Afbeelding

Blik op ... Wantrouwen

Algemeen

Als ik dit schrijf is het Kamerdebat over het advies van Tjeenk Willink net afgelopen. En weer heb ik met mijn tenen krom in de schoenen zitten kijken. Na zijn volstrekt niet baanbrekende reflectie bij Nieuwsuur op zijn eigen functioneren van vorige week maandag blijkt Rutte niet alleen een slecht functionerend geheugen te hebben maar bleek hij ook nog 'horende doof' te zijn. Aan iedere fractievoorzitter die van mening was dat het onder zijn leiding niet zou lukken om de cultuur te veranderen vroeg hij of ze zelf suggesties hadden. Een volstrekt doorzichtige tactiek om de bal bij de ander te leggen en de suggesties die gedaan werden met een lachend gezicht naast zich neer te leggen. Hij confereerde nog tijdens die antwoorden met collega Hoekstra of boog zich meteen weer over zijn telefoon. Te druk om zelfs maar te luisteren.

De man is over zijn houdbaarheidsdatum heen en moet als premier vertrekken. Hij is verbonden met zijn stijl van besturen en daarvan niet los te weken. Zoveel is duidelijk en hij hangt ook erg aan de macht.

Tjeenk Willink zei, dat dit toch echt zijn laatste optreden in de Tweede Kamer na een informatie zou zijn en maakte van de gelegenheid gebruik om nog een streng statement te maken. Zonder aandacht van Kamer en Kabinet voor de uitvoerbaarheid van wetten en luisteren naar de professionals op de werkvloer kan de 'menselijke maat' nooit terugkeren.

Die menselijke maat is al sinds de jaren '80 aan het verdwijnen. Niet alleen wordt de last van wet- en regelgeving groter en ingewikkelder. De uitvoering op de werkvloer wordt van protocollen voorzien. Zodat, als er iets fout gaat, een zondebok kan worden aangewezen. Niet alleen heeft de professional op de werkvloer geen enkele vrijheid meer in het interpreteren van de regels, niet zelden worden mensen zo bang van die protocollen en de bijbehorende juridisering dat ze zich er angstvallig aan vasthouden. En als er iets fout gaat (Tjeenk Willink zei het al eerder) dan wordt daar niet van geleerd. Er wordt naar een schuldige gezocht en die wordt afgerekend. En het protocol wordt nog verder verfijnd. Zodat het keurslijf nog meer gaat knellen. Vrijwel niemand is nog in staat creatief met regels om te gaan zodat ze wenselijke en op maat van mensen resultaten opleveren.

Tjeenk Willink is van een unieke soort. Een dienaar van de samenleving. Kunnen we hem niet in een malletje gieten en er een paar dozijn van kopiëren? In een jonger lijf, natuurlijk, maar met behoud van zijn wijsheid? En die de regels laten uitvoeren?

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 11 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 12 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 13 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 20 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00