Afbeelding
Foto: pr

Vandaag over morgen

Algemeen

De actie: Praat vandaag over morgen, is al een tijdje ook te zien op de TV. We weten inmiddels allemaal dat het anders moet in de zorg. Mensen zullen meer zelf en samen moeten organiseren.

Vanuit De Wulverhorst besteden we hier ook al een hele poos aandacht aan. U kent misschien wel dat paars gele bankje met gesprekskaarten daarboven dat direct bij de ingang staat? Of op de 1e verdieping het grote bord dat gaat over: “Hoe dan?” Maar ook onze inzet op het versterken van de zorgzame gemeenschap draagt bij aan de broodnodige verandering. We hebben een top Touwteam waar vele Oudewaternaren deel van uit maken. We hebben een zeer betrokkenen actieve denktank: Samen zorgen voor elkaar, bestaande uit een diverse groep burgers van Oudewater en recent is nog een mooie avond georganiseerd onder leiding van Marcel Canoy, Hoogleraar aan de VU, over de zorgzame gemeenschap met wel 70 betrokkenen. En… een enorme groep betrokken professionals die klaar staat als het echt niet meer zelf lukt.

Zelfs Minister Helder was getipt om ons te komen bezoeken in het kader van het programma ‘van Zorg naar gewoon leven’. En dat deed zij op 25 mrt j.l. U kunt het filmpje terugkijken op YouTube.

De Wulverhorst heeft een mooi eigentijds gebouw. De ruime appartementen bieden ons de gelegenheid om het gewone leven na te streven en niet het “verpleeghuisgevoel” te laten overheersen. Want ook als je langdurige zorg nodig hebt, wil je een leuk leven hebben, er nog toe doen, een zinvolle dag hebben, van betekenis zijn voor elkaar.

Het bijbouwen van verpleeghuizen is echter voorbij. De overheid heeft daar een stop op gezet. Gelukkig mogen wij binnenkort onder het oude regime nog uitbreiden in het Stadskantoor, dat is weinige nog gegund. Overigens zullen hier studio’s voor mensen met dementie worden gerealiseerd. Op een eigentijdse wijze waarin vooral gezamenlijke ontmoeting centraal zal staat. Doen waar je zin in hebt en wat je past!

Verpleeghuiszorg thuis zal dus steeds meer het credo zijn. Op de plek waar je nu woont of op een nieuwe eigen plek zoals de Nieuwe Schuylenburcht. En ja, dan vallen er lastige keuzes te maken. Ga je verhuizen naar een appartement dat past bij je levensfase en omstandigheden? Dat gelijkvloers is en met zorg en dienstverlening in de nabijheid als dat nodig is. Of blijf je in dat misschien wel te grote huis, waar je niet zo goed meer uit de voeten kunt? Maar waar wel je levensverhaal en dierbare geschiedenis ligt. Je huis in een buurt waar je aan gehecht bent en waarvan de hypotheek bijna is afbetaald. Die nieuwe woonplek betekent vaak ook hogere woonlasten. Maar vergis u niet. Op het moment dat u een verpleeghuisindicatie heeft en zorg krijgt, in uw eigen huis of in De Wulverhorst, betaalt u een eigen bijdrage. Deze is gebaseerd op uw inkomen, vermogen en omstandigheden.

Passende (zorg)woningen liggen niet voor het oprapen. De Nieuw Schuylenburcht is sociale woningbouw. Woningraat moet dus passend toewijzen. Dat betekent dat het inkomen aan wettelijke criteria moet voldoen om de huur te kunnen betalen. Voor de zorgwoningen geldt dit niet als je teveel vermogen hebt en veel zorg, meer dan 10 uur per week. Echter weer wel als je te weinig vermogen of inkomen hebt. Best lastig…. En het systeem pakt ook niet altijd rechtvaardig uit.

Praat vandaag over morgen. Doe dat met de mensen die u lief zijn. Laat u adviseren. Als u nu de kans heeft te verhuizen naar een passende woning met zorg en ontmoeting nabij, tussen mensen met en zonder zorg, jong en oud, geen “zorgafdeling” maar zo gewoon mogelijk. Een woning met zorg van de kwaliteit die u vindt bij De Wulverhorst. Dan zou ik u adviseren niet te lang te aarzelen. Het geeft u de kans, nu u nog voldoende vitaal bent, in te burgeren in uw nieuwe woonomgeving. Uw nieuwe buren te leren kennen en te aarden op uw nieuwe woonplek, voordat u misschien en hopelijk pas over een lange tijd, intensievere zorg nodig hebt. De kans is er niet weer één, twee, drie ...

Joyce Jacobs,
bestuurder De Wulverhorst