De vriendinnen Jonna, Daphne, Gerria en Mariëlle.
De vriendinnen Jonna, Daphne, Gerria en Mariëlle. pr

Leo’s Ladies beklimmen de Mont Ventoux in strijd tegen MS

Algemeen

Vier vriendinnen, één doel

Een hechte vriendschap ontstond elf jaar geleden tussen vier dames die alle vier dezelfde opleiding tot verpleegkundige spoedeisende hulp in hetzelfde ziekenhuis volgden. Na tien jaar vriendschap wilden zij dit jubileum vieren met een stedentrip. Dit uitje maakte plaats voor een doel; de strijd aangaan tegen MS, samen met nog ruim 800 deelnemers tijdens het sportieve evenement ‘Klimmen tegen MS’.

Progressieve MS

De vriendinnen Jonna (woonachtig in Cabauw, opgegroeid in Vlist), Daphne, Gerria en Mariëlle hebben een potje gemaakt, waar zij ieder jaar allemaal een bijdrage in doen als één van de vriendinnen jarig is. Van dit geld gaan zij onder andere ieder jaar een nachtje weg, maar waren zij dus ook aan het sparen voor hun jubileumjaar vorig jaar om naar een mooie stad te gaan met elkaar. Deze plannen leken ineens minder belangrijk toen Daphne’s zus Leoni in 2020 de diagnose progressieve MS kreeg. Leoni (35) staat vol in het leven, met een gezin waarin zij moeder is van twee jonge kinderen en een eigen bedrijf heeft als diëtiste. Zoiets is niet te bevatten voor de jonge dames, die zelf ook gemiddeld pas 35 jaar oud én allemaal moeder zijn. Dat het voor iemand niet vanzelfsprekend is om bijvoorbeeld achter je kinderen aan te kunnen rennen in de speeltuin of mee te kunnen doen op de trampoline. Of erover na te moeten denken dat, als je ergens gaat zitten met je kinderen, je niet te dicht bij het water moet gaan zitten, want je bent nooit snel genoeg, omdat je benen niet mee willen werken.

Streefbedrag

De dames besloten zich in te willen zetten om mee te helpen aan onderzoeken naar MS. In 2020 schreven zij zich in voor het evenement Klimmen tegen MS. De bedoeling was om in juni 2021 de Mont Ventoux te gaan beklimmen. Corona stond deze plannen in de weg. Nu gaat het dan eindelijk gebeuren. Als Team Leo’s Ladies zullen zij samen de strijd op de berg aangaan.

Daphne weet nog goed dat zij haar zus ging vertellen wat zij met haar vriendinnen bedacht had. “We zaten middenin de Coronatijd, dus ik ging alleen naar haar toe. Ik heb mijn zus gefilmd toen ik het haar ging vertellen, zodat de andere meiden het later terug konden zien. Dit was natuurlijk heel emotioneel. We hadden een streefbedrag van 2500 euro als doel gesteld, dit hadden we binnen een dag bij elkaar. Alleen door wat appjes te sturen naar vrienden en familie.”
Inmiddels hebben de dames het doel al twee keer verhoogd en staat het nu op 10.000 euro.

Schuur vol rosé

Behalve met de donaties die binnenstromen van alle kanten hebben Jonna, Daphne, Gerria en Mariëlle nog andere acties bedacht om het bedrag te verhogen. Zo staat Daphne haar schuur vol met flessen rosé, waar er inmiddels ruim 240 van verkocht zijn en de opbrengst daarvan alleen al 900 euro was. Aan de flessen zit een kaartje met een tekst en een QR-code, waarmee eventueel nog extra donaties gedaan kunnen worden.
Mariëlle heeft gevraagd of bakkerij Het Hofje in Vianen (waar Mariëlle vandaan komt) ook zou willen helpen met een sponsoring. Het Hofje verkoopt sindsdien heerlijke haverkoeken, op de toonbank met een brief erbij dat een deel van de opbrengst naar het MS-fonds gaat. En de koeken gaan hard!

