Een deel van de aanwezige leerlingen van OBS De Schakels en burgemeester Danny de Vries.
Een deel van de aanwezige leerlingen van OBS De Schakels en burgemeester Danny de Vries. Foto:

OBS De Schakels en Barbara Mary

Algemeen

Aad Kuiper

OBS De schakels heeft sinds 2021 het monument aan de Waardsedijk geadopteerd. Vorige week maandag, op 8 april dus, was een deel van alle leerlingen van de school (de groepen 5/6 en 7/8) bij het monument ter nagedachtenis aan de zeven bemanningsleden van de Barbara Mary die omkwamen nadat ze, op de terugweg naar hun thuisbasis, door Duitse jachtvliegtuigen uit de lucht waren geschoten. De leerlingen legden er bloemen en lazen eigen gedichten voor, waarna de burgemeester ze meenam in de willekeur van de bezetter en de meerwaarde van vrede. Vervolgens liepen ze langs de graven van de omgekomen bemanningsleden van de het toestel van de RAF.

Juf Claudia herinnerde alle leerlingen nog even aan het beladen verhaal van de Barbara Mary: “In de nacht van vrijdag 9 op 10 april 1943 ging de Engelse bommenwerper Barbara Mary vanuit Engeland op weg om Duisburg te bombarderen. Op de terugweg raakten zij in een luchtgevecht met Duitse jachttoestellen. De Barbara Mary stortte neer in een weiland langs de Linschoten en vloog in brand. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om. Zij zijn begraven op de Algemene Begraafplaats in Oudewater. Op de plek waar het toestel neerstortte, is nu het Barbara-Marypad, dicht bij de plek waar nu OBS De Schakels gevestigd is. Morgen is dat dus 81 jaar geleden. De foto van de bemanningsleden hangt bij ons op school.” Juf Claudia noemde de namen en leeftijden van alle bemanningsleden op en liet aansluitend passende muziek horen: Nimrod uit Enigma Variations van Edward Elgar. Cees de Waal van Muziekgroep Oudewater blies de taptoe, waarna het op een langsrijdende auto na, gedurende twee minuten muisstil bleef. Een zestal leerlingen las eigen gedichten of die van klasgenoten voor waarbij o.a. de strijders voor de vrijheid bedankt werden en de afschuw over de verschrikkingen van de oorlog en de Jodenvervolging werd uitgesproken.

Blijven herhalen over de waarde van onze vrede

Een tweetal leerlingen legden bloemen bij het monument aan de Waardsedijk, een obelisk van natuursteen. Op de zuil is een afbeelding van de Belgische, de Engelse en de Nederlandse vlag aangebracht. Het monument aan de Waardsedijk herinnert de inwoners van Oudewater aan de verzetsmensen en militairen die tijdens de bezettingsjaren in de strijd voor de vrijheid zijn omgekomen, zo ook de bemanningsleden van de Barbara Mary.

Burgemeester Danny de Vries benoemde de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en de littekens die deze naliet: “Velen werden alleen en uitsluitend vermoord om wie ze waren en niet om wat ze deden … Maar daartegenover stond ook de moed en veerkracht van anderen om weer betere tijden te verwezenlijken. We moeten dit blijven vertellen, want de vrede, waarin we, ondanks de verschillen, in harmonie samen kunnen leven is niet vanzelfsprekend. Aan de stabiliteit van die vrede moeten we samen blijven werken.” Dat laatste benadrukte De Vries.

Na nog een tweetal muziekstukken (An Irish Blessing en We’ll meet again van Vera Lynn) nam de burgemeester de leerlingen mee langs de graven van de bemanningsleden van de Barbara Mary, waarna de leerlingen - opnieuw wat wijzer - schoolwaarts keerden.