Josefien samen met de bewoonsters van De Liezeborgh.
Josefien samen met de bewoonsters van De Liezeborgh. Mireille van der Ham

Onthulling schilderij ‘De Boezem’ voor bewoners De Liezeborgh

Algemeen

Het riviertje De Vlist eindigt in het centrum van Haastrecht, op het prachtige plekje waar genoeg te zien is; aan De Boezem.

Gemaal De Hooge Boezem, een Nederlands stoomgemaal dat in 1872, dus dit jaar 150 jaar geleden, gebouwd werd om de afwatering van de Lopikerwaard via De Vlist op de Hollandse IJssel te mechaniseren, raakte in de jaren ‘90 buiten gebruik toen de afwateringsfunctie werd overgenomen door het gemaal De Keulevaart. Het voormalig gemaal is overgenomen door een stichting, die het gebouw heeft ingericht als museum. De originele machines zijn hierbij behouden gebleven. Wie vanaf de brug langs de Provincialeweg over De Boezem kijkt, ziet de gezellige huisjes en natuurlijk de bekende kanoverhuur. Menig toerist, maar ook Haastrechtenaar, heeft al eens een kano gehuurd om de schitterende natuur langs de rivier De Vlist te bewonderen.

Herkenbaar

Josefien Versteeg, Kunstenaar in Haastrecht, werd gevraagd om een schilderij voor de bewoners in verpleeg- en verzorgingstehuis De Liezeborgh te schilderen. “Ze wilden heel graag iets herkenbaars van Haastrecht. Daar zijn natuurlijk verschillende karakteristieke gebouwen, maar het leek mij leuk als het een schilderij zou worden waar veel op gebeurt en dus veel op te zien is. Samen met twee bewoonsters zijn we tot De Boezem gekomen.”

Josefien vertelt dat zij de bewoners er zoveel mogelijk bij betrokken heeft, door bijvoorbeeld ook een dag in De Liezeborgh aan het schilderij te werken, zodat de bewoners mee konden kijken.

Onthulling

Op vrijdag 25 februari was het dan zover; de bewoners mochten het resultaat aanschouwen. Met een kleine speech van Josefien zelf mochten de twee dames die over het onderwerp meegedacht hadden helpen het doek te onthullen.

Onder de bewoners was duidelijk te merken dat zij onder de indruk van het prachtige schilderwerk waren en een aantal zelfs wat emotioneel werd door de herkenning en herinneringen van het mooie plekje vanaf de brug.

Onder het genot van een alcoholvrij glas bubbels en wat borrelhapjes werd er geproost. Op het bijzondere werk van Josefien!

Mireille van der Ham

De dames die samen met Josefien het onderwerp van het schilderij bedacht hadden mochten het schilderij onthullen.
De dames die samen met Josefien het onderwerp van het schilderij bedacht haddenmochten het schilderij onthullen.
Afbeelding
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 8 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 9 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 10 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 15 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 17 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 18 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00