Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen.
Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen. Foto: Sjoukje Dijkstra

Dodenherdenking in Montfoort naar binnen

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Het had niet veel gescheeld of de Dodenherdenking in Montfoort was letterlijk in het water gevallen. Met de verwachte hoeveelheid regen in het vooruitzicht, besloten het gemeentebestuur en het Comité 4 en 5 mei Montfoort last minute om de herdenking te verplaatsen naar het Atrium in de Antoniushof. Gelukkig stonden twee scouts op het Kasteelplein klaar om mensen direct door te verwijzen naar de nieuwe locatie, die al snel vol liep met belangstellenden.

In het Atrium zat ‘Ons Genoegen’ al klaar om de Dodenherdenking muzikaal te omlijsten. Een afbeelding van het monument zorgde ervoor dat de herinnering aan de gevallenen levend bleef. Dit keer leek het alsof er meer mensen aanwezig waren dan in voorgaande jaren, mede doordat de bewoners van de Antoniushof de herdenking live konden meemaken, zonder naar buiten te hoeven gaan. Mensen hingen over de balustrades om de herdenking te aanschouwen.

Na het welkomstwoord van Hennie van Kortenhof werd de taptoe geblazen, waarna een indrukwekkende stilte viel. Dit keer waren er geen vogels of verkeersgeluiden op de achtergrond te horen. Het Wilhelmus werd vervolgens ingezet, waarbij mensen uit volle borst meezongen. Vanwege de warmte werd er echter nog iemand onwel, maar gelukkig was de EHBO snel ter plaatse om te helpen.

Wethouder en locoburgemeester Rob Jonkers sprak over vrijheid en benoemde het toenemende antisemitisme naar aanleiding van het conflict in Israël. “Het feit dat synagogen zwaar bewaakt moeten worden en kinderen niet met keppeltjes over straat kunnen gaan, is onaanvaardbaar”, benadrukte hij. Duo Elusive voerde een indringend lied uit over vluchten, terwijl Hennie van Kortenhof de verzetsheld Gerrit-Jan van der Veen eerde in haar voordracht. Van der Veen, die weigerde lid te worden van de door de Duitsers gedomineerde Kultuurkamer, speelde een belangrijke rol in het verzet tijdens de oorlog.

Jasmijn de Bruin (12) las een voordracht voor, geschreven door Areke van Gent, waarna Hanneke van der Horst een lied ten gehore bracht. Na het slotwoord en het dankwoord vond uiteindelijk de bloemlegging plaats, gelukkig was het inmiddels droog geworden zodat deze bij het monument kon plaatsvinden.

De herdenking was tevens de vuurdoop voor de nieuwe voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Montfoort, Hannelies Kalkman. Achteraf liet ze weten tevreden te zijn over hoe alles was verlopen, ondanks de uitdagingen die het weer met zich meebracht. “Het was een operatie om alles naar binnen te verplaatsen vanwege de verwachte regen, maar uiteindelijk is het goed verlopen en kon de bloemlegging bij het monument plaatsvinden”, aldus Kalkman.

 Rob Jonkers spreekt het publiek toe.
De inwoners van de Antoniushof beleefden de Dodenherdenking nu heel dichtbij.
De vrijheidsvlam wordt ontstoken.
 Jasmijn de Bruin.
 Een volle Antoniushof bij de Dodenherdenking.
Een saluut voor de gevallenen.
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 2 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 21 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 23 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00