Afbeelding
Foto:

‘De zorgzame buurt’ start eerste pilot

Algemeen

Siem van der Burg

In de wijk Laan van Snelrewaard/Pastoorsakker (Snelle Akkertje) is het initiatief gestart van ‘De zorgzame buurt’. In een zorgzame buurt kijken bewoners naar elkaar om. Dat gebeurt natuurlijk al wel ten dele. Maar de initiatiefnemers (Sietze Ypma en Ria Janmaat) willen graag een volgende stap maken in hun buurt. Twee weken terug viel er in de negentig huizen van de wijk een folder op de deurmat om de ‘Zorgzame buurt’ aan te kondigen.

Een paar weken geleden organiseerde De Wulverhorst een avond met Oudewaternaren uit de politiek, de zorg en leden van de ‘Denktank’ van De Wulverhorst over de problemen (en mogelijke oplossingen daarvan) die Oudewater te wachten staan. Nederland telt steeds meer ouderen en steeds minder jongeren. Mensen moeten langer thuis blijven wonen. Er is een groeiend tekort aan zorgverleners, een teruglopend aantal verpleeghuisplekken én de grote vergrijzing van de bevolking die op ons af komt. De slotconclusie op de avond was dat we in Oudewater met elkaar vast wel kunnen zorgen voor een ‘zorgzame samenleving’. Er gebeurt al veel, maar er moet meer. Een van de suggesties was: breng mensen bij elkaar zodat ze elkaar leren kennen, we kunnen samen heel veel zelf en richt je op de mensen die mee willen doen.

“In het ‘Snelle Akkertje’ zijn er genoeg mensen die dus mee willen doen”, zegt Sietze Ypma. Ria Janmaat beaamt dat. Nadat de folders waren verspreid kwamen er heel veel reacties van buurtbewoners die hulp aanboden. Ria is de vrijwillige ‘buurtcoördinator’. Zij zorgt dat de vraag en het aanbod van hulp bij elkaar worden gebracht. En dat kan echt van alles zijn. Bijvoorbeeld: samen een kop koffie drinken, een boodschap doen voor een ander, een paar uur oppassen op een zieke zodat de mantelzorger even zijn handen vrij heeft, een klein klusje in huis of de tuin doen voor iemand die tijdelijk niet mobiel is, eten koken voor iemand die dat tijdelijk niet kan, enzovoorts.

Bewoners met een hulpvraag kunnen de buurtcoördinator bellen of whatsappen. De buurtcoördinator kent de bewoners die willen helpen. Als er in buurt geen oplossing kan worden geboden of als de hulpvraag complexer is, dan zoekt de coördinator contact met het Touwteam van De Wulverhorst, om te bezien of van daaruit hulp kan worden geboden.

Linda Mol en Jacqueline van der Werf van het Touwteam hopen dat de pilot van ‘De zorgzame buurt’ in Snelrewaard snel navolging krijgt. “We willen graag met diverse buurtverenigingen in gesprek”, laten ze weten. Andere geïnteresseerde wijken in Oudewater worden geholpen met de opzet en organisatie en de projecten worden regelmatig geëvalueerd om van elkaar te leren.