Afbeelding
Foto: Siem van der Burg

Koeien de wei in bij boer Koos

Algemeen

Siem van der Burg

Het blijft toch een bijzonder gezicht. Ongeveer honderdvijftig mensen die staan te kijken naar zesenzestig koeien die voor het eerst de wei in mogen. Bij de boerderij van boer Koos mochten geïnteresseerden komen kijken. Dat schouwspel is natuurlijk wel net zo speciaal als het aanschouwen van de kijkers.

De koeien hadden al ruim voordat het zover was in de gaten dat er wat bijzonders ging gebeuren. Na exact zes maanden op stal mochten ze eindelijk weer naar buiten. Normaliter staan de koeien vijf maanden op stal. Maar door het koude en natte weer moesten ze wat meer geduld hebben dan voorgaande jaren. Inmiddels staat er genoeg gras op het land en de wintervoorraad is bijna op. De komende weken mogen ze elke dag wat langer naar buiten om weer te wennen aan vers gras.

Boer Koos klom op een paar hooibalen om de talrijke aanwezigen welkom te heten en iets te vertellen over de koeien. Hoe lang ze binnen staan, dat er een aantal met zwangerschapsverlof zijn, dat je voor vijftig euro per jaar een koe kan adopteren, hoe het zit met het uitrijden van mest en de kromme regels rond het mestoverschot en natuurlijk waarom hij de open middag organiseert. Rond alle negativiteit van de laatste tijd wil Boer Koos graag laten zien en horen wat er goed gaat op het boerenbedrijf. En dat lukte uitstekend.

Na zijn speech volgde dan het loslaten van de ongeduldig loeiende en trappelende koeien. Huppelend en dansend gingen ze het land op. Genieten van de vrijheid en het verse gras. Blij dat ze hun poten konden strekken en de buitenlucht zien. Ze leken elkaar aan te steken om steeds gekker te doen. Echt kuddegedrag!

Afbeelding
Het was druk in de stal bij boer Koos
Afbeelding
Afbeelding
Sebastiaan Evers (li) en Kick van Zuijlen (re) klaar om hun kopkracht te benutten. Ja. ja. die handjes.
Hard werken loont dit keer niet 3 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 4 uur geleden
Elvira Schenk poseert met twee schilderijen die veel voor haar betekenen.
Linschotense Elvira exposeert in Galerie Montfoort 20 uur geleden
Afbeelding
Europese verkiezingen 22 uur geleden
Afbeelding
Boek een arrangement bij De Ballensnoeperij 6 mei, 12:00
Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 5 mei, 19:00
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 5 mei, 17:00
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 5 mei, 16:00