Het gaat Jan Henk en Anne-Marie om het brede plaatje:voor alle inwoners van Montfoort.
Het gaat Jan Henk en Anne-Marie om het brede plaatje:voor alle inwoners van Montfoort. Foto: Sjoukje Dijkstra

Wat gaat er nu gebeuren met ontmoetingscentrum ‘t Bakkershuis?

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Er zijn allerlei geruchten die de ronde doen omtrent ontmoetingscentrum ‘t Bakkershuis in Montfoort. De financiering rondom deze voorziening voor mensen met geheugenproblemen en dementie loopt eind dit jaar af. Onduidelijk is hoe ‘t Bakkershuis dan verder gaat. Om veel van de onzekerheid weg te nemen, stemden wethouder Zorg Anne-Marie van de Poll en directeur Jan Henk den Adel van SWOM in met een interview.

Jan Henk den Adel bijt het spits af door te vertellen hoe blij SWOM is met ontmoetingscentrum ‘t Bakkershuis. “Zoals de meeste mensen weten, is dit begonnen met een legaat. Daar konden we mee van start gaan. We hebben gekeken of er behoefte aan is. Dat is een succes gebleken. Het is een mooi initiatief. Als je ziet hoe breed er interesse is in het concept, zijn we er blij mee. Het is wel zo, dat we nu in de fase zitten dat er gesproken wordt met de gemeente Montfoort hoe we naar structurele borging kunnen gaan. We buigen ons hierbij ook over het concept van een laagdrempelig ontmoetingscentrum in de buurt voor iedereen die te maken heeft met geheugenklachten en/of beginnende dementie.”

Maar het concept is toch goed zoals het is?

Anne-Marie vertelt: “Als gemeente hebben we meer doelgroepen te bedienen. De gemeente moet er zijn voor al haar inwoners. Voor een ontmoetingscentrum als ‘t Bakkershuis zou het dan wellicht interessant zijn om een grotere doelgroep te formeren en te kijken of we het centrum ook kunnen inzetten voor bijvoorbeeld mensen met Parkinson of mensen met hersenletsel. Deze doelgroep vormt nu ongeveer twee procent van de huidige bevolking. Bij mensen met geheugenproblemen en dementie ligt dat percentage ook ongeveer op twee procent. Dan heb je nog maar vier procent die je bedient. Vanuit Den Haag krijgen we een bepaald budget voor alles omtrent welzijn en de zorg voor onze inwoners. Dat budget wordt eerder kleiner dan groter. Daar moeten we het mee doen. Daarmee moeten we alle mensen ondersteunen die dat nodig hebben.”

Wat is de huidige stand van zaken?

Zowel Jan Henk als Anne-Marie erkennen dat het nogal wat voeten in aarde heeft om tot een plan te komen dat ook door de raad gedragen kan worden. Er is financiering tot aan het einde van dit jaar. Mocht de besluitvoering langer duren dan gedacht, dan is er de intentie om ‘t Bakkershuis met incidentele subsidie tijdelijk voort te zetten. Anne-Marie: “We zien het belang in voor een ontmoetingscentrum voor die doelgroep. Ze worden gezien, gehoord en we willen hun in hun kracht laten staan. De vraag is wel: Is het ook mogelijk in een breder pallet?”

Gaat ‘t Bakkershuis verhuizen?

