Kransleggers.
Kransleggers. Foto: Hanneke Stoof

Dodenherdenking in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Op zaterdagavond 4 mei trotseerde een grote menigte ondanks de sombere weersomstandigheden de regen op het dorpsplein van Linschoten om eer te betuigen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waar Nederland bij betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

Jong en oud verenigden zich in herinnering en eerbetoon, Ook de nabestaanden van de Linschotense matroos Teunis de Jong, die op 5 mei 1943 het leven liet op de Indische Oceaan, waren aanwezig.

Mannenkoor Zanglust zong traditiegetrouw mooie liederen, afgewisseld door sprekers. Spreker Corine van der Vaart deelde haar poëzie. “Wij wensen dat verkilde harten gaan voelen,” zo sprak Corine. De tweede spreker was Burgemeester Petra van Hartskamp. Zij benadrukte het recht op vrijheid voor ieder mens, ongeacht geloof, kleur en voorkeur.

Kranslegging

Na de plechtige ‘Last Post’, gespeeld door Jan Vergeer (trompet), lid van Linfano, en twee minuten stilte verplaatste de menigte zich naar de Hoge Werf, waar de kranslegging bij het monument van de Linschoter matroos plaatsvond. Linfano en mannenkoor Zanglust zorgden voor stemmige muziek en uiteraard werd het Wilhelmus gezongen.

Een ontroerend moment volgde toen kransen en bloemen werden gelegd door vertegenwoordigers van diverse organisaties, waaronder burgemeester Petra van Hartskamp en wethouder AnneMarie van de Poll namens het Gemeentebestuur, de Veteranen Lopikerwaard, Kees de Vink namens het 4 mei comité, en bewoners en begeleiders van de Lindewaard namens de Vereniging Oud Linschoten.

Ondanks de regen was de Dodenherdenking in Linschoten een indrukwekkende en ontroerende gebeurtenis, die de kracht van herinnering en saamhorigheid benadrukte.

Het koor op het plein.
Veteranen Lopikerwaard.
Blazer van Last Post van Linfano.
Burgemeester Petra van Hartskamp.
Monument Teunis de Jong.
Kees de Vink namens 4 mei comité.
Linfano.
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 46 minuten geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 3 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 22 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! gisteren
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00