Afbeelding

Blik op ... Schaamteloos

Algemeen

In het algemeen ben ik een gelijkmoedig mens, maar vorige week viel mijn kin toch ongeveer op mijn schoenen. Ik dacht dat het niet erger kon met dat corrupte zooitje dat de FIFA is, maar toen Infantino zei dat West-Europa zich moet schamen voor de laatste 3.000 jaar en moest ophouden met de kritiek op Qatar vanwege het eigen slavernij en kolonisatieverleden en dat we daar nog 3.000 jaar onze excuses voor moeten aanbieden.

3000 jaar? Toen was elke vorm van beschaving in Europa nog ver te zoeken. Dat was vóór het Romeinse Rijk, Egypte was de baas van de wereld en dat Egypte was véél en veel groter dan het huidige Egypte. Half Afrika en de rest van het Midden-Oosten hoorde erbij. En in het Egyptische Rijk waren slaven heel gewoon en die werden ook uit Afrika gehaald, waar stamhoofden dik aan die ‘handel’ verdienden.

Infantino zit gewoon in de zak van het regime in Qatar. Wil de Qatarese sjeik niet dat er met een liefdesband om wordt gespeeld, dan kondigt de Fifa aan dat er rode kaarten worden uitgedeeld als iemand dit toch wil dragen. Of waren het gele, dat ben ik even kwijt.

Hoofdsponsor Budweiser (dat is een Amerikaanse bierbrouwer) ten spijt wordt twee dagen voor de start op last van de Qatarese overheid de verkoop van bier verboden in de stadions. Infantino spreekt met grote schijnheiligheid dat voetbalfans ook wel drie uur zonder bier kunnen. Nou is dat op zichzelf natuurlijk waar maar toch op zich zeer ongebruikelijk bij voetbalwedstrijden waar normaal gesproken stevig wordt gezopen.

En over vrouwenrechten gesproken: Infantino wees erop, dat in Zwitserland (waar zijn wieg heeft gestaan) pas sinds de jaren negentig volledig vrouwenkiesrecht heerst. Hij kan Zwitserland niet beschuldigen van een slavernij of koloniaal verleden: Zwitserland had nooit koloniën en dus geen plantages.

Nee, wat Qatar doet, dat is pas goed. Zij laten al die straatarme migranten uit andere landen toe om daar te werken, terwijl Europa de grenzen sluit. Dat dank je de koekoek: Als je ze zonder loon laat werken, paspoorten inneemt zodat ze niet weg kunnen en zeer weinig medische zorg verleent, dan durf ik dat gerust een moderne vorm van slavernij te noemen. Wij hebben tenminste 150 jaar geleden het licht gezien en die afgeschaft, waarmee ik niets wil goedpraten.

Infantino is de verkeerde naam. Hij zou infantilo moeten heten, als dat geen belediging was voor kinderen. En als onze koning ernaar toe gaat, dan vergeef ik hem dat nooit.

Trudie Scherpenzeel

Trudie Scherpenzeel

Foto: EHA&DOOR architecten.
Bouwkosten nieuwe gemeentehuis vallen hoger uit 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Het treintje is er ook weer. Dit maal helemaal gereviseerd.
Stadspark Montfoort weer ééndaags pretpark voor de regio 18 uur geleden
Drie generaties turnvrouwen.
Drie generaties in de turnwereld 19 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Jaarmarkt voor de 48ste keer 20 uur geleden
Afbeelding
Ga je mee ...... tijdens de jaarmarkt naar de gezamenlijke kerken 23 uur geleden
Afbeelding
Draai aan het rad op de jaarmarkt in Haastrecht 23 uur geleden
opties m.b.t. de tweede Haastrechtse Brug
Inloopbijeenkomst: 'Tweede Brug in Haastrecht' gisteren