Afbeelding
Foto: Aad Kuiper

Bianca Tettero en de ReadShop

Algemeen

Aad Kuiper

Zelf begon ze eigenlijk al veel eerder in de detailhandel, maar de Oudewaterse boekwinkel in het huidige pand en zo ongeveer in zijn huidige vorm bestond vorig jaar oktober maar liefst 25 jaar in Oudewater, maar een feestje heeft ze er niet van gemaakt, want de twijfels over al dan niet doorgaan hadden toen al toegeslagen.

Een van de eerste opmerkingen die Bianca maakt, en je merkt dat ze dat oprecht meent, is dat ze het wel heel erg zou vinden als Oudewater een dergelijke winkel zou moeten missen en ze heeft het er pas veel later over dat de inventaris en voorraad van haar zijn en dat ze die eigenlijk wel zou willen overdoen aan iemand anders. Bianca is een vrouw die het werken in de detailhandel als het ware met de paplepel ingegoten heeft gekregen en er altijd heel gelukkig mee is geweest, maar nu toch de lier aan de wilgen hangt en iets anders wil gaan doen; wat dat wordt, weet ze nog niet.

Bianca Tettero praat open en gemakkelijk over hoe zij ondernemer is geworden: “Van huis uit ben ik opgegroeid met een winkel. Wij woonden in Utrecht achter de winkel en moesten door de winkel om in huis te komen. In Utrecht konden we, of eigenlijk mijn ouders, niet uitbreiden en ze zijn toen op zoek gegaan naar een pand waar we dat wel konden. Uiteindelijk zijn we in 1984 in Oudewater een tweede winkel begonnen, een tabaksspeciaalzaak, in het pand waar nu HocusPocus is gevestigd. In het pand van Zon en Maan had de familie Van der Vlist een tabakswinkel en ze gingen deze winkel sluiten waardoor wij een mooie aanvulling waren. Daar verkochten we naast rookwaren ook tijdschriften, wenskaarten en staatsloten.”

Oudewater wordt belangrijk

“In 1991 ben ik fulltime in de winkel in Oudewater komen werken. Dit deed ik samen met m’n vader die in 1992 plotseling is overleden. Sinds die tijd ben ik steeds meer aan Oudewater gaan hechten en heb Utrecht meer en meer achter me gelaten.”

“Nog weer later, in 1998, wilde het postkantoor wel een plekje bij ons in de winkel en ging supermarkt Golff verhuizen en ben ik, later dat jaar, met een postagentschap - waar we natuurlijk wel een cursus voor moesten doen - naar de overkant verhuisd. We hebben ons assortiment toen behoorlijk uitgebreid, met o.a. kantoorartikelen en natuurlijk boeken.” Bianca herinnert zich de giromaat en de enorme hoeveelheden cash geld die regelmatig over de toonbank gingen, als bedrijven hun btw kwamen afstorten bij het postagentschap. Hoewel ze zelf zegt dat ze meer een doener dan een denker is houdt ze zeker ook wel van lezen. “Het aanbod van boeken is overweldigend en we gaan dan drie keer per jaar naar de boekenbeurs om een selectie te maken. Mijn voorkeur gaat uit naar het lezen van thrillers en biografieën. Helaas ontbreekt de tijd om veel te lezen maar ik hoop daar nu dus meer tijd voor te krijgen.”

Nog steeds leuk

Bianca heeft zich niet alleen voor haar winkel ingezet, maar was daarnaast ook actief als bestuurslid bij de NOVO - en uit ervaring weten we dat dat niet een beetje actief was, maar behoorlijk - heeft ze bij The ReadShop-organisatie in commissies gezeten en was ze medeoprichter van Women in Business Oudewater.

“Ik vind het werken in de winkel nog steeds leuk hoor; de diversiteit aan mensen en alle verschillende artikelen, de kinderen die iets komen kopen, de inkoopbeurzen; ik geniet er nog elke dag van. We hebben als franchiseonderneming verschillende namen gehad, maar zijn nu al sinds 2006 The Readshop. Ik weet ondertussen op alle gebieden de weg wel. Vijf jaar geleden heb ik zowel het huurcontract voor het pand, als het franchisecontract klakkeloos verlengd, maar nu ging ik twijfelen. En als je nog vijf jaar met twijfel dit werk doet, kan het tegen gaan staan. Daarom heb ik de knoop doorgehakt en ga ik wat anders doen. Ik weet nog niet precies wat; ik wacht wel wat er op mijn pad komt: iets als gastvrouw, of iets in de zorg of in de catering. Waar een wil is, is een weg; ik maak er me er niet druk over. Ik ga eerst even niks doen en met vakantie dan komt er vast iets voorbij. Maar ik zou het heel fijn vinden als iemand het overneemt, want in Oudewater moet wel zo’n soort winkel blijven bestaan.” Ongetwijfeld hopen de inwoners van Oudewater dat met jou, maar daarnaast zijn ze je ongetwijfeld dankbaar voor alles wat je voor ze betekende.

Afbeelding
Fantastische opbrengst collecte Hospice 2 uur geleden
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 19 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 21 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking gisteren
Afbeelding
Geloofsontmoeting 26 apr, 12:00
Afbeelding
Magenta exposeert 26 apr, 10:00
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00