St. Gabrielkerk.
St. Gabrielkerk. Miranda van der Vlist

Open Monumentendag Haastrecht

Algemeen

Afgelopen weekend openden veertien Rijksmonumenten in Haastrecht hun deuren. Talloze vrijwilligers vertelden hun verhaal over de unieke en diverse Rijsmonumenten die Haastrecht te bieden heeft.

Wethouder Wisja Pannekoek (duurzaamheid en cultuur) en waarnemend burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard Pauline Bouvy-Koene werden bij Boezemmolen no 6 ontvangen door Kees Kammeraat en Wim van Leeuwen. Kees Kammeraat, vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap, vertelde enthousiast dat het molenaarsvirus in zijn jonge jaren op hem is overgeslagen tijdens een open dag van een molen in Alpen a/d Rijn.

Inmiddels is hij één van de vrijwilligers, die de molen bedient. Tenminste elke zaterdag, als de weersomstandigheden het toelaten, draait deze molen. Op zo’n prachtige nazomerse dag met een middelmatige wind is het molenaar zijn een feestje, maar in het najaar op een koude regenachtige dag soms een flinke uitdaging!

Boezemmolen no 6: welkom als de blauwe wimpel wappert

De eerste molen aan het zuidelijke uiteinde werd gebouwd in 1486. Gevolgd door nog vier molens in 1532. De zesde molen werd in 1533 gebouwd, brandde af in 1739 en werd dat jaar door een achtkante bovenkruier vervangen. De zesde molen vloog in 1873 weer in brand en is toen als ronde stenen bovenkruier herbouwd. In 1578 kwam er nog een zevende molen. In 1872 werd ter plaatse van de Hogeboezemsluis een hulpstoomgemaal gebouwd om de windbemaling van de zeven boezemmolens te versterken. In 1913/1914 is dit hulpstoomgemaal omgebouwd tot een nieuw en krachtig stoomgemaal, dat al het water uit de Vlistboezem rechtstreeks op de Hollandse IJssel kon uitmalen met twee centrifugaalpompen met een opbrengst van 250 m3 per minuut. De zeven molens werden uit hun functie ontheven en afgebroken. Alleen de stenen romp van no 6 bleef staan en werd in gebruik genomen als woonhuis en stal. In 2010 is een begin gemaakt met de restauratiewerkzaamheden.

Ontdek de eeuwenoude techniek gebaseerd op duurzaamheid

Deze poldermolen, nu eigendom van het Zuid-Hollands Landschap, is voor iedereen toegankelijk. Naast het fietspad staat een bord als de molen open is en aan de Vlistzijde wappert een blauwe wimpel, jong en oud is dan van harte welkom om de molen te bezoeken. Ook scholen of andere groepen zijn van harte welkom bij deze ronde stenen molen met scheprad. Je kunt hem van binnen bekijken en de verschillende technieken in de praktijk ervaren. De uitspraak: niets is zo veranderlijk als het weer komt bij de molen tot uiting. Om de wieken in de wind te zetten kun je tegenwoordig de weerapp als hulpmiddel gebruiken. Het blijft echter aan de molenaar om in de praktijk te ondervinden of een molen in de wind staat, en of er werk aan de winkel is.

Gilde

Het gilde van vrijwillige molenaars telt zo’n 2.600 leden. Hiervan zijn er 1.600 gediplomeerd en zo’n 800 mensen volgen op dit moment een opleiding. Het is aan de eigenaar van molen, of iemand zijn/ haar molen mag bedienen. Molenaar zijn is een geweldige hobby, buiten actief bezig zijn met oude techniek en het vraagt veel zelfstandigheid.

