Afbeelding
Mireille van der Ham

Liever een dagelijkse duik in de Vlist, dan een leven lang vrees voor je kist

Algemeen

Zo werkt het voor Haastrechtenaar Jacob van Schaik; ‘An apple a day keeps the doctor away.’ Dit maakt hij waar met zijn duiken in de Vlist, zowel ‘s zomers als in de winter.

Jacob vertelt hoe fijn het is om aan de Vlist te wonen. Drie tot vier keer per week stapt hij in de vroege ochtend op zijn fiets, gewapend met zijn badjas en een droge broek, richting de molen aan het begin van de Oost-Vlisterdijk. “Het fijne aan deze plek is natuurlijk het uitzicht, maar ook het gemak van de picknickbank die er staat en de steiger aan het water. In de zomer ga ik iedere dag even een duik nemen, in de winter is dat iets minder vaak. Toch wil het ook voorkomen dat ik dan nog wel eens ergens anders ga zwemmen in de buitenlucht. Net waar ik op dat moment ben en even tijd over heb.”

Wim Hof methode

Het is niet zo dat Jacob zomaar even het water inspringt en dan wat baantjes trekt. Hij houdt zich vast aan ongeveer de methode die ‘Iceman’ Wim Hof ook gebruikt. De Wim Hof methode beïnvloedt je autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de onbewuste aansturing van vitale fysieke processen. De ademhaling activeert het sympathische zenuwstelsel, waardoor je in staat bent te presteren. “Je lichaam wordt dus ‘aangezet’, je bloed gaat stromen. Eigenlijk ga je dus je weerstand vergroten door je lichaam op zijn falie te geven. Ik word wel eens wakker met een stijve nek of hoofdpijn. Als ik dan ga zwemmen ben ik het in drie minuten allemaal kwijt. Je raakt echt een soort afval kwijt.” zegt Jacob. Om zijn ademhaling onder controle te krijgen blijft Jacob een aantal seconden onder water. Dat begon met 10 seconden en heeft hij nu op kunnen bouwen naar 30 seconden. “Dit zorgt ervoor dat je tot rust komt. Wat ik ook vaak doe is mijn spieren oprekken in het koude water. Dit kan weer blessures voorkomen.”

Beter een PR dan een PCR

Toen Corona uitbrak heeft Jacob naar eigen zeggen er een kwartier over nagedacht hoe dit nu moest. “Bijvoorbeeld met mijn kinderen, wat als zij het zouden krijgen? Maar dit heb ik al gauw losgelaten. Je moet gewoon in jezelf blijven geloven, je eigen levenswijze. Wat ik daarvoor doe is fit blijven en sterk zijn. Mijn longen en hart op peil houden. Ik loop veel hard, ga regelmatig fietsen, tennissen en als ik mijn zoon naar de atletiek breng doe ik zelf ondertussen wat bootcampoefeningen. Als je vertrouwt op je eigen lichaam zoals ik doe, dan versterk ik liever mijn immuunsysteem dan dat ik een vaccinatie nodig heb. Het coronabeleid gaat ervan uit dat we zwak zijn. Maar we moeten niet van zwakte uitgaan. Als je jezelf versterkt kom je zoveel verder. Toen de besmettingen in mijn omgeving opliepen liep ik een PR op een halve marathon tijdens de hele marathon in Abcoude. Dát is mijn test!”

Nieuwjaarsduik

Om dit gevoel ook te ervaren laat Jacob weten dat iedereen natuurlijk welkom is om mee te doen. “Om te beginnen kun je komen pootje baden, van op de bank liggen wordt je niet sterker. En we doen in januari natuurlijk een Nieuwjaarsduik. Dit heb ik afgelopen jaar met mijn zoon Swen en buurmannen Lars en Finn gedaan. Zou leuk zijn als meer mensen zich aansluiten deze keer. 1 januari om 11.00 uur. Wees welkom.”

Aan de steiger waar Jacob zijn oefeningen doet.

Nieuwjaarsduik 2021.

Mireille van der Ham

Afbeelding
Afbeelding
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 43 minuten geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 21 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00