Afbeelding

Blik op ... Wantrouwen

Algemeen

Als ik dit schrijf is het Kamerdebat over het advies van Tjeenk Willink net afgelopen. En weer heb ik met mijn tenen krom in de schoenen zitten kijken. Na zijn volstrekt niet baanbrekende reflectie bij Nieuwsuur op zijn eigen functioneren van vorige week maandag blijkt Rutte niet alleen een slecht functionerend geheugen te hebben maar bleek hij ook nog 'horende doof' te zijn. Aan iedere fractievoorzitter die van mening was dat het onder zijn leiding niet zou lukken om de cultuur te veranderen vroeg hij of ze zelf suggesties hadden. Een volstrekt doorzichtige tactiek om de bal bij de ander te leggen en de suggesties die gedaan werden met een lachend gezicht naast zich neer te leggen. Hij confereerde nog tijdens die antwoorden met collega Hoekstra of boog zich meteen weer over zijn telefoon. Te druk om zelfs maar te luisteren.

De man is over zijn houdbaarheidsdatum heen en moet als premier vertrekken. Hij is verbonden met zijn stijl van besturen en daarvan niet los te weken. Zoveel is duidelijk en hij hangt ook erg aan de macht.

Tjeenk Willink zei, dat dit toch echt zijn laatste optreden in de Tweede Kamer na een informatie zou zijn en maakte van de gelegenheid gebruik om nog een streng statement te maken. Zonder aandacht van Kamer en Kabinet voor de uitvoerbaarheid van wetten en luisteren naar de professionals op de werkvloer kan de 'menselijke maat' nooit terugkeren.

Die menselijke maat is al sinds de jaren '80 aan het verdwijnen. Niet alleen wordt de last van wet- en regelgeving groter en ingewikkelder. De uitvoering op de werkvloer wordt van protocollen voorzien. Zodat, als er iets fout gaat, een zondebok kan worden aangewezen. Niet alleen heeft de professional op de werkvloer geen enkele vrijheid meer in het interpreteren van de regels, niet zelden worden mensen zo bang van die protocollen en de bijbehorende juridisering dat ze zich er angstvallig aan vasthouden. En als er iets fout gaat (Tjeenk Willink zei het al eerder) dan wordt daar niet van geleerd. Er wordt naar een schuldige gezocht en die wordt afgerekend. En het protocol wordt nog verder verfijnd. Zodat het keurslijf nog meer gaat knellen. Vrijwel niemand is nog in staat creatief met regels om te gaan zodat ze wenselijke en op maat van mensen resultaten opleveren.

Tjeenk Willink is van een unieke soort. Een dienaar van de samenleving. Kunnen we hem niet in een malletje gieten en er een paar dozijn van kopiëren? In een jonger lijf, natuurlijk, maar met behoud van zijn wijsheid? En die de regels laten uitvoeren?

Trudie Scherpenzeel

Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 16 minuten geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 1 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 14 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 15 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 16 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 16 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 17 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 20 uur geleden