Afbeelding

Blik op … Loopgravenoorlog

Algemeen

Hier zit ik dan, in mijn knus verwarmde woonkamer voor mijn zondagse portie talkshows. In een land waarin wij aan de ene kant worden overspoeld door voetbal en de overwinningsfeesten van Marokkaanse fans, waarvan een klein deel iedere overwinning blijkt te willen vieren met het bekogelen van de politie. Aan de andere kant kun je geen TV-zender aanzetten zonder te worden overspoeld met mierzoete kerstfilms en reclames over de samenzijn met kerst. En aan het eind van een golf van verspilzieke aanzet tot het kopen van onnodige dingen, met black friday, sinterklaas en kerst.

En dan komt Buitenhof: Heden ten dage nog ongeveer de enige talkshow die niet heeft toegegeven aan de druk om in elke show tenminste één onderwerp in de sfeer van entertainment op te nemen om het allemaal niet al te ernstig te laten lijken.

Aan het woord is een Britse journalist die sinds het begin van de oorlog op eigen gelegenheid rondreist door Oekraïne en vandaaruit vrijwel dagelijks verslag doet van de oorlog. Het beeld dat hij schetst van dit moment is er één dat naadloos lijkt te zijn overgenomen uit de Eerste Wereldoorlog. Soldaten die in kou en sneeuw in modderige loopgraven rondkruipen. Rusland stuurt naar verluidt de rauwe rekruten in golven op de Oekraïnse linies af die door de Oekraïners in zelfverdediging worden neergemaaid. Elke dag vele doden. Het enige verschil lijkt te zijn, dat geen van beide partijen met gifgas werkt. Daar staat dan weer tegenover dat Rusland met grote volharding de miljoenen inwoners van Oekraïne in de kou en het donker probeert te zetten, zodat zij creperen zonder deel te hebben aan de strijd. En daartussendoor een beeld van Poetin, met een champagneglas in de hand, die dat toegeeft. Maar ja, wie is er begonnen? Oekraïne, natuurlijk, met de aanval op de Krimbrug. Het dondert niet, dat de inval toen al maanden geleden was.

Nou weet ik natuurlijk wel dat je berichtgeving van beide kanten kritisch moet nemen, omdat in een oorlog het eerste dat sneuvelt de waarheid is. Voor zover er een éénduidige waarheid bestaat.

Maar dat beeld van die loopgravenoorlog wil maar niet van mijn netvlies verdwijnen. Ik heb er te veel films van gezien en verhalen over gehoord van een eeuw geleden.

Vergeef mij, maar die kerststemming wil nog niet echt komen. En ondanks alles heb ik medelijden met die Russische rekruten, die nauwelijks weten waarin ze terecht zijn gekomen en bij duizenden sterven op het slagveld. En met hun families en hun geliefden.

Vrede op aarde? Vèr, vèr te zoeken deze kerst.

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 15 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 22 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00