Afbeelding

Vind je draai in het Gemaal

Algemeen

Heel wat verenigingen en stichtingen zoeken vrijwilligers, of het nu op sportgebied is, muziek, kunst, cultuur of erfgoed. Ook bij het Gemaal in Haastrecht verwelkomen ze graag nieuwe mensen in hun team.

“Het streven is om dit jaar vijftien nieuwe vrijwilligers te vinden, die het leuk vinden om bezoekers te ontvangen en wegwijs te maken in ons museum”, aldus voorzitter Gerdien Tober. Dat kunnen gastvrouwen en -heren zijn of mensen die reserveringen willen doen of op een andere manier bij het Gemaal actief willen zijn.

Ertoe doen

Het Verhaal van het Gemaal doet ertoe én het is actueel. Het richt zich op één thema: het houden van droge voeten. “Hoe kunnen we in het lage deel van West-Nederland blijven wonen, werken en vakantie vieren terwijl de zeespiegel steeds verder stijgt en de veenweidebodem hier steeds verder daalt?” Deze en veel meer vragen van bezoekers beantwoorden de rondleiders en ontvangende gastvrouwen en -heren.

Workshops

Gerdien: “Als je ook maar enigszins denkt, ik wil meer weten van dit verhaal, kom dan deze zomer naar het Gemaal. We organiseren op zaterdagochtenden in juli en donderdagavonden in augustus een serie van drie workshops. Het volgen van die workshops is zonder enige verplichting. We hopen natuurlijk wel dat het onderwerp zó aanspreekt dat men besluit vrijwilliger te worden bij het Gemaal. Een speciale vooropleiding is echt niet nodig, wel interesse in de unieke wereld van het polderbeheer en zin om meer kennis eigen te maken. Uiteraard helpen we daarbij.”

Fijne club mensen

“Wat ik hier nog wil zeggen is dat we bij het Gemaal met een fijne club mensen zijn,” vult Gerdien aan. “Het maakt echt niet uit, wat je in je werkzame leven hebt gedaan of nog doet. Loodgieter, wethouder, leerkracht, een techneut, iedereen heeft kwaliteiten die bij het Gemaal tot zijn recht komen. Het werken bij het Gemaal biedt jou als vrijwilliger ook veel. Het is heel leuk, leerzaam en zinvol om met gelijkgestemden te werken aan het behoud en de zichtbaarheid van dit unieke erfgoed. Kortom, iedere vrijwilliger vindt zijn draai in het Gemaal!”

Sfeer proeven

Wie zich eens wil oriënteren op het (eventueel) vrijwilliger worden bij het Gemaal kan op een dinsdagmiddag, de vaste klusmiddag, maar ook iedere andere middag gerust sfeer komen proeven in dat gebouw met die mooie boogramen aan de Hoogstraat. Het Gemaal is open tussen 1 april en 1 november, van dinsdag t/m zondag, van 13.00 tot 16.00 uur.

www.gemaalhaastrecht.nl/vind-je-draai-in-het-gemaal/

Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 5 uur geleden
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 6 uur geleden
Kransleggers.
Dodenherdenking in Linschoten 7 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking 7 uur geleden
Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen.
Dodenherdenking in Montfoort naar binnen 8 uur geleden
Sebastiaan Evers (li) en Kick van Zuijlen (re) klaar om hun kopkracht te benutten. Ja. ja. die handjes.
Hard werken loont dit keer niet 12 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 13 uur geleden
Elvira Schenk poseert met twee schilderijen die veel voor haar betekenen.
Linschotense Elvira exposeert in Galerie Montfoort 6 mei, 19:00