Afbeelding

Open Monumentendagen in Haastrecht

Algemeen

Op zaterdag 11 en zondag 12 september zijn dit jaar weer de Open Monumentendagen. ‘t Raedthuys in Haastrecht zal voor iedereen die een kijkje in dit prachtige verbouwde pand wil nemen, de deuren openzetten. Naast de mogelijkheid om het pand goed te bewonderen toont de Historische Vereniging een expositie over de geschiedenis van het gebouw. In de voormalige burgemeesterskamer is een overzicht van alle burgmeesters vanaf de 17e eeuw. Voorts zullen door het gehele pand verschillende kunstenaars hun werk presenteren bij de expositie KunstLokaal van de Haastrechtse Kring.

Het oude raadhuis dateert uit 1618 en deed tot 1985 dienst als onderkomen voor de gemeenten Haastrecht en Vlist. Daarna werd het pand alleen gebruikt voor de raadsvergaderingen en andere belangrijke bijeenkomsten. Ook als trouwlocatie. Na een grondige restauratie en verbouwing is het monumentale pand weer volledig geschikt voor trouwpartijen, exposities, vergaderingen, proeverijen en dergelijke.

Poldermuseum en Koetshuis

Voorts kan men op deze dagen de Nederlands Hervormde Kerk, de Sint Barnabaskerk, Poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem Achter Haastrecht, de Boezemmolen no.6, het Koetshuis van museum Paulina Bisdom van Vliet en de Overtuin bezoeken.

In het Poldermuseum leert men onder meer via maquettes, filmpjes, kaarten en machines hoe wij het water de baas zijn geworden en gebleven. Dit is verder in de Boezemmolen te beleven.

In het Koetshuis is de Koetshuisexpositie te bewonderen. De Overtuin Bisdom van Vliet is openbaar en vrij toegankelijk. Om 11.00 en 14.00 uur zijn er op beide dagen rondleidingen door de Overtuin.

De toegang is overal gratis.

Hervormde kerk van Haastrecht geopend

De Hervormde kerk van Haastrecht is tijdens Open Monumentendag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Dit jaar heeft Open Monumentendag het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ meegekregen. Het doel is een zo breed mogelijk publiek te bereiken en een bezoek aan deze dag zo laagdrempelig mogelijk te maken. Er wordt aangesloten bij het thema van de Europese Monumentendagen ‘Inclusive Heritage’. U bent van harte uitgenodigd voor een bezoekje aan dit gebouw.

De toren kan niet worden beklommen. De gemeente Krimpenerwaard heeft hiervoor geen toestemming gegeven aan de kerkbesturen.

Exposities in ‘t Raedthuys van Haastrecht

In het gerestaureerde Raedthuys toont de Historische Vereniging Haastrecht twee dagen interessante presentaties over de geschiedenis van het gebouw en een overzicht van alle burgemeesters vanaf de 17e eeuw. Dit gebeurt in de trouwzaal en in de voormalige burgemeesterskamer. Ook presenteren twaalf kunstenaars in het pand hun werk bij de expositie KunstLokaal van de Haastrechtse Kring.

De exposanten zijn twaalf kunstmakende donateurs, hun werk is merendeels te koop. Aan deze expositie is een publieksprijs verbonden. Gemaakt en uitgereikt door Andrea Dogterom op zondagmiddag 16.00 uur. U bent van harte welkom.

‘t Raedthuys is op zaterdag 11 en zondag 12 september van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken. De ingang is via het Marktveld.

Dit oude raadhuis van Haastrecht dateert uit 1618 en deed tot 1985 dienst als onderkomen voor de gemeenten Haastrecht en Vlist. Het pand werd nadien voornamelijk nog gebruikt als trouwlocatie. Na een grondige restauratie en verbouwing is het monumentale pand weer volledig geschikt voor trouwpartijen, exposities, vergaderingen, proeverijen en dergelijke. Onlangs is hier weer getrouwd en nu met Open Monumentendag zijn er dus twee exposities te bekijken.

www.historischevereniginghaastrecht.nl

www.haastrechtsekring.nl

PROGRAMMA
Zaterdag 11 september

 • Boezemmolen no.6.
  Deze is te bezichtigen als de molen draait.

PROGRAMMA
Zaterdag 11 en zondag 12 september

 • Word polderwijs bij het Gemaal
  van 13.00 tot 16.00 uur
  Via onder meer maquettes, filmpjes, kaarten en machines leert u hoe we het water de baas zijn geworden en gebleven. Ook hangt hier een van de 23 gedichten die een maand lang in de Hoogstraat bij diverse bewoners, winkels en andere plekken hangen.
 • Koetshuisexpositie
  Het Koetshuis naast Museum Paulina Bisdom van Vliet is van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.
  Hier is de Koetshuisexpositie te bewonderen.
 • De ertegenover gelegen Overtuin is openbaar en vrij toegankelijk (honden aangelijnd).
  Op beide Open Monumentendagen is hier een informatiestand aanwezig.
  Om 11.00 uur en 14.00 uur zijn er rondleidingen door de Overtuin.
 • Nederlands Hervormde Kerk
  Op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
  en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur.
 • Sint Barnabaskerk
  Op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
  en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Cees Reichard

Een tekening van het Raadhuis van Tavenier uit 1786.
Portret van Theodorus Bisdom van Vliet (1698-1777) en zijn vrouw Maria van Harthals (1703-63) en hun tien kinderen. Uiterst rechts staat (de oude) Marcellus (1729-1806). Theodorus was in de 18e eeuw burgemeester van Haastrecht en hoogheemraad van de Krimpenerwaard. Dit olieverf doek van Jan Stolker uit 1757 hangt in zaal 1.2 van het Rijksmuseum.
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 2 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 5 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 19 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 21 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00