Twee beertjes van Lida De Rooij-Nagtegaal.
Twee beertjes van Lida De Rooij-Nagtegaal. Sjoukje Dijkstra

Montfoortse kinderen gaan massaal op berenjacht, maar wel met 1,5 meter afstand…

Algemeen

Afgelopen weekend kon je ze overal spotten: beren achter de ramen. Van klein tot groot. Bij elkaar waren er ruim 150 beren om op te jagen als je het goed deed, en de aanwijzingen volgde, zoals die op facebookpagina 'Je bent een Montfoortenaar als…' uit de doeken werden gedaan.

Berenjacht is een initiatief dat vanuit Australië en België is overgewaaid naar Nederland. Mensen zetten massaal knuffels voor het raam zodat kinderen tijdens hun wandeling op 'berenjacht' kunnen. "Ik heb er al 13", aldus een enthousiast kind vanaf de straat. "Kijk mama, nog een beer!" Ook in Montfoort werd enthousiast gereageerd op de actie. Meer dan honderd mensen reageerden op een oproep van Nettie Kuijer om op berenjacht te gaan. Ze plaatsten een beer, en daarbij hun adres, zodat kinderen de beren gemakkelijker zouden kunnen vinden.

Afleiding van coronacrisis

Het initiatief is bedacht om kinderen af te leiden in deze coronacrisis. Het prentenboek 'We gaan op berenjacht' uit 1995 van Michael Rosen en Helen Oxenbury zou de inspiratie zijn geweest voor de actie. Op de landelijke facebookpagina 'Wij gaan op berenjacht' vertelt de oprichter Nina: "Het is de bedoeling dat mensen een knuffelbeer voor het raam zetten zodat kinderen tijdens hun wandeling op zoek kunnen naar de beren." Haar zus die in Australië woont, vertelde haar over de succesvolle berenjacht. "In de eerste instantie dacht ik dat het hier niet zou werken vanwege de angst om naar buiten te gaan. Maar toen ik eenmaal de pagina had opgericht kwamen er veel reacties op."

1,5 meter afstand

Op de pagina wordt benadrukt dat iedereen de regels van het RIVM in acht moet nemen. "Als wij naar buiten gaan dan houden we ook rekening met de 1,5 meter afstand. Het niet de bedoeling dat we met zijn allen de straat op gaan." En dat is ook iets waar Montfoortenaren zich netjes aan leken te houden. Op straat liepen niet veel mensen: hier en daar een vader of moeder met een of twee kinderen. De gevoelstemperatuur die rond vriespunt lag en de koude wind, hielpen daarbij ook niet mee. Reacties daarentegen waren - voor veel deelnemers - hartverwarmend. Lida De Rooij-Nagtegaal schrijft: "Heb net twee beertjes voor het raam gezet staan er bijna gelijk twee meisjes te juichen. Wat een leuk idee om met kinderen zo'n berenwandeling te maken. Is trouwens voor alle leeftijden leuk ?? een beetje blij worden met het wandelen."

Ook bij de Graaf Jan stond er een beer in de lerarenkamer.
In Montfoort gingen beren massaal op berenjacht:
Overal in Montfoort waren beren te zien achter de ramen.
Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 12 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 13 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 14 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 21 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00