Sebastiaan Evers (li) en Kick van Zuijlen (re) klaar om hun kopkracht te benutten. Ja. ja. die handjes. Foto: Gerard van Hooff

Hard werken loont dit keer niet

Gerard van Hooff

Vier koplopers die elkaar treffen en een resterend tiental dat elkaar treft met als inzet degradatie, nacompetitie dan wel rechtstreeks lijfsbehoud. De tijd dat verenigingen op het eind van de competitie freewheelend naar het eind van de competitie konden toewerken lijkt voorbij. De verscherpte degradatie- promotieregels bieden wat dat betreft zo hun voordelen en zorgen voor veel strijd en spanning. Een toeschouwer zou wensen dat dit jaarlijks op het programma zou staan.

FC Oudewater kon bij aanvang van de wedstrijd tegen het in dezelfde omstandigheden verkerende EMM’21 de punten wel gebruiken om zich in elk geval van de ploeg uit Roelofarendsveen te ontdoen. Vier wedstrijden op rij winnen zou voor een zorgeloos competitieslot kunnen zorgen. Zover kwam het zaterdag niet. Niet getreurd echter. Met drie overwinningen als slot van de competitie lijkt een ontsnappingstraject ook nog haalbaar. En waarom niet. Het ontbreekt en ontbrak de thuisploeg niet aan voetballend vermogen en inzet. Aanstaande zaterdag staat het bijna gedegradeerde Olympia op het menu, echter ook deze elf zijn weer redelijk in de winning mood.

Absenten

Zonder de geschorste aanvoerder Ivo Anbergen en de geblesseerde Lars Janmaat leken de Oudewaternaren al na 10 minuten een echte opsteker te incasseren toen de bal achter doelman Van Veen in de touwen verdween. De assistent-scheidsrechter gooide echter roet in het eten door zijn vlag enthousiast te benutten. Aansluitend haalde Thomas Hoogenboom de achterlijn en moest verdediger Sven Hoogervorst een voorzet van FCO’s Sven Rietveld koppend op het eigen doel laten neerdalen. Het was de ploeg uit Roelofarendsveen die in de 19e minuut aan de leiding kwam door een keurig uitgespeelde aanval waaruit de laatste pion -Joey van der Geest- de gecreëerde ruimte benutte door hard uit te halen; 0-1. Hierna werd het verschil in speelstijl steeds duidelijker zichtbaar. Waar de thuisploeg zich beijverde in het voetballen van achteruit waarbij de correctheid van de passes te wensen overliet, kozen de spelers van EMM voor meer opportunisme bij het opzetten van aanvallen.

Boventoon EMM

Daarmee zetten zij de wedstrijd enigszins naar hun hand en voerden zij in het eerste bedrijf de boventoon. Niettemin wisten de Oudewaternaren de jacht op de gelijkmaker vorm te geven. Zo was de achterlijn voor Hoogenboom een voortdurend doel, had Sjoerd Wiltenburg in de 33e minuut na een hoekschop niet de juiste rebound in huis en bleef de cornerverhouding in het voordeel van de thuisclub. Zico Vermeer was namens de bezoekers nog het dichtst bij een doelpunt toen hij na 36 minuten spelen een vrije trap rakelings over het doel van Kaj van den Heuvel schoot. Ook de slotminuten waren voor de mannen van Alex Redel. Sven Rietveld schoot voor de tweede maal op het hoofd van Hoogervorst en haalde zo een hoekschop binnen. Ook Willem la Lau oogstte nog iets, waarschijnlijk kan hij een schorsing tegemoet zien. Hij kreeg geel na een wat al te forse tackle op verdediger Otto van der Poel. De 0-1 ruststand deed recht aan de krachtsverhoudingen tijden de eerste helft.

Wissels

Sebastiaan Evers en Bart Griffioen verschenen op het strijdtoneel voor respectievelijk Willem la Lau en Tim Goes. Zij benadrukten de bedoelingen van de Oudewaterse coaches. Met twee opeenvolgende verre ingooien van linksachter Van der Zwart ontstonden evenzovele scrimmages in de Veense doelmond. Bij de eerste deed Bart Griffioen een indrukwekkende poging met een achterwaartse omhaal te scoren en drie minuten nadien strandde Sven Rietveld na veel geharrewar nabij de doellijn. Van der Poel pakte onderwijl een gele prent en nog voor het kwartier gespeeld was kon Evers een vrije trap op de kruising op zijn conduitestaat zetten. Steeds meer overtredinkjes hadden de gasten nodig om de Oudewaterse aanvalsgolfjes te onderbreken. Die leverden overigens geen doelpunten op. Hoekschoppen vormden de oogst van rushes van Thomas Hoogenboom, Sven Rietveld en Bart Griffioen. Het hoofd van verdediger Job Mooren voorkwam veel naderend onheil voor EMM’21, dat zelf slechts een beperkt aantal tegenstoten wist te organiseren.

Strijd tot het eind

Na de wissel Van der Zwart/Hulst moest doelman Kaj van den Heuvel een keer bij paal reddend optreden. Micha Hulst liep even later tegen een gele kaart aan die scheidsrechter Kooij steeds gemakkelijker uit de broekzak leek te halen. Gedurende de laatste 10 minuten en na de komst van Bob Appels waardoor Kick van Zuilen als extra spits ging functioneren ‘fopten’ de bezoekers een aantal malen de arbiter-van-dienst en haalden op die wijze de gang uit de wedstrijd. Tot aan het ‘bittere eind’ bleven de Oudewaternaren strijd leveren, maar Vrouwe Fortuna had geen dienst op het Markveld. Geel was er nog wel voor Bob Appels. De grootse prestatie aan de kant van de Veners kwam op naam van de verzorger. Die behandelde een van zijn patiënten zodanig dat deze na zijn ‘behandeling’ harder kon lopen dan hij de hele wedstrijd had gedaan. Welhaast een wonder! Oudewater lijkt klaar voor de uitwedstrijd tegen Olympia.

Buiten bereik van doelman Van Veen (EMM) treft de bal de kruising van paal en lat.
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 11 minuten geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 3 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 22 uur geleden
Oudewater dementie vriendelijk! gisteren
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00