Afbeelding

Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater

Algemeen

Aad Kuiper

Een indringende voorstelling over liefde, strijd en veerkracht.

Op Bevrijdingsdag, op zondag 5 mei, op de dag waarop we ons vast en zeker bezinnen op het belang van vrijheid, vindt in het Muziekhuis een theatervoorstelling plaats die rechtstreek te maken heeft met vrijheid. Niet met de vrijheid die we op 5 mei 1945 na vijf jaar onderdrukking tot grote vreugde weer terugkregen, maar de vrijheid die iemand verwierf na een aantal jaren in oorlogsgebied te hebben verkeerd en een daaropvolgend bijzonder hachelijk avontuur. In de solo theatervoorstelling ‘Enkeltje Holandija’ vertelt Almeerder Nick Teunissen het waargebeurde verhaal van zijn geliefde Ismir Hero, die de Bosnische oorlog in 1994 ontvluchtte.

Op weg naar vrijheid

Het verhaal begon in 1994 in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. De stad was op dat moment in oorlog en werd gebombardeerd en beschoten. Alles en iedereen werd geïsoleerd van de buitenwereld. Door gebrek aan voorzieningen werd er onder de luchthaven in het geheim een kleine tunnel gegraven, deze kreeg de naam: ‘tunnel van hoop’. In dat jaar op een koude novemberavond nam Hero hartverscheurend afscheid van zijn familie. Hij kroop met zijn koffer door de kleine tunnel een onbekende toekomst tegemoet, want het was sneuvelen of overleven. Uiteindelijk is hij in Nederland terechtgekomen.

Ondertussen in Nederland

“In 1994 zong ik mijn allereerste liedje op school over kinderen die vluchtten uit de oorlogsstad Sarajevo. Wist ik veel. Ik was een kind van twaalf en ik ben opgegroeid in Nederland, dat destijds al bijna vijftig jaar vrede kende”, aldus theatermaker Nick Teunissen. Ismir Hero is nu al vijftien jaar zijn grote liefde. Teunissen is begonnen in een bijna zaligmakende onwetendheid, maar nu weet hij wel beter. Geen mens komt namelijk ongeschonden uit een oorlogsgebied. Hoe zijn of haar tunnel er ook heeft uitgezien. Hevig verliefd een verleden wegwuiven dat kan maar voor even, zegt hij.

Op zoek naar de waarheid

De voorstelling ‘Enkeltje Holandija’ gaat over aantrekken, afstoten en op zoek gaan naar de waarheid. Op het toneel staat een koffer van Hero. Deze is ooit meegenomen en daarna ver weggestopt omdat de inhoud met zijn verleden te pijnlijk is. Teunissen: “Ik kon niet anders. Ik moest hem wel openen. Wat voor gevolgen dat ook zou hebben.” De Almeerder speelt een aangrijpend verhaal dat de theaterkrant beoordeelde met 4 sterren.

Het Muziekhuis Oudewater heeft deze voorstelling, die mede mogelijk is gemaakt door Podium Oudewater, op het programma gezet. Deze voorstelling is voor volwassenen op zondag 5 mei en begint om 15.00 uur en eindigt om 16.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 12,50. Voor tickets: www.muziekhuisoudewater.nl of www.podiumoudewater.nl

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00