Wilskracht

Mariëlle vertelt dat het voor de vriendinnengroep erg motiverend werkt om dit zo met elkaar te doen. “De donaties gaan heel hard, mensen willen graag helpen. Het bedrag dat we tot nu toe opgespaard hadden gebruiken we nu voor de reis naar Frankrijk, voor de benzine en ons verblijf. Het geld dat gedoneerd wordt gaat dus volledig rechtstreeks naar het MS-fonds.”
De dames zullen op 3 juni, vier dagen na Wereld MS-dag (30 mei) richting Frankrijk rijden. Op tweede Pinksterdag, maandag 6 juni, zullen zij dan de berg trotseren. Dit wordt een wandeling van 22 kilometer omhoog, met een stijgingspercentage van gemiddeld 7,5%.

Op de vraag of zij de hoogtes ook geoefend hebben moeten zij toegeven van niet. “We hebben wel een aantal keer met elkaar gewandeld om te oefenen, maar de hoogte gaan we op pure wilskracht lopen,” zegt Mariëlle. “Ons lijf werkt. Een gezond lijf moet de berg op kunnen.” Daphne vult aan: “We doen dit om MS onder de aandacht te brengen. De reden dat we dit lopend gaan doen is juíst dat het niet vanzelfsprekend is om dit lopend te kunnen doen. Ik vind het ook heel bijzonder dat vriendinnen voorstellen om dit met elkaar te gaan doen, zonder dat het hun zelf overkomt.”

Niet lullen maar poetsen

Grote bewondering wordt er uitgesproken over Leoni, wie dit allemaal overkomt. “Leoni is echt een powervrouw, die niet bij de pakken neer gaat zitten. Zij is het type ‘niet lullen maar poetsen!’ Ze laat zich niet zomaar uit het veld slaan en schaamt zich, terecht, ook niet. Integendeel, ze is juist trots op haar mooie stok waar zij tegenwoordig bijna niet zonder kan.”

Hulp is belangrijk en nodig

Ruim 25.000 Nederlanders ondervinden dagelijks de gevolgen van MS, een chronische zenuwziekte met een onzeker en grillig verloop. In de meeste gevallen wordt de diagnose MS gesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Te lang heeft deze ziekte te weinig aandacht gekregen, een oplossing voor deze ziekte is er daarom nog niet. Veel geld, voor o.a. onderzoek, is nodig om het einddoel te bereiken; een MS-vrije wereld. Er is geen ander alternatief om dit doel te bereiken dan in beweging komen.
Meer dan tien jaar geleden ontstond het initiatief van een aantal vrienden die een sportieve uitdaging wilden koppelen aan een goed doel. Inmiddels is dit doel uitgegroeid tot het grootste Nederlandse wieler- en loopevenement op de flanken van de legendarische Kale Berg, de Mont Ventoux.
Elk jaar beklimmen enkele honderden mensen lopend of op de fiets, geheel of in estafettevorm, met en zonder MS, jong en oud, de Mont Ventoux om geld op te halen voor onderzoek naar MS.
Met een team van vrijwilligers zorgt de organisatie ervoor dat het de deelnemers aan niets ontbreekt. Van verzorging en onderhoud van materiaal tot begeleiding en voeding. De organisatie zoekt nog vrijwilligers om te helpen ondersteunen.

Team Leo’s Ladies heeft op het moment van schrijven het geweldige streefbedrag van 10.000 euro bereikt, de donaties blijven binnenkomen en er zijn extra flessen wijn ingekocht.
Meer informatie over klimmen tegen MS is te vinden op www.klimmentegenms.nl, de dames steunen en/of volgen kan via klimmentegenms.moves.ms/team/leo-s-ladies

Mireille van der Ham

Daphne, Jonna en Mariëlle met Leoni.
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 2 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 4 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 6 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 21 uur geleden
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 22 uur geleden
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 23 uur geleden
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 25 apr, 14:00
Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 25 apr, 12:00