Chris op haar favoriete plek in De Stamtafel.
Chris op haar favoriete plek in De Stamtafel. Mireille van der Ham

Blijf denken in mogelijkheden, wat je nog wel kunt!

Algemeen

Wie op zoek is naar een feestje helemaal afgestemd naar eigen behoeften, waarbij alles mogelijk is, moet echt eens aankloppen bij Christel Stolwijk-Prins. Succes gegarandeerd.

Op haar zestiende begon Chris te werken bij haar tante in de horeca. Dat was bij partycentrum Stolp Inn in Stolwijk en ze kon haar creativiteit onder andere in de bruidstaarten kwijt. Chris heeft een horeca-opleiding gevolgd en daarbij meerdere koks-diploma’s behaald. Haar liefde voor creatieve smaken en structuren heeft zij van diverse leermeesters meegekregen. Op haar achttiende ontstond het idee voor het concept van De Stamtafel. Een droom kwam uit toen zij dit in mei 2017 kon gaan realiseren.

De Stamtafel

De knusse ruimte aan de Hoogstraat in Haastrecht waar Chris haar bijzondere concept heeft weten uit te voeren laat aan de buitenkant nauwelijks zien hoe sfeervol het binnen is. Een prachtige grote lange tafel staat middenin het pand met daarnaast een flinke boom. De kleuren en het warme licht geven je het gevoel alsof je even op dat mooie plekje in het bos neergestreken bent. Naast de tafel worden de keuken van Chris en de bar waar de drankjes geschonken worden zichtbaar. Het idee erachter is dat het een geheel is; je kunt ter plekke zien wat er gecreëerd wordt. En creaties zijn het absoluut. Chris haar specialiteit zit in de culinaire verfijning. Het is een vooroordeel dat het extreem luxe is en dat het daardoor niet bij iemand zou passen. Alle wensen zijn bespreekbaar. Chris vertelt; “Bij ons krijg je een culinaire avondvullende beleving op maat. Er kunnen minimaal tien en maximaal twintig mensen aan de stamtafel. Van te voren hebben we eerst een intake gesprek om alle wensen te bespreken. Dit kan variëren in eigenlijk alles. Zo heb ik al eens een compleet Mexicaanse avond verzorgd waar ik dan de muziek, de drankjes en de gerechten op aanpas. Maar ook kook ik wel eens samen met de kinderen van een familie, dan denken we samen alles uit en verrassen we hun ouders en familie met een supergezellige avond waarbij heerlijk gegeten wordt. Ook hebben we al meerdere keren een gitarist uitgenodigd die dan tijdens de avond op de bar zijn liedjes speelt. Verzoeknummers maken zo’n avond natuurlijk helemaal af!”

Kinderen

Chris, zelf moeder van twee dochters, geeft aan dat zij met kinderen werken het mooiste vindt wat er bestaat. “Voordat ik aan De Stamtafel begon ben ik gestart met Chris Cuisine; puur catering en freelance werk. Al gauw ontstond daar ook Kids Cuisine uit. Denk aan kinderpartijtjes of traktaties en de kookworkshop voor kids. Kinderen hebben tot hun derde levensjaar een neutrale smaak, hoe leuk is het dat je ze van alles over eten kunt leren, spelenderwijs met kooklessen. Ik heb dit ook al eens gedaan met kinderen van de zorgboerderij, echt geweldig! En bij de partijtjes doen we bijvoorbeeld het proefspel, waarbij ze met een dobbelsteen gooien van welke tafel ze zoete, bittere of zure smaken moeten gaan proeven. Er is dan ook een ‘gekke’ tafel, nou dat is natuurlijk helemaal gieren van het lachen! Gelukkig hebben ze allemaal een rode kaart op zak die ze een keer mogen inzetten.”

Visie

Dat Chris weet wat hard werken is, is voor haar omgeving bekend. Als zij net als haar mede horecacollega’s voor de zoveelste keer getroffen wordt door de maatregelen van de overheid, blijft ze vechten om haar hoofd boven water te houden. “De eerste keer dat er een lockdown kwam en duidelijk werd dat ik De Stamtafel moest sluiten ben ik met de gezonde maaltijdservice begonnen. Vol gas ben ik gaan koken, bestellingen aan gaan nemen en bezorgen. Mijn specialiteit is dat ik alles zelf vers inkoop en gebruik bij mijn maaltijden. Heel veel groentes, minimaal vier tot vijf soorten per maaltijd. Vooral de verse soepen waren een succes, onder andere bij bedrijven tussen de middag. En dan met name de kaassoep was zeer gewild!” vertelt Chris.

Deze tijd was het ontzettend aanpoten voor Chris. Ze maakte volle werkdagen. De bestellingen bleven oplopen.
“Uiteindelijk werd me dit dus ook te veel en heb ik het stop gezet. Ik moest echt op adem komen.”
Chris legt uit hoe moeilijk het is om als ondernemer steeds weer te moeten schakelen; “als je aan iets begint waar je al jaren van droomt heb je een visie. Je hebt precies voor ogen hoe je het aan wilt pakken en wat je doel is. Als er dan zulke maatregelen komen als waar we de afgelopen twee jaar mee te maken hebben moet je je visie ineens bijstellen. Maar die verandert dan naar een beeld dat jij niet voor ogen had. Zo moet je steeds weer aan blijven passen. Dat geeft je dan uiteindelijk geen energie, maar gaat je energie kosten. Maar ik klaag niet. We hebben hier allemaal mee te maken, al zet je tien mensen naast elkaar, iedereen heeft het op zijn manier moeilijk met deze ellende.”

Schouders eronder

Voor de kerst maakte Chris op aanvraag kerstboxen. “Ik plaatste de mogelijkheden voor deze boxen op social media. Het waren zes gangen die de mensen thuis alleen nog op hoefden te warmen. Het was een groot succes. Hierna was het even klaar. Tijd voor vakantie. Dan ben ik ook echt helemaal leeg.” De kunst van Chris is haar positieve instelling. “Ik ben heel dankbaar voor al die mensen die achter me staan. Dit is echt mijn levenswerk en dat weten zij. Straks gaan de schouders er weer onder en kijk ik wat er wél mogelijk is.”

Mireille van der Ham

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00