Kees: “Het zijn niet alleen mannen die molenaar zijn, ook vrouwen zijn van harte welkom om de molenaarsopleiding te volgen!”
www.vrijwilligemolenaars.nl

R.K. Parochie St. Barnabas

De waterstaatskerk van de H. Barnabas met haar bijzondere architectuur dateert van 1854. Bij het binnenkomen wordt de aandacht getrokken door het hoofdaltaar met de beelden van de H. Petrus en de H. Paulus en in het midden Christus aan het kruis. Vroeger konden de mensen niet lezen en schrijven. Al in de eerste eeuwen heeft de Kerk daarom het leven van Christus afgebeeld in hout, in steen, in glas en in brons, in koper, in zilver en in goud; op de altaren en op de kelken, op de muren en de plafonds. Mensen hebben het nodig, niet alleen om te horen maar ook om te zien. Tijdens deze monumentendag wordt duidelijk dat er meer dan genoeg te zien en te horen is, over het geloof dat beleden wordt in deze kerk.

Kaarsje opsteken bij Maria ter Weghe

Sinds 1947 wordt Maria ter Weghe (feestdag 18 oktober) vereerd.
Paters Jezuieten hebben het beeldje destijds uit Foy, bij Dinant, mee naar Haastrecht genomen.

Links voor de ingang van de kerk, is een kapelletje, waar eenieder een kaarsje aan kan steken.
Op 18 oktober aanstaande om 19.30 uur wordt het feest van Maria ter Weghe gevierd.

Hervormde Kerk

De Hervormde Kerk was open om te bezichtigen en per groep kan de toren beklommen worden, met een prachtig uitzicht over Haastrecht. Een enthousiaste bezoeker vertelt: “Om kwart over drie luidden de kerkklokken, dit is zeer goed te horen als je bovenin staat!”

Bij Museum Paulina Bisdom van Vliet en de Overtuin Bisdom van Vliet werden rondleidingen gegeven voor max 20 personen.

Verplaatsend naar het Klooster is waar te nemen dat Het Gemaal De Hoge Boezem op volle toeren draait.

St. Gabriëlkerk en het Klooster

Het Klooster dateert van 1922. In de eerste jaren, 1922 - 1928, deed de zaal van het Klooster dienst als kerkruimte. Het diende als opleidingshuis voor toekomstige missionarissen. Twee keer per dag wordt er nu nog door de passionisten gebeden.

De St. Gabrielkerk gebouwd in 1928 biedt een schat aan objecten en geschiedenis. De eerste steen van de kerk is gelegd op 15 maart 1928, door Pater Stephanus Peeters, toenmalige provinciale overste van de Passionisten in Nederland.

Het Klooster bood ooit een huisvesting aan honderd personen: studenten, passionisten of personen (groepen) die er in retraite verbleven. Nu wordt het nog bewoond door zes passionisten. Zeer waarschijnlijk krijgt het Klooster een zorgbestemming. De passionisten verhuizen naar Oudewater. Mede hierdoor trok deze monumentendag waarschijnlijk veel bezoekers.

Twee Rijksmonumenten: Hoogstraat 91 en Kerkstraat 9

Twee Rijksmonumenten in Haastrecht, vermoedelijk gebouwd in 1750, waren deze dag te bezichtigen. In 1971 werden zij aangemerkt als Rijksmonument en in 1984-1985 zijn ze volledig gerestaureerd. Ze hadden ooit gefungeerd als klompenwinkel en als magazijn voor zuivelbenodigdheden. De achterzijde van het pand is daarom ook met een (vracht)auto bereikbaar via de Hoogstraat. Het gebouw telt maar liefst 176 ramen, dus genoeg te zien op deze locatie midden in het historische centrum van Haastrecht.

De trotste eigenaren poseren voor het imposante woon/werkhuis. Na ruim dertig jaar zelf woonachtig te zijn geweest in dit pand, gaan zij de Rijksmonumenten verlaten. “Het wordt voor ons te groot om goed te onderhouden, deze panden en schuren op een prachtige locatie verdienen een nieuwe eigenaar!”

Hester van der Vlist

Hoofdaltaar R.K. Parochie St. Barnabas.
Kaarsje opsteken bij Maria ter Weghe.
Kees Kammeraat in gesprek met de wethouder enwaarnemend burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard.
Torenbeklimming Hervormde Kerk.
Kapelletje in het Klooster
Familie De Graaf trotse bezitters van Twee Rijksmonumenten.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 10 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 12 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 15 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 17 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 19 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00