Begeleiders Anita en Marjolein met de cliënten van de zorgboerderij.
Begeleiders Anita en Marjolein met de cliënten van de zorgboerderij. Mireille van der Ham

Regiomarkt Zorgboerderij Vlist

Algemeen

Zaterdag 11 juni organiseert Zorgboerderij Vlist een regiomarkt van 10.00 tot 16.00 uur. Wees welkom op de markt met bijzonder originele en met liefde gemaakte producten voor jong en oud.

Bijzondere locatie, bijzonder team

In gesprek met Anita en Marjolein, twee van de drie dames die onder andere op het kantoor van de bijzondere Zorgboerderij werken, is de liefde voor de Stichting duidelijk voelbaar. Anita, zelf woonachtig in Krimpen a/d IJssel, is sinds twee jaar werkzaam op de Zorgboerderij in Vlist. Op papier werkt zij er 28 uur, maar in werkelijkheid zijn dit heel wat meer uurtjes, kan zij met een brede glimlach vertellen. Het mooie van haar werk kan Anita niet in één woord omschrijven. “Het is de locatie, de prachtige omgeving. Maar ook het team, de gevarieerde werkzaamheden, het kleinschalige. Ik heb eerder bij grotere bedrijven gewerkt, onder andere in de ouderenzorg. Het grote verschil is wel dat alles wat je hier bedenkt, je ook helemaal zelf mag uitvoeren. Dus helemaal zelf uitvogelen welke contacten je moet leggen om iets te bereiken. Het mooie aan het team van zowel de cliënten als de begeleiders is dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de boerderij. Als er iets gedaan moet worden, dan wordt dat opgepakt. De boerderij is van ons allemaal. Het is dus echt een cadeautje om hier te mogen werken.”

Een cadeautje om hier te mogen werken

Ook Marjolein, inmiddels negen jaar werkzaam op de Zorgboerderij, gaat met veel plezier naar haar werk. Zij is 24 uur werkzaam als kwaliteitsmedewerker, maar ook veel vaker aanwezig, omdat er gewoon altijd wat te doen is en het werk veel te leuk is. Zij vertelt; “De Zorgboerderij bestaat nu vijftien jaar, waarvan 12,5 jaar zelfstandig onder de naam Stichting AZOV. Ben van der Vlist heeft de Stichting opgericht. Twee jaar geleden is Ben overleden en hebben zijn kinderen, Arie-Jan van der Vlist en Esther Hakkenberg, de Stichting overgenomen. Samen met Arie-Jan, Esther en de overige begeleiders zijn we echt een team, als we iets bedenken bespreken we dat met elkaar en als alle neuzen dezelfde richting opstaan voeren we het uit. Het is heel afwisselend, veelzijdig en vooral dankbaar werk.”

Dagbestedingsactiviteiten

Op de Zorgboerderij krijgen vijftien cliënten met een verstandelijke beperking 24-uurs zorg. Zij wonen en werken op de boerderij. Naast deze cliënten komen er nog vijf voor de dagbesteding, waarvoor er nog een tweede locatie is bij Esther op de boerderij, aan de Oost Vlisterdijk. Ook worden er nog vier cliënten begeleid die semi zelfstandig wonen. Als er voor de laatstgenoemde hulp nodig is, is er altijd iemand van de begeleiders bereikbaar.

Tijdens een vast dagprogramma, omdat structuur heel belangrijk is, verzorgen de cliënten de paarden, koeien en het kleinvee en wordt er gewerkt in de moestuin, waar zij ook zelf weer van eten.
Voor de dagbesteding werken zij met projecten met bijvoorbeeld kaarsen of hout, waar zij ook hele leuke pakketjes mee maken.

Regiomarkt

Anita sprak uit ervaring dat het leuk zou zijn, toen zij het idee van een Regiomarkt opperde. Daar werd spontaan op gereageerd. Er komt natuurlijk een flinke organisatie bij kijken, maar dat het tijd was om weer eens iets leuks te organiseren nu het weer kan, daar was het team het gauw over eens.

Studenten van MBO Rijnland hebben geholpen om alles op touw te zetten, door onder andere een draaiboek en een poster te maken. Zij zullen ook helpen op de dag zelf.

Lokale ondernemers als Boer Bas uit Ouderkerk, Jam van An uit Lekkerkerk, Appeloogje uit Krimpen a/d Lek, Waards Kalf en Kim’s bloemen uit Haastrecht en de Stoeterij uit Lexmond zullen samen met nog vele anderen hun producten verkopen. U kunt terecht voor edelstenen, boeken, kaarten, posters, heerlijke hamburgers, verzorgingsproducten voor huisdieren, speenkoorden, dekens; kortom, een kijkje nemen waard!

De cliënten die zo’n drukke dag aankunnen zullen deze dag aanwezig zijn en ook meehelpen. Er wordt een speurtocht uitgezet waar veel info in staat en bij vragen staan zij u graag te woord. Eén van de cliënten heeft zelf sambal gemaakt die in de kraam van de zorgboerderij verkocht zal worden. Verder verkopen zij koffie en thee met eventueel een lekker stuk taart, gezellige thee- en borrelplankjes en mooie tuinfakkels, die zij zelf gemaakt hebben. Ook organiseren zij een loterij. De opbrengst van dit alles en van de kraamverhuur zal naar Stichting Vrienden van Zorgboerderij Vlist gaan.

Zaterdag 11 juni van 10.00 tot 16.00 uur, West Vlisterdijk 41. Kom zoveel mogelijk op de fiets! Er is weinig mogelijkheid tot parkeren. Komt u toch met de auto; dan kunt u parkeren bij de Vlisterstee of op het Julianaplein. Ook ter hoogte van de Vrouwenbrug zal er parkeergelegenheid zijn. Voor meer info: info@savoz.nl of www.zorgboerderij-vlist.nl

Mireille van der Ham

De cliënten verzorgen de dieren met veel liefde.