School met den Bijbel Oudewater, 1934 klas 4.Geheel links de latere prof. dr. J. van Hulst die tijdens de oorlogsjaren ongeveer 500 Joodse kinderen zou redden.
School met den Bijbel Oudewater, 1934 klas 4.Geheel links de latere prof. dr. J. van Hulst die tijdens de oorlogsjaren ongeveer 500 Joodse kinderen zou redden. Foto: Picasa

GVO op zoektocht … wie helpt?

Algemeen

Aad Kuiper

Inmiddels heeft de onvermoeibare Geschiedkundige Vereniging Oudewater al een aantal goed bezochte exposities achter de rug; over de historie van Oudewater zelf, over de gezondheidszorg in Oudewater en over tekenaar-fotograaf E.C. Rahms. Uiteraard werd al eerder nagedacht over een vervolg, want een tentoonstelling over een specifiek onderwerp laat zien hoe het er korter of langer geleden in Oudewater aan toeging. En naar school gingen we allemaal, dus is dat een onderwerp dat iedereen vast en zeker aan zal spreken. De nieuwe expositie krijgt dan ook als thema: ‘Onderwijs in Oudewater in de 20e eeuw’.

Peter den Hertog en Wout van Kouwen zijn nu dan ook druk bezig met de voorbereidingen van deze nieuwe tentoonstelling en dus ook naarstig op zoek oude, maar zeker ook meer recente schoolfoto’s: foto’s van de schoolgebouwen, klassenfoto’s en (groeps)foto’s van de leerkrachten. En de foto’s moeten het gehele scala van onderwijsinstellingen dat in Oudewater in de 20e eeuw gehuisvest was in beeld brengen van de bewaarscholen/kleuterscholen in de Nieuwstraat, de Biezenwal (in gebouw Irene) en de Nutskleuterschool (aan de Amsterdamse Veer, later in de Lange Burchwal) via de St. Franciscus jongensschool (Reijersteeg), Mariaschool (eerst meisjesschool in de Nieuwstraat), de St. Jozefschool (De Cope) de J.B. Romeijnschool (Lefebureplein), de School met den Bijbel (Westsingel) en later de Immanuelschool (Oude Singel), de Openbare Lagere School, later OBS de Schakels (Sint Jansstraat, Waardsedijk, De Cope, A. van Ouwaterstraat en Kluwen), Jenaplanschool Klavertje Vier en natuurlijk de Openbare Lagere School/OBS Goejanverwelle in Hekendorp en School met den Bijbel in Papekop, naar de Huishoudschool ‘De Brug’ (Linschoterkade) en de MULO/MAVO (die eerst in het pensionaat was gevestigd en later met de naam Regina Pacisschool aan de Waardsedijk).

“We zijn nog niet eens volledig,” geven de heren toe, “maar we zijn ook nog maar net begonnen. En het blijkt een hele klus. Maar … het wordt iets moois voor alle Oudewaternaren.”

Ze willen per school een paneel maken en zijn daarom op zoek naar allerlei (foto)materiaal: “We willen liever geen foto’s in bruikleen hebben, want het is zo’n enorm ingewikkelde operatie om ze allemaal weer terug te bezorgen bij de juiste eigenaar. Het liefst willen we fotokopieën van de foto’s op A4-formaat en achterop de namen en eventuele opmerkingen. Dan gaan wij er een mooie overzichtstentoonstelling van maken.”

Peter den Hertog: “Als het goed is kan de tentoonstelling ‘Onderwijs in Oudewater in de 20e eeuw’ even voor Pasen geopend worden en dan is iedereen van harte welkom.” Materiaal en vragen kunnen via voorzitter@geschiedenisoudewater.nl aangeleverd/gesteld worden.

Afbeelding
Herdenken? 3 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 6 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 20 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 21 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 22 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen gisteren
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 8 mei, 12:00
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00