Afbeelding

Braziliaanse jongeren bezoeken Oudewater

Algemeen

Siem van der Burg

Op donderdag 18 januari bezochten vijftien jongeren uit Noordwest-Brazilië Oudewater. Ze nemen deel aan een uitwisselingsprogramma van de stichting Vamos. Op hun blog is te volgen hoe ze deze reis ervaren en wat ze ervan opsteken. Heel bijzonder allemaal ... zeker als je als Braziliaan voor het eerst in de sneeuw staat.

Wat is Vamos?

De stichting Vamos heeft een Nederlandse afdeling en een Braziliaanse tegenhanger. Ze ondersteunt, door middel van financiële middelen en doelgerichte reizen, ontwikkelingsprojecten en stelt jongvolwassenen in de gelegenheid om kennis te maken met de problemen van medemensen in gebieden waar het leven wat minder vanzelfsprekend en eenvoudig is als hier. De Braziliaanse jongeren die Nederland bezoeken kunnen hier niet bijdragen aan projecten, maar kunnen wel kennis opdoen van onze cultuur en organisaties en proberen de maatschappij in hún steden en dorpen te beïnvloeden om positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Hoe is het ontstaan?

In 2006 kreeg pastoor Huub Spaan, toen hij in Schipluiden verbleef, een uitnodiging van pater Gabriel Hofstede (die als missionaris werkte) om naar Noordwest-Brazilië te komen. “Alleen maar wat rondkijken, dat wilde ik niet”, zegt Pastoor Spaan. “Het idee ontstond om er met een groep jongeren heen te gaan en daar de handen uit de mouwen te gaan steken.”

Wat is er gedaan?

Inmiddels zijn er vanaf 2007 al acht Nederlandse groepen naar Brazilië geweest om een bijdrage te leveren. Zo werden er bijvoorbeeld huisjes in de favela’s opgeknapt, een groentetuin aangelegd, kinderopvang opgezet en een gemeenschapshuis geschilderd. De Braziliaanse groepen bezochten sinds die tijd zes keer Nederland.

Bezoek van de zevende Braziliaanse groep

De zevende groep verblijft in Nederland van12 januari tot 2 februari en op 18 januari werd dus Oudewater bezocht. De Wulverhorst, Fysiotherapiepraktijk Mastwijk Wagemakers, uiteraard de Franciscuskerk (waar Pastoor Spaan thuis is) en het stadhuis werden bezocht.

Burgemeester Danny de Vries vertelde (met hulp van vrijwilliger en tolk Sylvia Heijker) over Oudewater van nu en over de rijke historie. De Braziliaanse toehoorders hingen aan zijn lippen. Helemaal los gingen ze toen ze vragen mochten stellen. Ze wilden vooral weten hoe onze lokale democratie werkt. Of de burgemeester gekozen was of niet, wie de gemeente bestuurt en hoe die bestuurders worden gekozen.

Meer weten of ondersteunen?

Op de site www.vamosschipluiden.nl is meer informatie te vinden en over het bezoek van de Braziliaanse groep aan Nederland is meer te vinden op https://vivabr.org/2024/01/. U kunt de stichting Vamos ondersteunen door te doneren NL80 RABO 0115 853 863 ten name van stichting Vamos Schipluiden).

Afbeelding
Afbeelding
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 2 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 3 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 4 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 7 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 9 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 12 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00