ook de Muziekgroep benutte de uitstekende akoestiek van de Grote Kerk om een aantal koralen te laten weerklinken.

Precies op tijd kon Cees de Waal de taptoe inzetten. Daarna volgden de twee minuten stilte, en na het zingen van het Wilhelmus werd de stoet geformeerd en werd de tocht naar de Waardsedijk ondernomen.

Kranslegging

De vijftig Oudewaternaars die om tien voor acht aan de Waardsedijk stonden te wachten op twee minuten stilte, de taptoe, de kranslegging en het Wilhelmus kwamen ten dele bedrogen uit: de regie had besloten dat het eerste gedeelte - de toespraken, de muzikale omlijsting van gedenkwoorden en lezing in de kerk ter plaatse voortgezet zouden worden met twee minuten stilte klokke acht, de taptoe en het Wilhelmus, dit alles vanwege de regen.

De geluidsregie op het kerkhof wist daar niets van, maar smartfoons zijn er niet voor niets en zo drong het via app en het oor van je buurman vrij snel door dat zij die voor de kranslegging gekomen waren nog een kwartiertje extra mochten wachten.

De kranslegging verliep vervolgens hoofdzakelijk in stilte - de vogels waren al op tak. Burgemeester en echtgenoot, wethouder Lont en echtgenote, raadsleden Annemarie van ‘t Veen en Annika Huizinga namens de gemeenteraad, overste Van Amerongen en adjudant Vianen namens de veteranen, Wim en Marja Benders namens de gezamelijke kerken van Oudewater en Kateryna Taran en Polina Sinkerych namens de  Oekraïense vluchtelingen legden een krans.
Scouts legden bloemen en aanwezigen maakten een rondgang langs de negen graven van tijdens W.O. II omgekomen militairen die op één van beide kerkhoven
-RK en Algemeen- begraven liggen.

Wie wilde, was welkom op het oude stadhuis voor een kop koffie en afsluitend samenzijn.

Op zoek naar nieuwe leden

Het Comité 4 en 5 mei is op zoek naar nieuwe leden. Willen belangstellenden meer informatie of zich aanmelden als kandidaat, dan kan dat bij Peter Heemskerk, via fam.heemskerk@outlook.com (onder vermelding 4-5 mei comité).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 1 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 20 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 22 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00