Claudia van Zuylen met de DJ's van Superfuif.
Claudia van Zuylen met de DJ's van Superfuif. pr

De 42e editie van de Haastrechte Jaarmarkt

Algemeen

Op zaterdag 28 mei vindt de 42e editie van de Jaarmarkt plaats op het dorpsplein van Haastrecht. De organisatie kan niet wachten om dit dorpsfeest, na twee jaar, weer te mogen realiseren. Rob van Zuylen is 35 jaar betrokken bij de organisatie. Zijn dochter Claudia krijgt steeds meer verantwoordelijkheid voor de organisatie van de muzikale invulling van de jaarmarkt en ook Jerry Sluis, uitbater Huis den Hoek, is actief betrokken om dit evenement te laten slagen.

Start van de jaarmarkt 10.00 uur Havenplein

Bij de Jaarmarkt geldt de kracht van de herhaling. De opzet is ieder jaar hetzelfde. Om 10.00 uur is de opening op het Havenplein. De winnaars van de OVH-loterij worden bekend gemaakt en krijgen lokale prijzen uitgereikt.

Daarna kunnen de marktkramen en de rommelmarkt op en rond het kerkplein bezocht worden. Er zijn dit jaar circa 150 kraampjes te bezoeken.

Feest op Grote / Kleine Haven

De Jaarmarkt is gestart op de Grote en Kleine Haven in Haastrecht. Dit evenement is uitgegroeid tot een grote braderie over het hele dorp. Op het Havenplein is gaandeweg het festivalelement toegevoegd. Vanaf 15.00 uur is het plein open. Vanaf 16.00 uur treden Henk Wijngaard en Danny Nicolaay op, aansluitend is er disco voor de jeugd. Voor de kleinste kinderen staan er een draaimolen en een springkussen. Het muzikale programma wordt ieder jaar iets bijgeschaafd om in te blijven spelen op de behoeften van de jeugd en van de ouderen. Het avondprogramma wordt dit jaar ingevuld door Still Blue en DJ’s van Superfuif.

Jong en oud

Zelf zijn ze druk deze dag, maar Claudia zou naar de jaarmarkt komen voor de gezelligheid tijdens deze gehele dag. Het dorpsgevoel komt naar boven; mensen ontmoeten elkaar op een sfeervol ingericht Haastrecht. Uiteraard komt Claudia ook graag voor het muzikale feestje. Claudia is opgetogen als jong en oud met elkaar aan het feesten zijn op het Havenplein. Andere jaren, als de drukte het toelaat, dan neemt Claudia aan het einde van de avond plaats achter op het podium. Als ze dan iedereen ziet genieten op het plein, ja, dan krijgt ze kippenvel.

Prominentenparade

Voor Rob van Zuylen zijn de jaarlijkse prominentenparades nog altijd het absolute hoogtepunt van alle edities van de jaarmarkt. (Veelal) Haastrechtenaren deden mee aan deze ‘playbackshow’ op het Havenplein. Er werd veel aandacht besteed aan kostuums en make-up. De spanning werd weggedronken en veel optredens zaten choreografisch indrukwekkend in elkaar. De voorpret, het organiseren en de lol met elkaar is met geen pen te beschrijven.

Een geslaagde Jaarmarkt

De Jaarmarkt is geslaagd als men na afloop zegt: dit was echt een ouderwets gezellig dorpsfeest! We hebben genoten, we hebben mensen gezien en ontmoet die we in het dagelijks leven niet meer veel zien/spreken. We zijn helemaal uit ons dak gegaan tijdens het muzikale spektakel!

Met een band die het volgende aangeeft op de website: STILL BLUE brengt twee powervrouwen die menig zanger naar de hoek stuurt, samen met vier muzikale hunks die samen de Bon Jovi, Spice Girl of Paul Elstak in jou laten losbarsten als nooit tevoren. Een partycoverband van een ander kaliber: deze groep gaat pas naar huis als de feesttent plat ligt.

Het is moeilijk om de beleving van de Jaarmarkt in woorden uit te leggen. Voor jong en oud geldt: kom langs en proef en ervaar de sfeer tijdens deze braderie / dit festival in Haastrecht!

Afbeelding