Afbeelding

Een zeer terecht verdiend lintje voor Arian Koops

Algemeen

Aad Kuiper

De ontvanger van het lintje wist van niets - en dat bleek duidelijk uit zijn enigszins emotionele reactie - en zelfs zijn vrouw wist nergens van, maar bij het beëindigen van zijn officiële werkzaamheden als o.a. directeur van GSG het Segment en bestuurder van STOVOG (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda) werd Arian Koops benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hoewel het uitreiken van de onderscheiding in Gouda plaatsvond werd deze handeling verricht door de burgemeester van Oudewater, Danny de Vries. Tenslotte is Arian Koops een inwoner van Oudewater, hetgeen ook o.a. blijkt uit zijn lidmaatschap van de Club van 30 in Oudewater. Maar zijn grootste verdiensten zijn terug te vinden in wat hij voor het onderwijs en dan met name het Praktijkonderwijs heeft betekend, liet De Vries weten: “Mede door de buitengewone bijdrage van de heer Koops is het Praktijkonderwijs landelijk uitgegroeid tot een professionele vorm van voortgezet onderwijs,” zei De Vries, “Met zijn pensionering op 1 februari 2024 heeft het Praktijkonderwijs een van zijn grootste voorvechters verloren.”

Praktijkonderwijs geprofessionaliseerd

Danny de Vries kreeg, terwijl hij in de coulissen stond te wachten om Koops te verrassen, nog net de laatste roffels van Cesar Zuiderwijk mee. Tijdens het officiële afscheid van Arian Koops - ‘s avonds zou er nog een informeel afscheidsfeest volgen - werd deze onder meer getrakteerd op een optreden van de zeer bekende drummer van de Golden Earring. Dat zo’n optreden door Koops bijzonder op prijs werd gesteld spreekt voor zich als je je realiseert dat Koops zelf drumt in de rock & bluesband Basic Station. De burgemeester van Oudewater had met zijn voorganger, en nu dus de burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, afgesproken, dat hij, De Vries, de honneurs zou waarnemen. In zijn toespraak gebruikte hij - zeer terecht, want deze verhalen waren in onderwijskringen algemeen bekend - bijzonder regelmatig de termen welverdiende lof en waardering: “Sinds 1988 is de heer Koops werkzaam in het VSO-MLK en stond hij aan de wieg van het bestaan van wat nu het Praktijkonderwijs heet. Als directeur van GSG het Segment en bestuurder van STOVOG (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda) heeft de heer Koops jarenlang gewerkt aan kwalitatief goed onderwijs voor leerlingen met een theoretische leerachterstand en een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat het Praktijkonderwijs niet viel onder het regulier voortgezet onderwijs en er geen vaststaand curriculum of examinering bestond, heeft de heer Koops in alle jaren uitzonderlijk hard gewerkt om dit landelijk te verbeteren en te zorgen voor professionalisering van deze nieuwe onderwijssoort. Daarmee heeft hij veel meer gedaan dan van hem verwacht werd in zijn functie als directeur van GSG het Segment.”

Excellente school

“Voor de heer Koops is aandacht voor de leerlingen met complexe problematiek, zoals leerachterstand, sociale gezinsproblematiek en persoonlijkheidsproblemen, en deze jonge mensen begeleiden naar een toekomst op de arbeidsmarkt erg belangrijk. In de 42 jaar die de heer Koops werkzaam is geweest in het onderwijs heeft hij met hart en ziel gewerkt aan een curriculum voor wonen, werken, leren en een goede burger worden. Alles heeft hij gedaan om de maatschappelijke kansen van deze doelgroep te vergroten. Door het aanboren van nieuwe bronnen van financiën gingen deuren open voor leerlingen bij branche-opleidingen die voorheen gesloten bleven. Hierdoor kon een relatief kleine school toch een maximaal onderwijsaanbod met een groeiend aantal geoutilleerde uitstroomrichtingen aanbieden. Door de bezielende leiding van de heer Koops heeft zijn school, GSG Het Segment, al sinds de oprichting van het predicaat in 2012, de beoordeling ‘Excellent’.”

Niet alleen voor zijn eigen school, maar ook op landelijk niveau

“De heer Koops heeft zich niet alleen op zijn school ingezet voor de pijlers van het Praktijkonderwijs, maar ook heeft hij zich landelijk en de daaraan gekoppelde leerlingen, medewerkers en scholen hard gemaakt. Deze grote landelijke inzet kwam tot uiting in zijn werkzaamheden binnen het landelijk bestuur van het Platform Praktijkonderwijs waar de heer Koops op 9 december 2015 benoemd is als bestuurslid. Er is binnen de Inspectie van Voortgezet Onderwijs op persoonlijke titel door een inspecteur VO het volgende geschreven over de heer Koops: ‘Met een heldere visie over Praktijkonderwijs, niet alleen voor zijn eigen school, maar ook op landelijk niveau is er veel en dankbaar gebruik gemaakt van de bereidheid en expertise van de heer Koops om scholingen te verzorgen over Praktijkonderwijs. Zelfs een delegatie inspecteurs uit Duitsland kwam deze scholing volgen in Utrecht. Maar de scholingen verzorgd binnen Het Segment voor nieuwe inspecteurs VO staat men nog het meest bij. Hoe zij diep onder de indruk waren van hetgeen allemaal mogelijk is op Het Segment en waardoor zij een beter beeld hebben gekregen van de doelgroep zelf én het praktijkonderwijs’.”

Club van 30 in Oudewater

“Naast alle jaren werkzaam te zijn binnen het onderwijs, is de heer Koops ook lid van de Club van 30 in Oudewater. De Club van 30 bestaat uit dertig ondernemers/directieleden die zich belangeloos inzetten voor activiteiten in en rondom Oudewater. Ook daar is de heer Koops zeer betrokken met nieuwe leden werven en activiteiten organiseren, mits zijn werk bij Het Segment dit toeliet. Door zijn verdienstelijke werkzaamheden binnen de Club is de heer Koops een onmisbare kracht voor deze ‘Club’.”

Na het uitspreken van de geijkte formuleringen en het opspelden van de bijbehorende versierselen droeg Arian Koops zijn ontvangen lintje zonder aarzelen op aan zijn aanwezige team, zijn (oud-)collega’s: “We doen dit met z’n allen, deze geweldig mooie dingen. We hebben regelmatig buiten de lijntjes gekleurd, maar met de allerbeste bedoelingen voor de leerlingen.” Hiermee gaf hij een samenvatting van zijn werkwijze en van hoe het eigenlijk hoort als het om onderwijs gaat. Deze dag zullen Arian Koops, zijn vrouw Stijntje en hun kinderen Tim en Myrthe, zich ongetwijfeld nog lang herinneren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 1 uur geleden
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 2 uur geleden
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 6 uur geleden
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 8 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 11 uur geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 mei, 18:00
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 16 mei, 17:00
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 16 mei, 14:00