Hans moeder van 82 jaar werd op slinkse wijze opgelicht. De Montfoortenaar waarschuwt nu andere ouderen en startte een inzamelingsactie voor zijn moeder.
Hans moeder van 82 jaar werd op slinkse wijze opgelicht. De Montfoortenaar waarschuwt nu andere ouderen en startte een inzamelingsactie voor zijn moeder. pr

Montfoortenaar start crowdfundingsactie voor zijn moeder

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Hans Eggink uit Montfoort is woest. "Mijn altijd alerte moeder van 82 is op zeer slinkse en geraffineerde wijze haar spaargeld kwijtgeraakt aan een nietsontziende crimineel die zich voordeed als medewerker van het ING fraudeteam." De Montfoortenaar startte een inzamelingsactie, waarmee hij zijn moeder vooral een hart onder de riem wil steken. "Ze is er nog erg ontdaan van." Met de inzamelingsactie denkt hij niet dat hij haar gestolen spaargeld - bijna 15.000 euro - helemaal kan vervangen. "Al kan ik haar straks een paar honderd euro geven. Dat zou voor haar echt een bemoedigend zijn. Dat er mensen zijn die aan haar denken."

Hij vertelt hoe het kon gebeuren dat zijn moeder werd opgelicht: "Ze werd gebeld op een anoniem nummer door iemand die zich voordeed als meneer Spaan van de ING fraudehelpdesk. Hij waarschuwde mijn moeder dat er een poging gedaan was om 2.000 euro van haar rekening af te halen. Het zou voor haar beter zijn om al haar geld op een zwaar beveiligde kluisrekening van de bank te zetten. Hij begon toen met het verifiëren van haar gegevens. 'Bent u mevrouw Eggink? U woont op dat adres? Is dit uw rekeningnummer?' Zelfs haar geboortedatum wist hij. Toen ze hem nog vroeg: 'Hoe weet ik dat u van de ING bent?', ontving ze een SMS, waarin stond: 'U bent nu in gesprek met dhr. Spaan van de ING fraudehelpdesk'. Onder de SMS stond het nummer van de ING klantenservice. Dat was voor haar de bevestiging dat ze daadwerkelijk met de ING in gesprek was. Vervolgens heeft ze haar geld van de spaarrekening naar de gewone rekening overgemaakt, en naar het ING rekeningnummer dat was opgegeven. Toen het was overgemaakt, kreeg ze een bevestiging. 'Uw bedrag is binnen gekomen ter name van …, met een referentienummer. Dat is waarschijnlijk het factuurnummer geweest. Het ging hier om het rekeningnummer van een juwelier. Toen zij argwaan kreeg, werd zij gebeld door de ING. De medewerkster had gezien dat al haar spaargeld was overgemaakt, en vroeg haar of dit klopte. Bij de juwelier bleek een Rolex te zijn gekocht voor dit bedrag."

Uitvaartverzekering

Omdat de naam van de dief overeenkwam met die van de rekening, waar het geld vandaan kwam, wekte dat geen argwaan bij de juwelier, zo vertelt Hans. "Ook degene die het horloge kwam afhalen had de naam zoals opgegeven en kon zich legitimeren. Toen was mijn moeder 14.500 euro armer..! Aangifte is gedaan en alle medewerking vanuit de juwelier is beloofd, maar de kans dat zij iets van dit geld gaat terugzien, is zeer klein te noemen." Om het verlies een beetje te verzachten, startte hij daarom via Facebook een inzamelingsactie. "Mijn moeder leeft van een AOW en een bescheiden weduwepensioen. Dus, de kans dat zij dit weer bijeen gaat sparen in de resterende jaren die ze nog heeft, is nihil te noemen. Het spaargeld was bedoeld als aanvulling op de bescheiden uitvaartverzekering en voor eventuele calamiteiten."

Volgens Hans zijn er veel meer mensen die zo worden opgelicht. Vaak zijn het oudere mensen die online actief zijn, zoals zijn moeder. "Ze heeft een ipad, een laptop en iphone. Kortom, ze is geen digibeet." Hij adviseert: "Neem vooral geen anonieme nummers op. Als het belangrijk is, laten ze een bericht achter. De ING belt sowieso niet voor dit soort dingen. Laat staan dat er een zwaarbeveiligde kluisrekening zou zijn. Het is allemaal onzin. Als er al geld van je rekening wordt gestolen, is de bank zelf aansprakelijk. Laat je niet inpakken of verleiden iets te doen, omdat mensen jouw gegevens weten. Hoe ze er ook aan mogen komen… Je hoort geregeld van verzekeringsmaatschappijen, waar, door een fout, gegevens van klanten op straat komen te liggen. Er zijn genoeg mensen die daar misbruik van maken. Die 'meneer Spaan' leek een keurige man, maar die ‘keurige’ man lacht nu in zijn vuistje."

"Het issue hier is ook dat mensen zich laten overrompelen", zegt hij. "Ze maken je echt bang. Op het moment dat iemand jou de opdracht geeft om geld over te maken naar ander rekeningnummer, zeg dan dat je het eerst wilt bespreken. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld mijn broer gemachtigd om bij haar rekening te kunnen in geval zij zelf niet meer in staat is erbij te komen. Dan zou je kunnen zeggen: 'Ik kan dit niet overmaken, zonder overleg met de gemachtigde. Goedemiddag!' Veel ouderen hebben toch een bepaalde schroom om mensen af te wimpelen. Dan kan het helpen om het op deze manier te doen. Ook als je niemand gemachtigd hebt…"

Voorkomen

Hans' moeder werd in diezelfde week nog eens gebeld door oplichters, met hetzelfde verhaal. "Natuurlijk is ze er nu niet ingetrapt, maar het geeft wel aan hoe actief deze gasten zijn." Mede om die reden willen Hans en zijn moeder ook graag meewerken aan dit artikel, want, zegt hij; "We willen graag voorkomen dat ze nog meer slachtoffers maken. Hoe meer mensen dit weten, hoe beter." Hij waarschuwt vooral de ouderen die actief zijn met internet, en ‘dit soort zaken’ delen om anderen te waarschuwen: "Doe het niet. De meeste van deze berichten bevat malware die zich in je telefoon of tablet nestelt om zo persoonsgegevens, enzovoorts door te sluizen." Hij is ervan overtuigd dat zijn moeder niet willekeurig gekozen is. "Ze hebben haar uitgezocht. Het was tot in de puntjes gepland. Dat is het geraffineerde."

Voor iedereen die Hans' moeder wil helpen. De inzamelingsactie is vindbaar op Facebook onder de naam van Hans Eggink: https://www.facebook.com/donate/1166781247004321/10224071849250605

Niet actief op Facebook, maar toch een bijdrage willen geven voor Hans' moeder?
U kunt ook rechtstreeks uw donatie storten op IBAN: NL37 INGB 0003 3096 73 ten name van MJ Eggink.

Hans Eggink rechts met zijn moeder aan de linkerkant en goede vrienden in beduidend betere tijden.
Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder 9 uur geleden
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes 12 uur geleden
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop 14 apr, 19:00
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00