Niek en Willemijn den Boer met de App.
Niek en Willemijn den Boer met de App.

De Twee Hoeven heeft voor het rondleiden een Boerderij App ontwikkeld

Algemeen

Cees Reichard

Met de Boerderij App maak je een rondleiding op de kaasboerderij de Twee Hoeven aan de Steinsedijk in Haastrecht. Sinds 1 juni is dit mogelijk. Bezoekers kunnen met de App vrij rondlopen om te ervaren hoe het boerenleven in de stallen en op het erf is. Ook wordt er aandacht besteed aan de kaasmakerij. Bezoekers moeten zich melden in de boerderijwinkel en daar krijgen zij tegen betaling van 5 euro per groep een code en een uitleg hoe het werkt. En dan kan men op pad. De App is in vier talen beschikbaar.

Willemijn den Boer van de Twee Hoeven vertelt dat er op het bedrijf veel rondleidingen gegeven worden en deze App is zeer geschikt voor kleine groepen. Er was bij haar al een tijd een behoefte hoe je kleine groepen tegemoet kunt komen. De minimumprijs was voor deze groepen met 2 of 3 personen vaak nog te hoog. Ze mochten dan zelf rondlopen en alles bekijken. Helaas bemerkte Willemijn dat men elkaar wel eens de verkeerde informatie gaf. En daar is zij over na gaan denken. Willemijn: "Ik zie tegenwoordig iedereen met een telefoontje lopen en ik dacht aan de mogelijkheden van een App. Dan kan iedereen dat gebruiken."

In deze periode van het coronavirus had Willemijn meer tijd om dit verder uit te werken. Ze had precies in haar hoofd hoe ze het wilde hebben. Dennis van Duin heeft de kennis om een App te maken en zij benaderde hem om haar te helpen. Hij reageerde enthousiast en is gelijk aan de slag gegaan. Vervolgens heeft zij Josefien Versteeg voor de illustraties van de informatieborden erbij gehaald. En Willemijn is zelf gaan filmen en foto's gaan maken. En dit is allemaal terug te vinden in de App.

Filmpjes

Er zijn bijvoorbeeld filmpjes gemaakt over het melken, de geboorte van een kalfje, de kaasmakerij, kortom, alles wat je op een boerderij tegen kunt komen. In elke ruimte is er wel een filmpje te zien.

Voor de kinderen is er ook een spelelement ingebouwd. Ze kunnen er spelletjes mee doen, codes zoeken en er is op een leuke manier gebrachte informatie in de filmpjes te zien. Voorts zijn er themaborden en kunnen ze puzzelen.

Picknickmand

Na de rondleiding hoeft men nog niet direct naar huis. Tegen betaling is het mogelijk om met een picknickmand het weiland in te gaan. Andere mogelijkheden zijn een koffiemand bestellen of aan een kaasproeverij deelnemen.

Als je de App goed gebruikt kan je anderhalf à twee uur rondlopen. Je kunt zelf kiezen waar je blijft staan. Is dat bij het kaas maken, bij de kalfjes of bij de koeien in het weiland. Het is een mooie activiteit waar je wel een dagdeel mee zoet bent. Willemijn: "De mensen die de App gebruikt hebben vonden dit heel leuk en waren enthousiast. Meestal sluiten zij het bezoek af met een bezoek aan de boerderijwinkel of lekker met een ijsje."

Kaasboerderij de Twee Hoeven

Al meerdere generaties lang boert familie Den Boer op deze eeuwenoude boerderij. Het bedrijf heeft zijn naam sinds 2001 te danken aan de samenvoeging van twee boeren(buur)bedrijven. De huidige eigenaren Niek en Willemijn den Boer zijn de vierde generatie die de familietraditie voortzetten. Het is hoofdzakelijk een melkveehouderij met een kaasmakerij. Op basis van rauwe melk wordt echte Goudse boerenkaas gemaakt. Vanuit de boerderijwinkel wordt een deel van de gemaakte kaas verkocht, waar ook andere streekproducten te vinden zijn.

Ook worden er veel (educatieve) rondleidingen over het bedrijf gegeven, om jong en oud uit te leggen hoe alles op het boerenbedrijf reilt en zeilt.

De hooiberg is omgebouwd tot ruimte om groepen te ontvangen voor bijvoorbeeld rondleidingen. Die ruimte is ook geschikt voor verjaardagen, lunches, kinderpartijtjes enz.

Voor meer informatie: www.detweehoeven.nl

De koeien in het weiland.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00