Een van de geruchten die de ronde deed, was dat ‘t Bakkershuis wellicht zou gaan verhuizen. Beiden zeggen: “De meerwaarde van het ontmoetingscentrum in het pand van Bakker is duidelijk voor ons.” Jan Henk: “Onze doelstelling is om een ontmoetingscentrum in ieder geval voor de lange termijn te borgen. Daarbij kijken we ook naar wat optimaal is in de toekomst. Het pand van Bakker is niet van de gemeente en zo meteen is het misschien te klein. Is het dan wel houdbaar? Dat zijn de vragen die we stellen. Het gaat ons vooral om het concept. Als duidelijk blijkt dat de laagdrempeligheid die het inloop- en ontmoetingscentrum ‘t Bakkershuis nu heeft een van de randvoorwaarden is, moeten we ervoor zorgen dat we daaraan voldoen. Dan kun je ook kijken of je dat bij wijze van spreken ergens anders kunt creëren. Ze verwijzen naar Odensehuizen die ook in een aantal gevallen succesvol een ontmoetingsplaats vormen voor mensen met dementie vanuit een verenigingsgebouw. Anne-Marie benadrukt ook hoe belangrijk de ontmoetingsfunctie is. “Ook voor mensen die eenzaam zijn en zich thuis niet kunnen redden en graag een arm om zich heen voelen. Kunnen al die groepen niet samen in een ontmoetingscentrum? Dat is wat we onderzoeken.”

Waarom niet werken met indicatie?

Gevraagd wordt aan Anne-Marie waarom er voor de financiering niet gewerkt wordt met de verzekeringen en of vanuit de Wet Langdurige Zorg. Met een voorziening als ‘t Bakkershuis worden er immers kosten bespaard doordat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Anne-Marie vertelt hoe bij indicering’ een voorziening als ‘t Bakkershuis aan allerlei regels moet gaan voldoen. “Er moeten overal protocollen voor worden opgesteld. Een hitte-protocol, een hygiëne-protocol, enzovoorts. En er moet meer gewerkt worden met professionele zorgmedewerkers in plaats van vrijwilligers. Indicering zorgt voor veel haken en ogen en administratieve rompslomp. Er zijn gesprekken met de zorgverzekeraars met betrekking tot de Wet Langdurige Zorg.” Directeur Jan Henk vult aan: “Het zou logisch zijn als vanuit daar compensatie komt voor het feit dat mensen langer thuis kunnen blijven.” “Ze zien wel de noodzaak”, geeft wethouder Anne-Marie aan. “Het mooiste zou zijn om dan structureel subsidie te krijgen.”

Ontmoetingscentrum ‘t Bakkershuis is dus onderdeel van het grote geheel?

Wethouder Van de Poll: “Wat mij betreft wel. Ik ben met het volledig pakket thuis bezig. Goede thuishulp, thuiszorg, langer veilig thuis, intramurale zorg enzovoorts. Het is van belang om breed te kijken. Het zorgkantoor is een instelling die het volledige pakket thuis hoort te leveren in onze gemeente. Ik wil dat mensen van wieg tot graf heel gelukkig zijn in Montfoort en Linschoten. Ook als je minder gezond bent dat je toch nog gelukkig kan zijn. Dat is mijn drive. Dat we alles eerlijk verdelen en dat de inwoner gehoord en gezien wordt. .” Jan Henk beaamt dat: “We willen het goede voor de mens doen op een reële manier. Vroeger bepaalde SWOM wat goed was voor de mensen. Dat was niet de reële manier. Tegenwoordig willen we uitgaan van de behoeftes van de inwoners. Ook binnen de SWOM is steeds meer voor iedereen duidelijk: dit gaat om gemeentegeld. Dat komt van de inwoners voor wie we het uiteindelijk ook doen. Daarom zijn we ook veel meer integraal aan het werk. Dat de zorg weet wat er gebeurt op gebied van veiligheid, dat het jeugdteam weet waar zorg zich mee bezighoudt. De inwoner staat daarbij centraal.”

Hoe nu verder?

Jan Henk grapt open te staan voor nieuwe legaten. Samen beloven ze dat de komende tijd hard wordt gewerkt aan een goed plan dat, naar alle waarschijnlijkheid in het najaar, gepresenteerd wordt aan de gemeenteraad. “Een plan waaruit meer duidelijkheid volgt over een inloop-, activiteiten en ontmoetingsplek voor onze inwoners om zo lang mogelijk een waardevol leven te kunnen behouden.”

SWOM-directeur Jan Henk den Adel met wethouder Anne-Marie van de Poll.
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 13 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 14 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 15 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 18 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 20 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 23 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00